Är signalement rasistiskt?

Vårt lokala media hus ”SN” påstår idag att en blogg är rasistiskt. Ett ganska starkt påstående. Detta för att bloggen namngett och lagt ut en bild på en man som misstänkts OCH senare dömdes för att ha sexuellt ofredat 4st kvinnor i Umeå.

Den dömde sexförbrytaren tycker det är hemskt att folk i Umeå tittar snett på honom och beskyller bloggen för detta.
Trots att han var ökänd långt innan bloggen skrev om honom, tror han inte att de fyra kvinnorna berättar för andra vem han är?

Hur menar han att folk ska bemöta honom som dömd för att ha tafsat på kvinnor?
Med vördnad och respekt?
Eller tillbe honom och strö palmblad på den väg han vandrar?

Vad är det som är rasistiskt och olämpligt med att gå ut med signalement på en sexbrottsling för att varna andra kvinnor?

Tänk om SN istället för att inte tillåta kommentarer startat en meningsfull debatt i tidningen i den fråga målet gäller. Det hade varit begåvad och meningsfull journalistik.
Något som det lokala ”media huset” tappat sedan länge, trots ihärdig textexcercis på sidan 2 i tidningen dag ut och dag in.

5 thoughts on “Är signalement rasistiskt?

 1. Petterssonsbloggen ska inte göra ett förbannade dugg.

  Det finns ett rättsväsende som tar hand om denna sak. Inte någon uppiskad moralpöbeldomstol. Även om bloggen kanske skulle vilja se en sådan.
  Naturligtvis har bloggen inte heller något som helst intresse av att ställa upp för och ”varna” andra kvinnor. Det är bara skitprat. Det enda syftet är att hänga ut och bespotta en annan människa som har begått ett oförsvarligt brott. Det här ingår bara som en del i bloggens människosyn. Det finns tidigare exempel i historien på den här förföljelsestrategin mot kriminella och andra grupper av människor som inte passar in i det homogena drömsamhället. Det förskräcker.
  Sådant samhälle vill vi inte ha i Sverige!!

 2. När jag ändå är inne på landstinget. Det här patientförsäkringen Löf eller vad den kallas är ett enda stort skämt. Dom vill inte betala för skador som vården bevisligen orsakat. Dom har mage att HÅNA patienter. Nu lyckades en kvinna spela in vad dom sa o nu står dom med byxorna nere o tvingas be om ursäkt. Inkompetenta och total brist på empati gör att detta borde läggas ner snarast. Namnet patientförsäkring förpliktigar faktiskt. Landstingen består av alldeles för många STOLPSKOTT idag. Nu är jag på hugget vet det. Någon jävla ordning får det ändå vara. Åter: Go Kväll!

 3. Hoppsan här blev det ingen debatt. Kanske trampade jag på en öm tå ? Exemplet jag tog med Lasse Ringdahl kanske var besvärande. Jag känner honom lite genom hans bröder som jobbat på posten. Han är ju kommun-reporter och jag har inte hört något annat parti sagt något illa om Lasse. Tvärtom faktiskt. Jag har troligen skrivit längst o mest av alla som skriver insändare idag. Jag VET att jag har ett gott rykte hos FOLK. Sen gillar inga partier när jag hoppar på dom. Vill berätta vad Fp:s ledare Johan Munte sa till mig när jag kom till deras valstuga: Här kommer fisken han är vårt dåliga samvete men vårt stöd. Bedriver man som jag en kamp FÖR dom svaga, främst människor med psykiatriska diagnoser så visst får jag mothugg. Trots att jag visat på en väg ut ur sjukdomen får jag oftast skäll av främst sossar. Men go vänner den som gjort jobbet kanske kan något mer än politiker som främst värnar den egna karriären. På tisdag tänker jag besöka landstinget, kanske ses vi då Thom. Idag säger OESD att vi är sämst i Europa på denna sjukdom. Kanske mina kunskaper snart är mogna att sättas i bruk. Detta är MIN hjärtefråga och vill något parti lyssna på mig så ställer jag upp, givetvis. Sjukvårdens uppgift är att bota o lindra. Med det framför ögonen kan vi börja resan mot Europas bästa psykvård vilket är min målsättning. Att inte S, Mp eller Fp förstår att neuroleptika orsakar tandlossning är en gåta. Varje gång jag besöker min tandläkare frågar denne om jag äter mediciner. Alla vet det utom kanske S o Fp o MP:s politiker. Tragiskt är det enda ord jag finner. Hej o God Kväll!

 4. Har tänkt på en sak Thom. Sd fick 13% i riksdagsvalet, men bara 8% i Nyköping och Oxelösund. Ta V och S i Oxelösund. V fick under 6% i riks, men 12% här. S fick 31% i riks o 41% i Oxelösund. Tror inte dom heller älskar borgerliga SN. Ni ogillar verkligen SN o det straffas ni för i val lokalt. Varför? Ta kommunreposter Lasse Ringdahl han är ju omtyckt av alla. Vad deras journalister har för politisk uppfattning vet vi inte. Jonmyren som jag lärt känna är en toppenkille, men han är centerpartist men vad Carstorp är vet nog ingen. Förstår inte att ni inte förstår att bråka med media är inte smart. Sen känner jag en del folk som röstat på Sd. Jag respekterar dom och dom respekterar mig. Hur det än blir med nyval eller inte så tjänar vi alla på en god ton. Jag nyckelskramlar nästan varje lördag. Vi är folk från alla partier. Men vi enas i kampen MOT främlings-fientlighet. God Kväll!

 5. Hade Pettersson gjort lika dant om förövaren hetat Kalle Johansson? Om inte var detta rasistiskt. Sen var det ju ”bara” ofredande inte någon våldtäkt. Alla män skulle nog vilja krama en snygg kvinna. Dom flesta gör detta enbart i fantasin. Jag håller nog med SN ändå. Det brukar jag göra o tänker fortsätta med det. SN behövs om sanningen skall komma fram.

Kommentarer är stängda.