Oraklet på SN Tommy Kägo – eller visstidspensioner till raska kommun- och landstingspolitiker

Apropå den ständigt pågående debatten om arbetsfria inkomster för vissa riksdags, kommun- och landstingspolitiker. Det är väl inte så konstigt att människor i dessa den allra hjärtlösaste av tider som med snudd på ”hugg och slag” tvingas stå till den s k arbetsmarknadens förfogande blir upprörda.

Jag tänker naturligtvis på det faktum att vissa politiker på eget initiativ, efter ett visst antal år i ledande politisk ställning, kan visstidspensionera från att man uppnått de femtio och fram till den ordinarie pensionen vid 65. Utan något krav på att söka jobb och sneda sidoblickar på någon ”arbetslinje”.
Världen är förvisso inte rättvis, men nog trodde man vi skulle ha kommit lite längre i det här landet. De flesta av oss får alltså streta på 15 år till…

Slår man i de gamla tidningsläggen skriver Tommy Kägo i denna tidning inför valet 2006, att går valet bra så kan kommunalråden Portnoff 36 (M) i Trosa och Vikström 50 i Oxelösund dra sig tillbaka med arbetsfria inkomster tills de blir pensionärer. Fru Vikström förnekade eftertryckligt såna planer. Sen dröjde det inte alltför länge innan hon ”längtade till Italien, där små citroner gula…” . Jag ska läsa Tommy Kägos spalter noggrannare i fortsättningen!

På SKL:s kongress (samarbetsorganisationen för Sveriges kommuner och landsting) i Norrköping nu i dagarna har Vänsterpartiets Ilona Szatmara Waldau lyft frågan om förändringar i dessa orimligheter. Det är ju dessutom så att kommunerna i detta fall allsi inte behöver följa SKL:s förslag till visstidspensioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*