Mera vård för skattepengarna eller vinster för riskkapitalister i skatteparadis?

Kaisa Komulainen–Nilsson, skrev ett debattinlägg i Katrineholms-Kuriren den 10 juli under rubriken ”I vems fickor ska vårdpengarna hamna”. Det var i anslutning till Vårdförbundets artikel i samma tidning angående landstingets svårigheter att rekrytera sjuksköterskor och specialsjuksköterskor. I artikeln togs upp att Caremakoncernen och Praktikertjänst AB omsatte 7,5 miljarder kronor 2009, en vinst på cirka 10 procent. Enligt SVT:s Tvärsnytt 4 april skickar till exempel Carema en stor del av vinsterna till skatteparadiset Jersey.

Enligt vår uppfattning är detta ett skäl till varför Landstingen har problem att rekrytera specialsjuksköterskor, man kan inte betala dem rimliga löner. Vinsterna, som har skapats på skattefinansierad verksamhet, går inte tillbaka till att täcka de behov som finns inom vården och de försvinner inte bara från landstingen, pengarna försvinner också från landet.

Den moderata Eskilstunapolitikern Britt-Inger Remning (B-IM) kommenterar Kaisas artikel i ett debattinlägg i Katrineholms-Kuriren den 30 juli. Hon frågar bland annat om vi vill ”förbjuda skattefinansierade företag att arbeta med vård och omsorg överhuvudet eller är det bara de företag som lyckas gå med vinst som vi ska akta oss för och se som något fult?”
Vi i Vänsterpartiet har aldrig sagt att vi vill förbjuda skattefinansierade vårdföretag. Vänsterpartiet är ett småföretagarvänligt parti. Vi har aldrig sagt nej till sjukgymnaster, tandläkare eller terapeuter. Vad vi vänder oss emot är just att sådana storföretag som Carema och Praktikertjänst AB, går in i vården och plockar ut vinster som sedan förs ut ur landet.
B-IM skriver också att Vänsterpartiet som vanligt försöker hota med att sjukvården skulle kollapsa om den bedrivs av någon annan än Landstingen. Vi i Vänsterpartiet har aldrig sagt att vården skulle kollapsa med privata företag.

Att vården ska finnas för alla – om och när vi behöver – säger B-IM också. Det håller Vänsterpartiet med om och vi hoppas att Moderaterna där också inkluderar papperslösa flyktingar, liksom vi också håller med om att ”Sjukvården ska vara skattefinansierad”!

Peter Linnstrand (V), förstanamn på Vänsterpartiets norra lista till landstinget, landstingsråd
Kaisa Komulainen-Nilsson (V), förstanamn på Vänsterpartiets södra lista till landstinget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*