SN partipolitiskt neutral?

akesson_02
I lördags (16/8) skrev Södermanlands Nyheters chefredaktör ett inlägg på ledarplast där det stod att SN:s besked till läsarna är att ”På nyhetsplats är SN partipolitisk neutral. Vår ambition är att ge en allsidig och korrekt information om vad partierna står för, så att våra läsare kan ta ställning till vilket parti de ska rösta på…”.

Nu ska vi försöka reda ut hur trovärdig och partipolitisk neutral SN och Göran Carstorp är.

I torsdags (14/8) besökte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Nyköping och talade på Stora torget. Åkesson drog enligt min uppskattning mellan 300 och 400 åhörare. Grovt uppskattat var en tredjedel av åhörarna där för att lyssna till Åkessons budskap, en tredjedel där av ren nyfikenhet och den sista tredjedelen (såldes cirka 100 personer) där för att för att lyssna med ryggarna vända mot talaren. Det tror jag är en ganska neutral beräkning.

Dessa uppskattade 100-tal får SN att i en braskande rubrik på förstasidan skriva: ”Hundratals vände ryggen åt sverigedemokraterna”. Hundratals kan vara allt från 100 till 999 personer och är att jämställa med det meningslösa begreppet ”många”. Det är svårt att förstå på vilket sätt SN menar att det är en partipolitiskt neutralt, allsidig och korrekt information att utelämna det sammanlagda antalet åhörare som var på plats för att lyssna till Åkesson, vilket var den övervägande majoriteten av åhörarna.  Nu informeras läsaren enbart om att ”hundratals” (kan det bli mer opreciserat) vände ryggen till. Dessutom har ju inte det eventuella antalet protestanter på plats ett dugg att göra med det väsentliga och vad SN säger sig vilja vara en korrekt budbärare av: Vad de olika partierna står för.

I SN informeras också läsarna om att Åkesson ”möttes av skarpa protester”. Skarpa är inget direkt neutralt ord. Tvärtom är det ett så kallat värdeladdat ord. Den journalist som har ambitionen att vara neutral undviker givetvis att använda egna värdeladdade ord i nyhetstext. Vad bestod då dessa skarpa protester av? Jo, ”hundratals” som vände ryggen mot Åkesson, en del höga burop samt en liten 12-årig grabb som såg ut att vara något äldre (14-16) som förirrade sig in under avspärrningarna. Jag skulle vilja påstå att det var tämligen jämt fördelat mellan gillande applåder och ogillande burop. Fast varför nämna applåderna . . .

Åkessons tal på Stora torget var uppdelat på SD:s tre profilfrågor: omsorgen om äldre och pensionärer, brott och straff och invandring och integration. SN:s nyhetsreferat riktade givetvis sig in enbart på den sistnämnda frågan, SD:s övriga två profilfrågor lämnades därhän. Svårt att beskriva den informationen till läsarna som ”allsidig”, betydligt mer korrekt är begreppet ensidig. Den ensidiga rapporteringen tog sig uttryck i SN:s rubriker på följande sätt: ”Flyktingstopp ska betala sverigedemokraterna vallöften”,

”Flyktingarna betalar SD:s vallöften” och ”Flyktingarna är roten till arbetslösheten.”. Partipolitisk neutral och allsidig information, enligt chefredaktör Carstorp och SN:s nyhetsredaktion. Det var i alla fall inte Jimmie Åkessons ord. Inget av vad som anges i rubrikerna sa SD-ledaren. Nej, samtliga dessa värdeladdade rubriker är ett ogenerat ställningstagande av inblandade medlemmar på SN:s redaktion.

Det Åkesson sa i denna fråga är känt sedan länge: SD vill kraftigt skära ned på kostnaderna för asylhanteringen och införa begränsningar av de asylsökande till Sverige och istället försöka hjälpa fler människor på plats. Det är väl tveksamt om SN:s egna påhittade rubriker har täckning i det som Åkesson egentligen sa. Det SN:s rekordstora styrka på plats lyckades missa och förtränga och bortse från i tidningsreferatet var att Åkesson avslutningsvis och mycket tydligt betonade att alla partier har anledning att vara självkritiska i invandringsfrågan, alltså även SD, att vi historiskt sett alltid haft invandring till Sverige, att det behövs arbetskraftsinvandring och att vi alltid kommer att ha det i framtiden också – även om /när SD kommer till makten. Men det uttalandet av SD-ledaren gick förstås stick i stäv med vad SN ville rapportera till sina läsare i sin ambition att ”På nyhetsplats är SN partipolitisk neutral. Vår ambition är att ge en allsidig och korrekt information om vad partierna står för, så att våra läsare kan ta ställning till vilket parti de ska rösta på…”.

2 thoughts on “SN partipolitiskt neutral?

 1. Patetiskt att ens kalla det för att nyköpingsborna vände SD ryggen. Vänder man någon ryggen låter man bli att komma över huvud taget. Men vi tackar för uppmärksamheten att ni, fåtalet motdemonstranter, gjorde er omaket att komma och stå på torget i 2 timmar.

  Men ni befann er inte där jag stod. Ni träffade aldrig de pensionärer jag träffade som inledde samtal med mig. Ni mötte aldrig den gamle mannen som var född 1932 och som enligt media är ”en arg ung man”, en SD-röstare. En man som varit med och byggt upp vårt land och nu lever som fattigpensionär.
  Ni talade aldrig med den gamla damen i 80-årsåldern som sa: ”Man måste ju få tycka vad man vill.”

  SN, vänd på steken till er rubriksättning; gamla, sjuka, utförsäkrade, arbetslösa och barn ska betala för den ansvarslösa flyktingpolitik som bedrivs idag.

  Schöningen

 2. Ja du Thom, när Carstorp säger att han är partipolitisk neutral på nyhetsidorna i SN då är det en av Sveriges lättsinnigaste och minst trovärdiga journalister som uttalar sig.

  Vi har ju exemplet när han skrev att debatten skulle fortsätta UTAN begränsningar mellan valen och SD fick vänta och tack vare mycket tjat i 1,5 till 2 år för att få bloggutrymme i SN.

  Ett annat är när han kallade kommentarsfälten på SN.se där det enligt honom förekom kritiska kommentarer för pissrännor.

  Ett tredje är när han inför valet 2010 och det har fortsatt efter det sorterade bort fullt legitima insändare från SD med invandringskritik, Turkiets vara eller inte vara i EU osv.

  Kort sagt Sverigedemokrater behandlas inte på samma sätt som de andra partierna.

  Det värsta är att Chefredaktören beskriver för sina medarbetare hur Sverigedemokraterna bör motarbetas och till exempel inför valet 2010 bjöd in en lokal socialdemokrat till ett möte på redaktionen i samma ämne.

  De allt färre hederliga journalisterna rodnar nog över Carstorp uttalanden på journalistikens vägnar.

Kommentarer är stängda.