Klimatsmart mat

Jag har förmånen att ha både rabarber, vinbärs- och fläderbuskar, äppel-, plommon- och körsbärsträd på tomten. Vi har för vana att odla potatis, tomater, morötter och annat smått och gott , även om vi i år fick ge vika för viss trötthet i samband med att vi numera är 5 i familjen istället för 4 och därmed inte har odlat lika mycket som vanligt.
Vad kan väl vara mer klimatsmart och närproducerat än det egna trädgårdlandet 🙂 I Gnesta kommun finns det många som har det som jag och odlar eget och har en egen täppa, det är en av de fantastiska förmånerna med att bo som vi gör.
Jag var in på Konsumentverkets hemsida för att läsa om klimatsmart mat och vad jag (och kanske du?) kan göra för att minska på min egen klimatbelastning.
Ett av tipsen är bland annat: ”Finns det matrester i kylen som kan ge en god måltid i stället för att köpa ny mat?” . Ofta är det så hemma hos oss att vi kan stå vi kylskåpet och konstatera att ”det finns inget att äta” men när vi väl funderat en stund kan vi få ihop en god måltid iallafall.
Jag har för mig att SN tidigare tipsat om en kokbok som fokuserade på klimatsmart mat och hur man kan använda matrester. Tyvärr har jag glömt vad boken hette, är det någon läsare som minns?

Idag måste vi dock åka och handla eftersom dotterns blöjor är slut och en vacker dag kanske jag (och du) kan gå in i en affär och räkna med att varenda vara är både Miljö- och människovänlig och slippa stå och läsa på förpackning efter förpackning.

Kukkamariia Valtola Sjöberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*