Vänsterpartiet värnar om de funktionshindrade

Här kan ni läsa den reservation som lämnades från Vänsterpartiet på senaste Kommunfullmäktige:

Vänsterpartiet ställer sig positiv till att man utreder behovet av gruppbostad/gruppbostäder enligt  LSS i samband med att fler personer än de nuvarande behöver sådant boende. Att  samordna resurserna för att göra verksamheten mer kostnadseffektiv är givetvis bra. Men när det gäller så speciella och sårbara personer som de som är föremål för LSS så behöver en extra noggrann konsekvens- och riskanalys göras.  I sammanfattningen inför förslaget framgår att målsättningen är en gruppbostad med sex nya lägenheter. Vänsterpartiet menar att det kan finnas problem med att brukare i olika ålder, kön och problematik bor intill varandra.  Vänsterpartiet anser  därför att man bör utreda även alternativ till en gemensam gruppbostad, till exempel flera enheter.

Av förvaltningens synpunkter framgår att checklista för jämställdhets analys inte har bedömts vara tillämplig i detta ärende.  Detta är anmärkningsvärt eftersom forskning har visat att funktionshindrade kvinnor är en särskild riskgrupp när det gäller risken för övergrepp och sexuellt utnyttjande. Checklista för jämställdhet bör således ingå i det fortsatta utredningsförfarandet.

För Vänsterpartiet Gnesta

Lena Staaf

28 thoughts on “Vänsterpartiet värnar om de funktionshindrade

 1. Det gör inte V i Nyköping Lena. Här avskedades den unga Caroline Broberg för att hon har adhd. Nicklas o jag är rejält osams nu. Löses inte detta kan V aldrig mer få någon röst från Anette o mig. Det kommer mer i SN om detta i veckan. Detta har berört mig djupt och att vi inte får stöd av V har tagit hårt på oss två. Vi har träffat Carro och goare tjej finns inte. Hon har idag ett bra liv med man och en treårig son och ett jobb hon älskar. Nu vill kommunen med Nicklas som ordf. i personal utskottet knäcka henne. Ett helt vidrigt beteende.

 2. Lena har V någon funktion att fylla idag? Hamnar ni i maktställning agerar ni enbart dörrmatta åt S. Vi ser nu i Gnesta tex. att föredrog att samarbeta med M. Ni fick inte vara med i regeringen. I landstinget är det kört för överskådlig framtid. Min dotter har en son med autism. Dom har anlitat Humana som verkligen hjälpt dom. Det vill V förbjuda?? Utan konkurrens ingen bra vård. Visst behöver skatter höjas, men det är politiskt omöjligt. Det kan mycket väl bli så att alliansen åter får makten 2018. Jag menar levererar inte regeringen kan dom ryka igen. Sanningen är ju att S o M är lika som bär och att den fattige icke göre sig besvär. När sen V i Nyköping börjar skilja ut människor med diagnoser så blir även V rasister. Enligt oss två: Behövs INTE V längre. MVH: Roland, Anette o Bamse!

  1. Ursäkta att jag inte hunnit svara! Jag har varit fullt upptagen med att planera och agera inför och på 8 mars, internationella kvinnodagen. Men att vi skulle vara dörrmatta åt s stämmer inte alls. Vi kritiserar s när de gör fel och det måste vara ett vänsterpartis uppgift. När det gäller fallet Caroline Broberg som du och många andra engagerat sig för så tycker jag det är bra att hennes situation uppmärksammas, att hon får stöd och att hennes ärende blir ordentligt belyst. Och att det finns myndigheter som granskar diskriminering. Att inte Niklas Franzén kan uttala sig i enskilda fall ligger i hans roll som kommunalråd, han får inte göra det. Men folklig opinion är viktig och politiker tar alltid intryck, så kämpa på!

