Det svenska pensionssystemet snart i EU-botten!

Det kommer propåer från Sveriges Pensionärsförbund, SPF, om att utvärdera pensionssystemet.

”Att vi svenskar jobbar flest antal år, går i pension sent och har högst sysselsättningsgrad i EU märks inte i pensionskuvertet. Svenska pensionsnivåer är lägre än i grannländerna. Siffror från EU-kommissionen visar att svenska pensioner hamnar i EU-botten om drygt trettio år.”

År 2048 kommer svenska pensionsvillkor vara näst sämst i hela EU, till skillnad mot i dag då villkoren ligger i mitten bland EU-länderna. Det visar en genomgång av EU-ländernas pensionssystem.

Den EU-rapport som finansministrarna ska diskutera visar att när dagens 27-åringar går i pension 2048 kommer de bara att få ut 48,2 procent av sin slutlön i pension. Det är näst sämst i hela Europa.

– Det är klart att det är en oacceptabel utveckling. Här måste det tas upp en diskussion med regeringen om den framtida utvecklingen, säger Curt Persson, ordförande i PRO.

Det har vi som har kontroll på läget varit medvetna om länge. Det är ju alltför få som är med och bidrar med inbetalningarna till systemen, men som får pension trots att de inte arbetet en enda dag i Sverige. Det är orimligt att skillnaden i pension efter att ha arbetat och inte ha arbetat kan vara några hundralappar.

Det hade varit hederligt om de etablerade partierna istället för att visa väljarförakt sagt som det var, att om vi tar emot flyktingströmmar i den omfattning vi gör i dag så kan vi inte upprätthålla ett välfärdssystem på den nivå vi har vant oss vid.

Människor som kommer hit måste ha försörjning, boende, utbildning, barnomsorg, sjukvård, tandvård och andra välfärdsanordningar, vilket minskar förmågan att hålla uppe resurser och kvalitet för människor som redan bor i Sverige. Ett enkelt exempel visar vilken påfrestning invandring innebär för välfärden: Sjukersättningen (tidigare förtidspensionen) för en individ är ungefär 10 000 kronor om månaden och täcker hyra och livsuppehälle.

Ungefär samma kostnad uppstår för den som vi tar emot från ett annat land. Och då är detta bara levnadsomkostnader. Sedan tillkommer allt det andra, skola, vård, utbildning o.s.v. Ändå förskjuter vi kanske den största bördan in i framtiden då dagens unga får pensioner på urusel nivå.

Jag tycker att vi har en moralisk plikt att bistå de som flyr för sina liv. Vi kan hjälpa fler om vi skickar hjälpen till närområdet. Men när bomberna faller måste vi också öppna plånboken och ibland måste vi öppna gränsen för en del men uppehållstillstånd ska bara vara tillfälliga. Och nästan all anhöriginvandring borde stoppas. Då blir slutsumman ändå att vi bedriver en humanare asylpolitik än i dag eftersom vi kan hjälpa fler till samma kostnader.
Av ekonomiskt nödtvång hamnar vi där. Ju förr, dess bättre.

26 thoughts on “Det svenska pensionssystemet snart i EU-botten!

 1. Min dator hoppar så bokstäver försvinner. Jo jag känner han som äger husen där det brann. En rätt rik kille men tydligen har han ett hjärta. När vi träffades bodde du på Ahlbergs väg med samma hyresvärd. Såg att Villa Högbrunn lever igen. Detta besökte Thom och jag. Tror vår insats kanske bidrog lite till att nu kommunen bedriver detta i egen regi igen. Min utgångspunkt där var enbart Brukarna.

 2. Vet inte varför vi tappat empatin för varandra Thomas. Vi får ett kallt o kyligt samhälle om alla bara skall värna m sig själv. Sen är v ju beroende av varnadra allihopa. Bor du idag där det brann? Det var otäckt. Jag behöver inte hålla på som jag gör. Men jag kan inte släppa detta, då jag en gång gick i skiten o därför förstår bättre ändom flesta hur ni som lider har det. Thom är e god kamrat o lyssnare den blden delar vi Thomas. Anette bakar lussekatter nu o jag är kaffesugen. Hej Thomas!

 3. Det sorgliga Roland är att man inte lyssnar som politiker eller har förutfattade meningar och som jag sa förut den som ska ha en eloge är just Thom för att han tar sig tid.

