Unga vuxna

Jag har fått frågan om hur Vänsterpartiet ställer sig till stängningen av unga vuxna-mottagningen i Nyköping från flera håll. Vi gillar den inte!
Beslutet att stänga är inte politiskt. Verksamheten har gjort bedömningen att stänga utifrån att nödvändiga satsningar ska göras inom t ex primärvården för barn och ungdom. Det finns inte resurser ( personal, tror jag att man menar) att göra detta parallellt.
Min övertygelse är, att det är alldeles nödvändigt att göra satsningarna och ha kvar befintliga välfungerande mottagningar samtidigt. Den här ”målgruppen” har dystra siffror i självmordsstatistiken och vittnar i undersökningar om fortsatt dåligt psykiskt mående. Trots att satsningar gjorts sedan många år tillbaka från riksnivå på olika sätt, så har inte problematiken minskat.
Det tar tid att arbeta fram fungerande samverkan mellan olika instanser som skolkuratorer, socialtjänsten, försäkringskassan, elevhälsan, akutmottagningarna osv. Det är ofta flera olika aktörer inblandade. Om planen är att viss personal på vårdcentralerna ska sköta det här i framtiden, så är det en ambitiös plan. Ett nära samarbete med psykiatrin kommer att vara nödvändigt, alldeles oavsett var unga vuxna-personalen befinner sig rent fysiskt. Jag har svårt att se hur det, rent praktiskt, ska fungera med 27 (?) vårdcentraler? Och då vill jag tydligt påpeka att jag har stort förtroende för vårdcentralernas kompetens. Det är inte fråga om att de inte kan hjälpa barn och ungdom, utan mer hur man ska få till de dynamiska gruppeffekterna som blir av samverkan bland personal som arbetar kring en viss problematik. Det är svårt, krävande och mycket roligt att arbeta med unga som mår psykiskt dåligt.

Jag tycker att det är bra att Kd har skrivit en motion om att återinföra unga vuxna-mottagningarna i länet. Då kan vi kanske få en hyfsad debatt och då blir beslutet politiskt.( Det är inte säkert att det blir bra att köra över verksamheterna utan dialog. Som bäddat för missuppfattningar och felaktig information).

Lotta Back, gruppledare för Vänsterpartiet i Landstinget Sörmland

5 thoughts on “Unga vuxna

  1. Hej Lotta! Psykiatrin har mycket att önska. Den är dålig idag. Jag är inte lika engagerad som förr men tillräckligt insatt för att ha åsikter. Fick skäll av en moderat idag som ansåg mig föra V:s politik. Jag för min egen men inser att om hela välfärden skall stärkas så behövs skatten HÖJAS. Anette o jag kommer troligen inte att rösta mer i våra liv. Vi har röstat både på V och på olika allianspartier under 2000-talet. Resultatet är långt ifrån vad vi önskar. Allas lika värde är bara tomma ord. Unga Vuxna som jag inte känner till verkar bra. I så fall skall detta genomföras i hela Sörmland. Att lägga ner tyder på okunskap. Idag har vi tre 25% partier. Hur Sverige skall styras i framtiden är en gåta. S:s svek kostar röster, tyvärr!

  2. Hej igen Lotta! Kanske sex timmars arbetsdag kan lösa många problem. Tror faktiskt det. Visst måste många nya anställas inom vården tex. Men kanske detta bidrar till bättre psykisk hälsa bland vårdpersonalen. Mindre stress m.m. TROR vi kommer att rösta på V i nästa val. Det är TRE orsaker i så fall. Alternativet är ju soffan och det löser ju ingenting. 1. Vi måste få folk i arbete vilket jag tror 6-timmars reformen hjälper till o lösa.2 Vi måste bygga billiga hyresrätter som folk har råd att hyra. 3 Vi måste få tillgång till bra vård i hela landet, då hälsan är central för ett bra liv. Allt detta skall gälla ALLA. Den psykiska ohälsan skall vi lösa gemensamt. Vi måste få tillräckligt med vuxna i skolan som kan arbeta mot mobbning. Vi skulle även behöva ha ett skyddsombud för själen på större arbetsplatser. Vi kallar henne kompis, en person som arbetarna själva utser och har makt

  3. Tyvärr kan vi inte rösta på V i landstinget. Därmed kan jag inte heller bli medlem. Trots att Lars Ohly sa att V behöver mer pensionärer i partiet. Nej här blir det åter VFP. Men när stor-regionerna är klara kan det bli annorlunda. För dagen blöder vården medans byråkratin sväller. Om du visste vad folk säger till mig. Jag tror vi behöver både höja skatter o lägga ner landstingen om vården ska bli bättre. Personalen behöver fler kollegor o varför inte 6 timmars arbetsdag. Psykiatrin måste få mer pengar från staten. Om detta skulle vi två kunna prata i timmar. Är ju ganska känd här nere och jag tror jag skulle göra några procent för det parti jag företräder i en valstuga. Moderaternas valfrihet gäller inte oss fattiga utan bara dom redan besuttna. Vi hade inte råd med tandläkaren förra året o troligen inte i år heller. Våra grannar har inte varit där på 10år. Dom är sjukpensionärer och rejält frustrerade. Dom röstar numera på SD. Dom borde vara vänsterns folk. Nåja Lotta som du märker finns lite att jobba med framöver. En av fördelarna att hjälpa dom svaga är att SD minskar. Hör av dig om du vill ! Kan komma till vita huset om du vill. Trevlig Sommar !

  4. Tack för ett bra samtal idag Lotta. Du imponerar på mig. Idag kan jag inte ge vfp rösten. Efter att ha sett debatten i tv mellan en kvinnlig författare o debattör så blev jag omvänd. Kvinnan hade på fötterna det märktes. Tror läkarnas jour-avtal måste skrivas om. Deras ledigheter är störande. Då jobbar dom som hyrläkare eller i Norge. Vi har ingen läkarbrist utan för många komplediga läkare idag. Vfp består ju av främst läkare och övrig vårdpersonal. Men törs sossarna ändra på detta? Hej!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*