  2. Jo, Roland, Vänsterpartiet har en stor roll att fylla. För du kan väl ändå inte tycka att det är rätt att miljarder rinner ut till skatteparadis i stället för att användas till skola och vård! Och att de som har inkomster över 50 000 inte ska behöva skatta lite mer än vad de gör i dag? Och att de som har kapital blir allt rikare utan att behöva lyfta ett finger medan framför allt kvinnor sliter ut sig i vården?

 3. Inget svar??? Skall jag tolka det som att V står på kommunens sida? Är ni inte feminister. Står ni inte på dom funktionshindrades sida? Tänker HELA V agera som hennes manlige chef o agera struts? Mycket märkligt är det. Nu har hon facket på sin sida enligt artikeln i dagens SN. Är V fågel eller fisk? Jag är Roland fisken Karlsson och står ALLTID på dom svagas sida.

 4. Nicklas får inte skriver du. Man får det man vill Lena. JAG tycker gott man kan höja skatten redan vid inkomster över 30.000 Då först kan man fördela om från rik till fattig. Vårt land är så fyllt av orättvisor idag, så jag både skräms o skäms över dagens Sverige. Fallet Caroline berör mig o Anette djupt. Löses inte detta kan vi ALDRIG mer rösta med V. Men nu njuter vi av vårsolen !

 5. Skall nu berätta vad Anette brukar säga till mig om politiker. Dom är likadana allihopa. Dom lyfter höga löner sen när det blåser skyller dom på tjänstemännen. En sorts klubb för inbördes beundran. Hon har aldrig velat rösta överhuvud taget. En människa som tjänar över 50.000 kan aldrig förstå hur en som tjänar 15.000 har det. Sen tror Nicklas fortfarande på ”sina tjänstemän” trots att dom bevisas med lögner i Carro-fallet. Vad sen brukarna tycker skiter man i. Nej Lena V behövs inte längre. Dörrmattor gör sällan nytta. Just vänsterpartister är dom som främst utnyttjar politiker-pensioner. Egoister som alla andra politiker. TYVÄRR!

  1. Men de allra flesta politiker är fritidspolitiker som knappt får någon ersättning alls utan ställer upp för att värna om demokratin. Om inte dessa (vi) fanns så skulle experter och tjänstemän styra helt och hållet. Sedan behöver vi förstås tjänstemännen för att de ska ta fram fakta åt oss. Du ska också veta att i Vänsterpartiet så har vi partiskatt, alltså det fåtal som uppbär höga arvoden betalar en stor del av detta till partiet. Just av den anledning som du beskriver, att inte fjärma sig från vanligt folk.

 6. Vi tycker ändå det är för mycket snack och för lite verkstad i svensk politik idag. Och det är vi inte ensamma om att tycka. Jag pratar med folk varje dag. Om ni politiker skulle lyssna på oss skulle saker hända. Då skulle SD minska tex. Många av mina vänner jag träffar dagligen röstar idag på SD. Visst dom flesta i ren protest. Idag har båda blocken runt 40% och SD 15%. Lycka Till!

 7. På morgonens första hundpromenad träffade jag två kvinnor som gav mig beröm för min kamp FÖR Carro. Den ena vet jag röstade på SD senast. Dom andra skiter ju i oss småfolket minns jag hon sa vid valet. Den andra är nog sosse men ogillar dagens politik. Idag skriver vänsterpartisten Peter Skoglund en insändare om politikers höga löner. Glappet idag mellan valda o väljare är enormt stort. Alla vet att vi INTE har råd att behålla landstingen. Men denna födkrok är för stor för att ändra detta. Vänsterpartiet är inte bättre än andra partier. Varför har kvinnor lägre löner o pensioner? Feminism är liksom andra vackra ord bara floskler. Dom svaga skiter även ni i. Nu har vi ett KONKRET fall i Carro. Nicklas är ordf. i personal utskottet. Det är bara att samla dessa och ta beslut där. Chefen skall givetvis sparkas, INTE Carro. Om inte så framstår V som ett stort skämt.