  Av det du drog igång finns inget kvar jag är ytterst tacksam för all hjälp och stöd jag fått.

  Men när man som psykiskt sjuk inte får något gensvar så ger man upp just nu klättrar jag sakta tillbaka då man återhämtar sig från branden som man var med om i April i Oppeby där en tyvärr fick sätta livet till.

  Någon hjälp i form av hur vi mådde eller hade det lös med sin frånvaro från kommunen men däremot kom hyresvärden och kollade till hur vi mådde och hade det så nog är det skillnad.

  Då man inte gör så mycket annat än att surfa så läser man en hel del och jag skäms över hur vi behandlar våra äldre nu senast så hade en kommun inte råd med sylt till pannkakorna.

 4. Får jag ställa en fråga till dig Thom? Du behöver inte svara om du är blyg. Hur många trasiga människor talade du med i valstugan? Flera har sagt till mig att NI lyssnar på dom. Jag märkte hur folk i andra valstugor avisade mig när jag ville tala om MINA frågor. Någon gick faktiskt när jag kom. Är det så besvärligt att lyssna på människors verklighet? Det verkar på dom andra som att här i Sverige finns inga problem alls. Att jag pressar S på pengar är INTE för att jag måste ha dom. MEN skall dom få med mig i sitt parti skall dom få betala för SINA synder. Återigen jag har det bra. Jag har vunnit alla mina strider. Jag FÖRTÅR idag dom som säger att papperslösa får hjälp men inte jag. Jag TROR detta är EN orsak till SD:s framgångar. Folk som inga andra bryr sig om söker sig till ER. Frälsis samlade in pengar idag till hemlösa i Nyköping. Någon sa till att jag gav en 50-lapp till detta men inget till tiggarna. Sen blir det slitningar i samhället om vi inte kan hjälpa vård folk som bevisligen befinner sig i nöd. Jag ser fram mot nästa vecka då saker kan ske. Fortsätter S att behandla mig o mina vänner som skit kan jag rösta annorlunda i framtiden. God Kväll Thom !

  1. Tack för frågan. Jag minns inte exakt hur många men det var en bra bit över 20 personer som hade en ”tuff” situation. Det påverkade mig djupt att höra deras historier. Det är ett svek att vi inte kan ta hand om våra egna medborgare i Nyköping!

 5. Då kommer jag med ytterligare ett glatt besked Roland jag har fått sjukersättnig resten av livet tills jag blir pensionär gäller from dec detta år så nu är det bara en liten bit kvar till fulländad ljuspunkt jag håller tummarna för att den sista pusselbiten blir godkänd.

  Och stort TACK till Thom som tog sig tid att svara på en psykiskt sjuk mans mail

 6. Nu kommer dagens glädjebesked. Jag har ringt Oxelösunds-kvinnan. Hon har börjat hos Trobergs tandvård och vändningen har börjat. Har tipsat henne om denna blogg. Hon pratade med dig Thom i valrörelsen berättade hon. Alla skall med säger sossarna. Här får vi dagens skratt. Trevlig Helg Thom och alla andra på bloggen !

