Personaltäthet för ensamkommande.

Ensamkommande_flickor

För en tid sedan annonserade Oxelösunds kommun om tjänster för integrationspedagoger. Kommunen sökte fem stycken efter att med Migrationsverket och Länsstyrelsen tecknat avtal om fyra platser för asylsökande ensamkommande flickor i åldern 14-17 år.

Till dessa fyra flickor söks alltså fem integrationspedagoger, även om det inte är heltid så kan man undra vad våra äldre på äldreboenden och föräldrar till barn i förskolan tycker om den personaltätheten.

En misstänksam skulle kunna tro att det beror på att kostander för två grupper hamnar på kommunen medan staten står för den tredje gruppen.

Behoven styr, så länge vi inte har obegränsade resurser så kommer politik vara att välja…

9 thoughts on “Personaltäthet för ensamkommande.

 1. Tre frågor, inte svåra, alls.

  Men svaren uteblir…

  Inte berätta, inte berätta, bara önska att frågorna smälter med snön.

 2. Till berörda
  Läser vad alla skrivit men saknar information ifall ”ensamkommande” är ”ensamkommande barn”, har Migrationsverket och kommunerna kontroll över situationen?

  Är nyfiken hur personalen och kommunerna reagerar när misstanke kommer att ”barn” är inte barn utan vuxna. Vad gör personalen,socialförvaltningen och gode män?

  Gällande Nyköpings och Oxelösunds mottagningar/familjehem/HVB-hem uppstår frågan ifall våld mot personal har förekommit?

 3. 1900 x 365 är 693 500 kronor per barn och år. Alltså intäkter med 6,2 miljoner till Oxelösund.
  Ska vi räkna högt blir det 2 miljoner i lönekostnader, mat, fickpengar, kläder etc. för 9 flickor blir kanske 500 000, boendekostnader högt räknat 1 miljon per år. Det ser ut att vara en skaplig affär för kommunen för det verkar på Mattias Jensen Pettersson som det bara är äldreboende som har chefer och overheadkostnader.

  Under 2013 kom det 3 852 ensamkommande till Sverige det gör 2 671 362 000 kronor eller 2,67 miljarder.

  Vi har ju fått lära sig att man inte ska ställa människor mot varandra men det är lögn, det är precis det som politik går ut på. Så för de pengar Oxelösund får skulle man kunna köpa 1 900 vattenpumpar och hela Sverige skulle för kostnaderna för de ensamkommande köpa 820 000 vattenpumpar som kan förse en hel by eller ett flyktingläger med rent vatten. (enligt UNICEF).

  När det gäller barnen så är det aldrig några barn av det enkla skälet att fattiga barn klarar inte av att resa över halva jorden ensamma utan pengar. Det är naivt att tro. Det är ungdomar och ofta vuxna som betalt stora pengar till människosmugglare för att ta sig till vårt land och vi kan vara övertygade om att det inte är vårt klimat som lockar.

  I Bergen, Norge stod det så här i Nettavisen häromdagen ”Ungdomsavdelningen vid Bergens polisstation har arbetat med uppsökande verksamhet av unga asylsökande i Bergens län. De FLESTA av dem är kriminella och många av dem säljer narkotika”

  ”Vi hade kontakt med 31 unga nordafrikanska män under 2013, som sagt sig vara under 18 år. 29 av dem anser vi vara närmare 20 år” säger Åge Kulleseid, vid polisens ungdomsavdelning”

 4. Jag förväntade mig inte att du skulle annat än fortsätta din jämförelse Thom… Spännande att du inte lär dig! Kommunen får ersättning med 1900kr per barn och dygn. Det ska täcka samtliga kostnader för dessa barn. Testa gärna att multiplicera summan med 365 så får du årskostnaden. Sen rekomenderar jag dig att i utbildningssyfte söka fram fakta om äldreomsorgens kostnader i Oxelösund genom exempelvis Kolada eller Öppna jämförelser. Jag tror du kommer bli överraskad av resultatet…

  Vad är din uppfattning om personaltätheten inom äldreomsorgen? I Oxelösund har vi budget för 0,6-0,65 heltidsanställda per boende plus nattpersonal, legitimerad personal, chefer och overheadkostnader. Även här kan du lägga ihop pusslet och se att…

  Våra äldre skulle nog inte bli speciellt glada över att få den SÄNKNING av personaltäthet som det i många fall skulle innebära om de fick motsvarande vad våra ensamkommande barn får i personaltäthet! Dessutom pratar vi om barn, om människor som kommer från traumatiska upplevelser.

