Tro, Hopp och Kärlek

Mitt tal från torgmanifestationen Tillsammans mot hat (1 juni 204), en manifestation mot rasism organiserad av Kim Fröberg. Vill du se SN:s klipp från manifestationen klicka här.

Jag ser mig som en del av den globaliserade världen. Jag är född i Peru och bor i Sverige. Jag har bott i flera olika länder: Kenya, Vietnam, Kambodja, Guatemala och för mig handlar politik om drömmar. Politik är ideologi och värderingar. Ledorden idag är TRO, HOPP och KÄRLEK.

Tron på alla människors lika värde. Hopp att den människosynen sprids i allas hjärtan så att med kärlek kan vi ta emot de människor som behöver skydd från ondska.

Vi ser hur de mörka krafterna sprids i Europa och även här i Sverige idag. Ofta tänker man på dessa mörka krafter bara som vita. Men är de bara vita, och handlar det bara om färger? Handlar det inte om värderingar och människosyn? Verkligheten är inte så enkel som bara svart eller vit. Inom alla av oss finns rädslan för det som är främmande. Som den amerikanska countrysångaren Kris Kristofferson sjunger:

Most of us hate anything we don’t understand.

Att inse att vi alla bär inom oss denna rädsla för det främmande är det första steget för att bekämpa främlingsfientlighet och rasism. Dessutom får vi inte glömma att i den svenska historien finns det perioder då rasbiologin har haft en framträdande roll. Som forskaren Maja Hagerman skriver i sin bok Det rena landet, rasfrågan, precis som frågan om kvinnornas underordning, bars då upp av gömda strukturer i tänkande och i språket. Och det har inte försvunnit: ”Den romantiska idéerna om folket lever vidare i vardagstänkande och vardagsspråk som ett slags oreflekterade rester av förra sekelskiftets rasvetenskap och nationella folkuppfostrande propaganda”, tilläger hon.

Och när det gäller språket är det viktigt att vi tänker på de ord vi använder när vi pratar om våra medmänniskor, vid fikabordet på olika arbetsplatser och inte minst i lärarummet. De ord som vi använder ska spegla de värderingar som vi vill att samhället ska byggas på: alla människors lika värde. Och vi måste tala mer om värderingar, om människosyn och det som är grunden för vårt samhälle.

Tack  Kim för initiativet!

/Violeta

 

Kommentarer till: “Tro, Hopp och Kärlek

  1. Violeta, TACK för att du så tydligt lyfter vikten av att vi alla tänker på vad vi säger och hur vi agerar för att minska främlingsfientligheten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*