 7. Tack Thomas och jag hoppas verkligen att Du och alla andra som lider i det tysta får en God Jul. Jag har genom åren sett så mycket lidande så jag skulle kunna skriva en bok om allt. Mig är det definitivt inte synd om längre. Det som stör mig är att när jag kontaktar politiker om specifika fall så backar dom. Dessa människor tar INGEN plats o finner sig i sin lott. Du är ett undantag Thomas som vågar skriva. Kvinnan i Oxelösund vågade ringa mig. Träffade flera såna här människor i valrörelsen. Dom kan ha avgjort valet. Sen den här arrogansen främst från S-politiker stör mig rejält. Vi skulle kunna besöka min kompis i Nyköping Thom. Då måste jag säga att du är min kompis. Han är nog rädd för journalister o politiker. Hans liv är nästan sämre idag än 1995. Inget har hänt. Fp förr kallade dessa människor för det glömda Sverige. Idag har även dom glömt. Det avspeglar sig i deras siffror också. Det måste finnas en grundplåt för alla. Jag menar att INGEN människa kan leva på en netto-inkomst under 10.000. Detta är inte värdigt helt enkelt. Jag har en pension på något över 13.000 netto. Frugan får bara 8000 i handen. Därför menar jag att garantipensionen måste höjas rejält. Till sist kom jag in på Thoms blogg-inlägg. Kanske är det som min son säger att har vi inte råd med dom sämst ställda i Sverige har vi inte råd med en stor invandring. Det blir slitningar i samhället. Min solidaritet har faktiskt omfattat även flyktingar. Men fortsätter våra andra riksdags-partier att behandla VÅRT folk illa hamnar man precis som Pettersson brukar skriva i ett val. Vilka skall vi hjälpa. Finge du Thom träffa min kompis så skulle du förstå PRECIS det jag menar. Hitills har ingen politiker vågat följa med mig dit. Idag har han diabetes också och lever med nerdragna persienner i sin lilla lägenhet. Vi kan inte vara där länge Thom för cigarettstanken svider i ögonen. Trots att han har en liten uteplats går han aldrig ut o röker. Han vill ju inte synas. Jag blir nästan tårfylld nu. Men så jäkligt finns det människor som har det i vårt ”välfärdsland”. När jag blev frisk lovade jag mig själv att slåss för dessa människor. Men att politiker skulle vara så aviga blev en chock för mig. VARFÖR ?????

 8. Lite utanför ämnet men häromdagen meddelades att Arbetsförmedlingen skulle lägga ned 100 kontor i landet men samtidigt anställa fler personer.

  Sedan 2006 har Arbetsförmedlingen fördubblats trots att antalet arbetslösa är i stort sett desamma. Anledningen är att Arbetsförmedlingen numera tar hand om en stor del av invandringen med etableringslotsar m.m.

  Arbetsförmedlingen kostar c:a 80 miljarder om året. Det skulle med skatteeffekter räcka till 400 000 sjuksjöterskor eller 400 000 poliser eller 400 000 lärare eller om man hellre vill det 133 000 av varje yrkesgrupp och med råge till fri tandvård åt alla svenskar…

  Det är märkligt att det behövs 80 miljarder i ett land där det enligt politiker och journalister råder arbetskraftsbrist och de som kommer hit är oerhört kompetenta…

 9. Roland jag kämpar på med allt som förr men när man blir utförsäkrad 2ggr och nu sist med den eminenta inkomsten på 3650 utan att få hjälp känns surt fick låna igen för att klara av det nödvändiga det gällde bara 1 månad.

  Jag betalar mina misstag från förr idag men det är tufft men jag ser ljust på framtiden trots 2000 mindre i månaden som man drar så inga julklappar i år heller sist detta fenomen begav sig pga utförsäkran så fick familjen som helhet en enormt underbar jul mkt tack vare godhjärtade människor dit räknas DU

 10. den här kvinnan jag nämnt i Oxelösund finns i verkligheten. Jag har hennes namn, hon har ett udda efternamn. Jag har två telefon-nummer till henne. Jag FÅR lämna ut hennes namn. Jag borde snart ringa henne. Men vad skall jag säga? Hade hon varit papperslös hade hon fått hjälp men inte som infödd svensk. Hela hennes liv är i kaos. Hon har sökt hjälp överallt men blivit nobbad. Har nämnt hennes namn för en ledande sosse. Han verkade inte bry sig. Måste det vara så här? Därför har jag inget emot om Sd fäller regeringen nästa vecka. Eller som C-H sa: Någon jävla ordning får det väl ändå va i ett parti. Har pratat med en del folk ikväll och ALLA tycker detta är för jävligt. Eller?

 11. Till och med jag börjar undra varför vi inte har råd att hjälpa vårt folk medans vi öppnar våra hjärtan för andra. Dom psyksikt sjuka. Dom med stora tandbehov. Äldre, handikappade får stryk i dagens samhälle. Skulle kunna ta med dig Thom hem till en psykpatient boendes i Nyköping. Fick med mig SN till honom 1995. Detta slog dom upp helsidor om. Folk vet inte hur torftigt vissa lever. När man sen träffar: Åsa Kullgren, Thomas af Bjur och Oscar Reimer som anser sig vara så fina människor för att dom ger papperslösa gratis tandvård. Dom skiter i våra egna med samma problem. Dom tjänar säkert minst 50.000 per månad o glider omkring i sina bilar som vi får betala. Tar man sen upp problem som jag berör blir dom iskalla o går. All deras solidaritets tänk är borta. Dom visar nu vilka cyniska egoister dom är. Detta lär jag få skit för men behövde skriva detta. God Kväll!