  Återigen Thom…
  Fakta kan vara bra att samla på sig innan man skriver!

  1. Mattias
   Du skriver att kommunerna får en ersättning på 1 900 kronor per barn och dygn. Det stämmer och det är information man kan läsa på Migrationsverkets webbsida.
   Frågan är dock hur mycket kommunerna sedan fakturerar Migrationsverket? Från Sigtuna kommun informerades 2012 att man fakturerar 2 404 kronor per vårddygn, alltså 500 kronor mer än den ersättning man erhåller.
   http://www.sigtuna.se/sv/s_Nyhetsarkiv/Sa-mycket-fakturerar-kommunen-for-ensamkommandeflyktingbarn/

   För ett antal veckor sedan meddelade regeringen att man tillsammans med Miljöpartiet ämnar göra det enklare för ensamkommande att stanna. Håller du och Socialdemokraterna med mig när jag då påtalar vikten av att kontrollera åldern på dessa ensamkommande?
   I flertalet länder kontrolleras åldern via olika tester. Bl.a. i våra grannländer där antalet asylsökande barn sjönk drastiskt när kontrollerna infördes. Norska NRK redovisade 2013 att 25 procent av de ensamkommande var äldre än 18, gränsen för vilka som ska kallas barn.
   http://www.nrk.no/nyheter/1.11138547

   I Finland var 2010 50 av 83 asylsökande barn över 18 år och i Danmark var samma år 79 procent över denna åldersgräns. Även om tester via tand- eller handledsröntgen inte är 100%-igt tillförlitliga är det vetenskapliga test som använts i många år och har man inget bättre att gå på, så är det dessa tester som gäller…vilket Tobias Billström ansåg redan 2010, men inte heller av detta blev det något av.
   http://rod.se/billstr%C3%B6m-vill-ha-enade-regler-f%C3%B6r-flyktingbarn/

   Köper man barnens berättelser rätt av, utan kontroller om ursprungsland och ålder, urholkar man regelverket som omger svensk asylpolitik och sker det måste frågan ställas om det finns skäl att ens ha regler.

   Det finns också andra riksdagspolitiker utanför SD:s krets som anser att Sverige måste bli tydligare och börja ställa högre krav kring detta som kretsar runt de ensamkommande.
   http://www.dn.se/debatt/unga-man-over-18-ar-ska-inte-behandlas-som-barn/

   Håller du med mig Mattias, när jag hävdar att naiviteten hos svenska politiker och myndigheter urholkar asylpolitiken och drar på skattebetalarna kostnader som skulle kunna användas till annat?
   Därmed inte sagt att Sverige inte ska emot ensamkommande. Det ska vi, men det ska då vara barn i ordets rätta bemärkelse och likt din egen regering 1989, borde det finnas skäl till eftertanke ifall dagens asylpolitik är överdimensionerad för ett litet land som Sverige med alla de problem som samhället brottas med?

 5. Nog är du ute på hal is Thom! Oxelösund har förvisso ett avtal om fyra (4) asylplatser. Men det säger ingenting om hur många dessa integrationspedagoger ska ansvara för. Det är så trots allt att barnen får ofta uppehållstillstånd och då fylls det på med nya asylsökande barn. För tillfället finns det ca 9 ensamkommande barn tillhörande Oxelösunds kommun.

  Om man frågar någon som vet innan man går ut med påstådda fakta som inte stämmer det minsta, minskar risken att man tvingas stå med byxorna nere…

  Hälsningar
  Mattias Jensen Pettersson (S)
  Ordförande Vård och omsorgsnämnden
  Oxelösunds kommun

  1. Tack Mattias för upplysningen och rådet! Det tar jag till mig.

   Till mitt försvar tycker jag iaf att personaltätheten är fortsatt hög även om det är 5 personal på det enorma antalet 9 ensamkommande flickor!

   Äldreboenden, förskolor, skolor skulle gråta glädjetårar med den personaltätheten.

 6. Nu är du ute på hal is Thom. Menar du att asylsökande ska behandlas lika illa som svenska gamlingar eller barnen i för- eller särskolan. Det är rasistiskt!

  1. Du missförstår mig. Jag vill att personaltätheten hos dessa verksamheter ska närma sig varandra.
   Det har inget med ras, religion, sexuella preferenser etc att göra.

Kommentarer är stängda.