  1. Jag tror inte att Peter Skoglund är vänsterpartist. Men han har rätt i att folk protesterar när toppolitiker får för höga löner. Han gör dock ett fel när han klumpar ihop alla politiker, även de fritidspolitiker som knappt får något betalt alls men som lägger ned enormt mycket tid och engagemang. Du har inte funderat på varför det är så svårt att få folk att ställa upp som politiker?

 8. I Eskilstuna ville några tjänstemän hindra Frälsis från att sjunga o spela som dom alltid gjort. Folk blev förbannade. Politikerna tog beslut om fortsatt sång o musik för Frälsis. Kan man hoppas på samma sak i Nyköping i Carro-fallet där folk är lika förbannade. I så fall skulle Nicklas växa hos många medborgare. Idag står han inte högt i kurs precis.

  1. Ursäkta, Leif, att det tog lite tid att gå igenom och publicera inlägg! Svårt att hinna med allt på kort tid.

 9. Fast idag verkar Nicklas handlingskraftig. Han vill höja Jonas Hultbergs lön med 200%. Fortsätt så här så växer SD ytterliggare!

 10. Lena problemet i vårt samhälle är INTE att det är svårt att tillsätta politiker. Problemet är ALLA orättvisor som SN skriver om dagligen. Peter Skoglund är medlem i V. Men han är kritiskt till mycket. Ibland håller jag med honom, ibland inte. I mitt samhälle finns det plats för ALLA. Just därför blir jag osams med politiker hela tiden. Detta gäller nog ALLA partier. Vi har för många politiker o byråkrater idag som inte tänker som folket. Man tänker främst på sina egna arvoden m.m. Skulle Nicklas ha råd att bo i sin mångmiljon villa om han återgick till sitt vanliga jobb med halva den lön han har idag? Nu har jag aldrig varit avundsjuk. Känner ju Per Westerberg och han saknar inte kulor precis. Men detsom retat upp mig just nu är fallet Carro. Här agerar Nicklas YNGKLIGT och det kommer att kosta V i både förtroende och tillit framöver. Här förväntar jag mig inget stöd från Per Westerberg. Men hade trott på Nicklas. Känner mig grundlurad av V idag. Trevlig Helg!

  1. Jag säger inte att svårigheten att tillsätta politiker är det enda problemet, för det är det inte! Utan att det är ett av många problem som finns i samhället. Håller med dig fullständigt om att det allra största problemet är de stora klyftorna mellan fattig och rik som har vuxit under Alliansens styre.

 11. Hej Lena!

  Vad du tror på, kan du behålla för dig själv.
  För det stämmer inte.

  Apropå min insändare angående politikernas ”lönerally”, så handlade den om de ”heltidsanställda” avlönade politikerna som är folkvalda.

  Den handlade inte om ”fritidspolitikerna”. Det är du som blandar ihop och gör fel där.

  SCB:s mätning gäller inte för alla duktiga fritidspolitiker.

  Trodde du kunde skilja på äpplen och päron.

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

  1. Jag ville bra förtydliga att det är stor skillnad på heltidsanställda politiker och vanbliga fritidspolitiker för jag har upptäckt att folk ofta drar alla politiker över en kam och det är inte rätt. Tycker ni, Peter och Roland, liksom jag, att det är bra att de högavlönade politikerna betalar partiskatt? Tycker ni att företrädare inom andra partier än Vänsterpartiet också borde göra det?

 12. Om V behövs eller inte avgör varken du eller jag Leif. Det gör väljarna i kommande val. Jag försvarar INGET parti. Jag försvarar bara utsatta människor. Därför har jag inga vänner inom politiken längre. TYVÄRR!

  1. Partiernas uppgift är att driva folkets frågor utifrån sitt partiprogram. Vi ska väl vara glada över att vi har ett flerpartisystem, det ska vi slå vakt om. Men det finns också många andra sätt att också bedriva opinionsarbete på, bland annat genom aktionsgrupper i enskilda frågor eller insändare som du, Roland, gör. Det är engagemanget som är det viktiga. Jag kan också påminna om att vi i Vänsterpartiet Gnesta röstade för sänkning av arvodena till politikerna. Jag håller helt med dig och Peter i denna fråga.