 12. Stefan det Thomas af Bjur o även Åsa Kullgren hoppas o vill är att jag skall lägga ner detta. Det är som Hasse Alfredsson du vet: Så jävla dum är inte gubben så han gömmer pengarna i madrassen. Därför gömmer jag pengarna i madrassen. Får en grupp gratis tandvård skall givetvis alla få det som svar på din fråga. Jag är i guldsits idag. Jag har mina tänder som jag betalt själv. Jag behöver inte dessa 50.000. Idag finns andra som är i min sits. Thomas Arnell tex. Därför fortsätter jag att käfta mot Thomas, Åsa o andra. Dom går alltid efter någon minut. Ingen har tid med mig helt enkelt. Men visst tar det på dom. Vi har inte råd att behålla landstingen som jag skriver i dagens SN. En klubb för inbördes beundran som spelat ut sin roll för länge sen. Höll på att lägga en pizza likt Uggla när den självgode Oscar Reimer berättade om hur fantastiska folktandvården är, där han själv är styrelseordförande. Min kompis kvinnan på Trädgårdsgatan i Oxelösund finns nog inte i hans värld. Finns dom som tror att landstinget hjälpte mig tydligen. FEL det var allians-regeringen som gjorde att jag kunde fixa detta för 52.000 2009. Dom solidariska sossarna ville ha 130.000 2003. Stefan jag gråter INTE om Sd fäller regeringen nästa vecka. S är så jäkla självgoda precis som af Bjur. Mig slipper dom inte undan. Har en hyffstad ekonomi idag och behöver inte deras pengar. Men dom ska få betala OM dom vill ha tyst på mig. Kanske dags för nyckelskramlig utanför landstinget igen. Bamse o jag kommer direkt. Hej Stefan!

 13. Tillåt mig att ironisera lite om våra politiska partier efter två dagar i landstings-huset. Fast detta kan lika gärna gälla kommuner o riksdagen. Polikens dörrmatta är V. Dom finner sig i allt som husse S säger. Borgare o Sverigedemokrater vill dom inte ta i med tång. Sd är det stora hatobjektet. S o M slåss om ledartröjan trots att ingendera är vuxen rollen idag. Fp är den stora gåtan. Dom vill nog helst åka ur. Liksom C har dom ingen social-politik idag. Kd har en rolig partiledare, men ingen politik som folk köper. VFP o Sd är missnöjes partier där dom andra krusar VFP men inte Sd. Mp är mycket flum o lite verkstad. Reimer och af Bjur ä Jack Russels dom förstår inte sin egen storlek. Ändå är dom kaxiga. Har träffat nya människor från alla partier som jag uppskattat. I övrigt hänvisar jag till min insändare i dag. Fånga dagen mina vänner, den kommer aldrig åter

 14. Roland
  Intressant information du ger oss om Thomas af Bjurs svar på dina frågor.
  Vad du tycker om det både förstår och sympatiserar med, men vad tycker du då om att Thomas af Bjur medverkat till att både papperslösa somalier och tiggare från Rumänien får sin tandvård gratis i Sverige och att politiker som Bjur vurmar mer för dem än för dig och andra svenskar i din situation?

 15. Kan berätta att S o även Mp till en del försöker förnedra mig med ord som: Det bedrivs ingen speciell tandvård för DINA tänder. Så sa Thomas af Bjur Fp till mig idag. Thomas tillhör den självgoda skara politiker som främst värnar sin egen karriär. Anette o jag släpper ALDRIG detta. Det stör dom rejält. Har jag RÄTT så släpper jag aldrig en fråga. Sen är min målsättning rätt stor i dessa frågor. Att leva tandlös som jag gjorde i sex år var besvärligt. Man kan inte tugga maten o magen pajar till sist. Men vill dom ha detta en valrörelse till så ska dom få det. Mitt mål är att tandvården ingår i vanlig sjukförsäkring. Att patienten får välja den tandläkare hon vill men samma kostnad som andra läkarbesök. Sossarna är bedrövliga på detta. Nu är S på väg mot 20%, trots det ringer inga klockor. Att fortsätta att svika dom svaga kostar väljare. Jag kan predika och tänker fortsätta att göra det. En vacker dag förstår dom och den dagen inväntar jag. Detta är ingen lyxkonsumtion precis. Att jag vill ge Thomas och Oxelösunds-kvinnan relevant tandvård borde ingen klandra mig för. Att få mig att rösta o medverka i dessa partier innan en uppgörelse är TOTALT uteslutet. Pratade med en anställd inom psykiatrin idag. Vi var rörande överens. Han förstod att mina planer skulle bota o lindra. Det är så mycket skitsnack idag. Politiker lär sig tala på kursgårdar m.m. Tänk om dom kunde lära sig verkligheten då skulle det goda samhället börja växa fram.

