Vänsterpartiet i opposition

Så besynnerlig är den politiska världen att när ett parti går framåt i valet så befinner sig inte partiet längre i majoritet. Vänsterpartiet gick framåt och socialdemokraterna backade men sossarna har ändå säkrat majoriteten tillsammans med moderaterna.

Socialdemokraterna har valt högern och om det fanns besvikna sossar tidigare så är det inte förvånande om de besviknas antal nu ökar. Även c och fp har anledning att känna sig besvikna eftersom alliansblocket upplöstes med ett penndrag. De verkliga vinnarna är moderaterna. Så – kommer vi att få se högerpolitik i Gnesta nu? Utförsäljning av kommunal verksamhet, individuella lösningar i stället för samhällslösningar, skattesänkningar och besparingar?

Vänsterpartiet har traditionellt haft en viktig uppgift som blåslampa på socialdemokraterna så att de inte vinglar för långt högerut. Nu kommer vi att få sköta den uppgiften i opposition.

Vi har gått in i valteknisk samverkan med c och fp. Inte att förväxla med politisk samverkan. Varje parti agerar självständigt och utan att be om lov från övriga. Den valtekniska samverkan garanterar oss platser i nämnder och andra organ. Vi har nu fått ordinarie platser i alla nämnder utom samhällsbyggnad, där vi får en ersättarplats efter två år. Tillsammans med våra två ordinarie platser och två ersättarplatser i fullmäktige kommer vi att ladda för ett aktivt oppositionsarbete!

Genom valteknisk samverkan har vi också sett till att utrymmet för SD minskar. De kommer bara att ha chans på en plats i ks genom lottning. Hade vi gått ihop med mp så hade SD haft chans på två platser genom lottning.

Genom tidigare samtal med både den dåvarande Alliansen och med s och mp har vi fått en hel del erkännande för många av de krav vi tagit upp i vårt valprogram. Nu är det upp till bevis!

För visst tycker ni fortfarande att till exempel följande är bra:
– Satsning på Kulturskolan som kan ingå i ett Allaktivitetshus
– Stöd till fritidsaktiviteter där inte plånboken är avgörande för deltagande
– En förbättrad personalpolitik med bred personalsamverkan och jämställdhetsfokus
– Satsning på mer personal inom äldreomsorgen – här bör den nya regeringens beslut om två miljarder till äldreomsorgen komma väl till pass.
Och mycket mer!

Vi ses i fullmäktige!

One thought on “Vänsterpartiet i opposition

  1. Så är läget nästan överallt Lena. Kanske bara i Nyköping och Oxelösund där V är med o styr idag. Jag o gumman är ju sossar men kan aldrig mer rösta på dom. På riks röstade vi på M. I landsinget på VFP. I Oxelösund fick V våra röster. Gnesta har väl alltid varit rörigt. Tror o hoppas S o M blir BRA. Sen ställs MP helt utanför. Knepigt men kanske har en förklaring. Lycka Till Lena !

Kommentarer är stängda.