Miljöbilar

Dagens ledare i SN handlar om miljöbilar och innehåller många kloka synpunkter (även om det tjafsas lite om, vem som ska ha äran av vad i gången tid).

Det vore helt riktigt med ett kraftigt stöd för användning av biogas- och elbilar. En del i detta är ekonomiskt stöd direkt till dem som skaffar och använder en sådan bil, en annan är tillgång till “tankställen”. När det gäller bidrag, hörde jag någon gammal miljöpartist som blandade in fördelningspolitik i resonemanget. Miljöbilar är dyra, som bara rika kan köpa och det är orättvist att rika får bidrag, tror jag var meningen. Resonemanget låter lite gammaldags och i varje fall ineffektivt. Man kan också tänka sig att tillverkare/leverantörer utnyttjar olika statliga subventioner till att berika sig själva. Det finns säkert en sådan risk men här får väl konkurrensen göra sitt.

När det gäller tillgång till tankställen, finns mycket att göra. De grönröda vill satsa på det, säger Mona Sahlin och nämner siffran 30 MSEK för ett sådant stöd. Det räcker naturligtvis inte, så där har MP en uppgift att göra, om valutgången blir den rätta. För blir den inte det, lär det inte bli något alls, även om C skulle vilja det. Här hemma i Gnesta har vi en motion liggande om denna sak.

Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*