 16. Roland jag skrev till olika politiker den enda jag fått svar av var just Thom och jag vet att min tid kommer håller på och kämpar för fulla muggar och går allt genom så har jag en ngt bättre framtid framför mig inget lyx men bättre än idag iof utan tänder men psykiskt bättre pga bättre förutsättningar

 17. Mycket tråkigt Thomas att läsa ditt inlägg. Förstår att jag har mycket att jobba med framöver. Om vi skall få en tandvård för alla. Är på landstinget nu hela dagarna och för många samtal. Skiter väl i mina 50.000 som skulle ge gumman o mig 25 var. Nej min kamp är att folk som du Thomas o kvinnan i Oxelösund skall få rätt till tandvård. Att jag driver detta sternhårt skadar S, vet det. Men deras självgodhet stör mig. Bara prat ingen verkstad. Håll ut Thomas dina dagar kommer.

 18. Nu ska jag göra något som politiker, journalister och proffstyckare avskyr. Jag ska göra några jämförelser.

  2011 skrev Gunvor Pettersson, vice förbundsordförande i SPR, en debattartikel i Tandläkartidningen, där hon påtalade att pensionärer inte har råd med tandvård.
  http://www.tandlakartidningen.se/arkivet/nyhet/aldre-har-inte-rad-med-tandvard/
  Detta bekräftades i flera av våra stora dagstidningar och utvecklingen har inte gjort saken bättre, tvärtom.
  Samtidigt har politikerna beslutat att papperslösa och tiggare från Östeuropa, ska få gratis tandvård och numera inte bara akut, utan också planerad.

  I slutet av 2013 tillhörde 800 000 svenskar gruppen garantipensionärer, vilket innebär att de erhåller cirka 7 000 kronor i månaden.
  http://www.dn.se/ekonomi/pensionsskolan/sa-manga-far-den-lagsta-pensionen/
  Samtidigt finns ÄFS för invandrare. ÄFS är invandrade pensionärers motsvarighet till garantipensionen och ger upp till 11 000 kronor i månaden, plus att ÄFS-pensionären kan tillgodose sig 3 000 kronor skattefritt från hemlandet eller om han/hon åker till hemlandet och jobbar. Om detta stod i pensionärstidningen Veteranen 2011.
  http://www.veteranen.se/tyck/garantipension-kontra-aeldrefoersoerjningsstoed/

  Nu har vi de senaste åren hört hur vi ska jobba allt högre upp i åldrarna för att bidra till välfärden och för att ge oss själva en högre pension. Nu vill samtidigt den socialistiska regeringen försvåra detta genom att höja skatten på arbete, vilket kommer att drabba äldre hårdast och som i sin tur gör att den kommande pensionen blir lägre.
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Artiklar/2014/Oktober/Hojd-skatt-pa-arbete/

  Fredrik Reinfeldt sade ärligt att pengarna är slut och att nästan alla nya satsningar kommer att göras i asylpolitiken. Detta har den nya regeringen bekräftat genom Magdalena Anderssons (S) ord om ”tomma lador”.
  Sverige har inte längre råd att finansiera vår välfärd, trots världens högsta skatter och de som drabbats hårdast är de äldre och inte lär framtiden bli bättre för de som redan är pensionärer och de som väntar på sin pension.

  Flera debattörer och ekonomer har påtalat att ett högt asylmottagande inte kan förenas med den välfärdsstat Sverige byggts upp till.