 13. Du frågar vad jag tycker om partiskatt Lena. Ingenting! Detta är väl upp till varje parti kan jag tycka. Men för att fattiga människor som finns runt om oss överallt skall få det bättre behövs nog en skattehöjning för inkomster över 30.000 tror jag. Här är väl V o jag rätt överens tror jag. Vad får mina fattiga grannar som idag röstar på SD från er partiskatt? Men Peters insändare senast gillade jag skarpt. Jag är ju inte medlem i något parti. Men åsikter har jag i massor. Får ofta frågan varför jag inte går in i något parti. Brukar svara: Det går ju inte för att jag är en ärlig människa. Sanningen kanske är att inget parti passar mig idag. Skulle vara VFP i landstinget, men dom finns ju bara där. Jag talar alltid om hur jag röstat efter ett val. Men att V skall få någon röst från oss är helt uteslutet om inte Carro-fallet löses. Sen har vi inte råd med mer politik o byråkrati framöver om vi skall hjälpa dom svaga. SOLIDARITET som jag ser det. Jag köper inte floskler längre utan vill se konkreta resultat. Ingen kan leva på vackra ord. Låt sen Leif få komma till tals den grabben har likt jag sina rötter i Valla-parken. Där föddes nog våran tror och vision.

  1. Nej, partiskatten kommer inte till någon annan än partiet men den innebär i alla fall att ingen i vårt parti kan segla iväg med orimliga ersättningar och på det sättet fjärma sig för mycket från gräsrötterna. När det gäller skatt i övrigt så betalar man ju statlig skatt med 20 procent på inkomst över 35 833 kr i månaden förutom kommunalskatten vilket jag tycker är bra. Och den som tjänar över 51 342 kr per månad betalar 25 procent i statlig skatt förutom kommunalskatten. Ändå bblir det mycket kvar. Det som är orimligt är att de som äger kapital blir allt rikare utan att pengarna investeras. De skickas ut på finansmarknaden och berikar ägaren. Den stora skillnaden i samhället i dag går mellan de som har kapital och övriga.

 14. Väljarna naturligtvis Roland. Men jag har också rätten att ha en ståndpunkt och åsikt.
  Jag försvarar också och har jobbat med utsatta människor i olika sammanhang. Det är för mig inte ett antingen eller till det politiska arbetet.
  Jag är ganska bekväm i mina analyser och slutsatser. Hoppas du är detsamma i dina.

 15. Jag är bekväm med mina privata åsikter Leif. Men jag är inte nöjd med samhället idag. Jag lyssnar väldigt mycket på folk. Idag skulle jag rösta borgligt om det vore val. Tycker vänstern är mest snack numera. Klyftorna ökar vem som än styr landet. Sen kan jag väl erkänna att jag är rätt nöjd med styret i Oxelösund. Så Patrik lär förlora några röster, jo jag påverkar även andra, för att Nicklas nu bedriver högerpolitik i flera frågor. Som det känns idag får C våra röster här och på riksnivå. Men det kan ändras till valdagen. Träffade Domarn igår. Han tycker so många andra att vi inte har demokrati längre. Han tror SD kan få 30% i nästa val. Jag tror på 15%. Eftersom jag ALLTID vill stödja dom svaga stödjer jag givetvis även flyktingar. Vi måste börja bygga nu. Om inte klarar vi inte att hjälpa vare sig fattiga Svenskar eller människor på flykt. Efter Nicklas ageranden olika frågor har jag slutat att skramla. Känns idag totalt meningslöst att ha en dialog med vänstern. Men d får väl komma ner o hälsa på Leif så kan vi ta ett samtal under trevliga former. Trevlig Helg!

Kommentarer är stängda.