  Man bara önskar att ni pensionärer i PRO och SPR insåg hur ni nedvärderas och varför. Inte minst önskar jag att medborgare i åldern 20-50 förstod vad som väntar och varför.

 19. ”Pratar vi INTE invandring så lär vi vara överens om mycket” skriver du Roland och så börjar du prata om invandringen fast du inte nämner det.

  Politik är att prioritera. Att ställa grupper mot varandra och det måste så vara så långe vi inte har oändliga resurser.

  De politiker vi valt har exempelvis beslutat att illegala som media kallar ”papperslösa” fast de oftast har fått sin sak prövad och har papper på att de ska lämna landet får gratis tandvård (50 kr) medan svenska pensionärer tvingas betala mycket mer.

  Det är politikerna som bestämt att det finns något som heter Äldreförsörjningsstöd, det utgår oftast till nyanlända som är 65 år när de kommer och aldrig gjort ett handtag i Sverige.

  ÄFS är högre för nyanlända än garantipensionen för ensamma kvinnor uppvuxna i Sverige och det är dessutom indexreglerat och följer inte börsens nycker.

  I dagarna har vi hört att socialtjänsten går på knäna och inte har resurser. De kan inte knäppa med fingrarna för att får mer men när

  Migrationsverket begärde 48 miljarder ”EXTRA” bad Reinfeldt hos att öppna våra hjärtan fast han menade plånboken.
  Så hur gärna du än vill Roland så måste vi diskutera invandringen och dess kostnader eller säga adjö till Sverige som välfärdsstat.

 20. Roland ang tänder så är det ingen mänsklig rättighet det har inte hänt så mkt efter det du trummade ihop alla var tvungen att gå till soc men blev nobbad allt och lite till under min andra resa som utförsäkrad med den stora inkomsten på 3650 så allt du och jag och andra kämpade för blev intet men jag har kämpat på

 21. Pratar vi INTE invandring så lär vi vara överens om mycket. Förstår faktiskt att Sd vill ha bort Mp från regeringen. I går pratades det tandvård av den självgode Oscar Reimer. Han prisade folktandvården och pratade länge om dess förträfflighet. Jag betalade över 20.000 i början på 2000-talet dit för utdragning av tänder och löständer jag aldrig kunde ha. När sen en privat tandläkare fick hand om mig började vändningen. I valveckan hade jag en insändare om tandvård kontra medicinering. Då ringde en kvinna boende i centrala Oxelösund mig o berättade följande: Jag har lagt alla mina pengar hos folktandvården och nu är mina pengar slut. Då sa folktandvården att dom inte kunde hjälpa mig mer, trots att min mun är i sarjat skick. Jag gav henne rådet att MIN tandläkare för en undersökning. Sen får du försöka hitta en ekonomisk lösning sa jag. Frågade om hon skulle rösta. Jag har redan röstat sa hon på Sd. Dom andra sviker mig bara sa hon. Henne pratade inte den självgode Oscar Reimer om.

 22. Dom stora förlorarna är givetvis kvinnorna. Men S tycker inte om kvinnor helt enkelt. Idag i landstinget lärde jag mig några saker. S kommer ALDRIG gå Anette o mig till mötes. I varken tandvårdsfrågan eller Anettes A-kassa. Därmed glömmer vi S för all framtid. VFP imponerade stort på mig med sina överlägsna kunskaper om sjukvård. Thomas af Bjur fäller ju både Fp och dagens styre med sin stöddiga attityd. I morgon tas budjeten. Måste vara med i morgon också. Önskade läkarna Jonas o Anders välkomna till vuxendagiset. Dom log o sa att dom inte trodde det var så här illa. Vill folk ha vård och barnsjukhuset tillbaks eller flera sekreterare? Inte svårt val, eller hur? Tandvården skall givetvis ingå i övrig vård. Men då rasar politikerna inom folktandvården. Dom vill ha klasstandvård. Nej lägg ner landstinget. Låt staten ge varje lasarett en påse pengar. Resten fixar Jonas o hans gäng. Ingen pensionär borde få ut under 10.000 netto. Annars går det inte att leva ett värdigt liv. Jag tror att miljarder slösas bort i onödig politik o byråkrati. Politikerna är stora egon som först ser om sitt eget hus. BEDRÖVLIGT!

Kommentarer är stängda.