Professorn är förbannad!

Regeringens planer på att minska stödet till det internationella vaccinationsprogrammet Gavi har fått professor Hans Rosling att gå i taket. Hans Rosling är professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet och nyss hemkommen från kampen mot ebola.

På onsdagen var han en av talarna på revisionsjätten KPMG:s seminarium om globala risker och utmaningar. Under talet gick han till hårt angrepp mot regeringens planer på att minska stödet till Gavi, som är ett program som syftar till att förbättra tillgången till vacciner i världens fattigaste länder.

Gavi administreras av Utrikesdepartementet och ansvarig minister är Isabella Lövin (MP). Medan andra länder ökar stödet till Gavi planerar Sverige att minska det för att finansiera det ökade flyktingmottagandet.

Något som har fått Hans Rosling att ilskna till. – ”Höj skatten, skär ner på operan, men ta inte från de fattigaste barnen i världen för att finansiera dyr flyktingmottagning”, sa han på KPMG:s seminarium.

För er som inte känner till det så tar Sverige närmare 10 miljarder från biståndet och de allra fattigaste och ger till Migrationsverket och Bert Karlsson asylimperium.

Ett enda parti i Sverige är emot att bistånd används till asylmottagning i Sverige, så professor Hans Rosling har all anledning att vara förbannad…

33 tankar om “Professorn är förbannad!

 1. Mitt liv har varit som ett Uppdrag Granskning. Jodå Janne Josefsson har både ringt o skrivit brev till mig. Sen är jag troligen den enda brevbäraren i landet som VD.n gjort sig besvär av att besöka personligen. Varför kan jag berätta en annan gång. Jag är troligen den enda mentalpatienten i landet som överläkare krusat. En sa t.o.m. ” Du är lite FÖR frisk” Sen vet vi som växte upp på 50-60 talet att S var bättre förr. T.o.m. Pettersson har varit aktiv inom S. Många vänstermänniskor säger jag skall rösta V eller Mp. Dom senare ser mig som en belastning p.g.a mina åsikter om psykvården. Sen är båda idag dörrmattor åt S. Vi röstade senast på V lokalt. VFP i landstinget o M till riksdagen. Vad är jag då? Jag TROR Sd kan få minst 15% i nästa val. Jag känner flera av deras väljare. Vanligt folk helt enkelt. Sen tycker jag det är med höger o vänster är lite överdrivet. Vilka politiker skor sig mest själva idag? Svaret är sossepolitiker. Främst i vårt landsting. Att folk är kluvna är nog rätt naturligt. Skall till sist berätta om ett möte i valrörelsen. En gammal barndomskompis sen 50-talet. Var över 50 år sen vi sågs sist. Jag visste att han växt upp i ett sossehem och att han bott länge i Norge. 20 år sa han. Jag ställde två frågor. Hur skall du rösta och vem har bäst sjukvård Norge eller Sverige. Han har jobbat som lastbils-chaufför. Svaret blev SD och Norge. Tänkvärt!

 2. När det sen gäller A-kassan så ska tydligen inte alla med där heller. Tyckte Finns åsikter var lysande. Men LO vill väl styra detta för att inte tappa medlemmar. Jag vill även här ALLA väl. Men som sagt det är nog något fel på mig.

 3. Det är nog fler än Professorn som är förbannad idag. Vart tog alla pengar vägen? Hela vår infrastruktur rasar. Vi har inte råd att anställa sjuksyrror. Dom flyr till Norge. Postens brevbärare måste springa fortare liksom uskor inom äldrevården. Ändå går folk arbetslösa. Fastigheter underhålls inte. Vägar plogas inte. Skolan saknar personal. Skulle kunna fortsätta länge till. Vet inte om Kroon syftar på mig. Jag är väldigt kluven politiskt idag. Så är det. Var ju alltid sosse förr. Men när gumman o jag drabbades av sjukdom o arbetslöshet svek dom oss. Sen har vi hoppat allt mellan V o M. Alliansen har hjälpt oss tex. Nu vill jag undersöka SD. Sen är det långt till nästa val och jag hinner nog hoppa en del till. På 90-talet röstade vi inte alls. S går inte längre för oss. Är det fel att testa något nytt och vara nyfiken? Vad jag tycker i sakfrågor är väl omskrivit i SN under dom senaste 20 åren. Tex. En bättre psykiatri. En bättre äldrevård. En tandvård alla har råd med och mycket mer. Jag är en känslomänniska som vill ALLA väl. Men det är säkert något fel på mig. Trevlig Söndag!

 4. Vem tolkar och värderar den här sidan de regler SN har satt upp?
  Om det är någon oberoende så är det väl ok, annars blir det just bara tolkningar/värderingar och inte sällan rent politiska sådana.

 5. När jag ändå har di på tråden Peter måstejag fråga om det blir någon positiv lösning på Ramdalen. Jag VET att du kan detta väl. Har pratat lite med Stig Kjellberg o ni verkar tala samma språk. Busshållplatsen som Olle värnar om, vad säger Du? Trevlig Kväll Peter!

 6. Tack för den upplysningen Peter. Skall bli spännande att se vad det blir. Detta berör inte Anette o mig för vi är ju folkpensionärer. Tycker bara det är så illa att folk skall få gå från hus o hem för att dom blir arbetslösa eller sjuka. Detta är ovärdigt. Hoppas det blir BÄTTRE!

 7. Apropå framtidens A-kassa, Roland Karlsson.

  Den obligatoriska a-kassan är död och begraven.

  ”– Äntligen har vi fått en gravsten, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.”

  Den obligatoriska a-kassan är stendöd. Det beskedet har A-kassornas samorganisation fått underhand från utredningen.

  Politikerna i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen har enats om a-kassan.

  Förslaget blir offentligt den 2 mars.

  http://arbetet.se/2015/02/06/a-kassan-2/

 8. Ser fram mot ett möt Thom. Meddela tid o plats så kommer jag. Fika o sen en prilla sen blir jag pratglad.

 9. Du har väl min mailadress o får gärna maila om du inte vill skriva allt här. Nu njuter vi av en vacker vinterdag min vän. Hej!

 10. Hoppas inte detta bryter mot några regler. Jo jag har en tid haft dessa tankar i mitt huvud. OM jag blir medlem i SD skulle jag då kunna driva MINA frågor? Självfallet ställer jag som medlem upp på partiets politik. JAG vill driva sociala frågor hårdare. En psykvård tillgänglig för alla. Likadant med tandvård. Äldrevård likadant. Den äldre själv bestämmer, inte kommunalrådet. Tror SD skulle gynnas av att dessa frågor hamnar mer i fokus. Eftersom både rödgrönt o alliansen nobbar mig kan jag inte se något fel att testa SD. I så fall vill jag ha ett samtal med dig Thom och Anna först. Planer har jag i värsta Sickan-stil. Genomförs en del bara får dom som har det sämst idag, det bättre. Kommentar Thom?

  1. Välkommen in på en villkorslös fika Roland så pratar vi om det. Jag tror att du kommer bli positivt lveraskad när partiets ideologi förklaras av en SD:are och inte vinklad media eller meningsmotståndare. Den nakna sanningen utlovas.

 11. Nu blev fisken GLAD. På radion på nyheterna sades att moderaten Finn Bengtsson kommit med ett eget förslag om framtidens A-kassa. Låt FK sköta detta o betala ut samma belopp som vid sjukskrivning. Enkelt smart o rättvist. Detta måste SD stödja. Vet inte om han partit med sig. Varför skall facken sköta detta? Dom klarar varken löner eller arbetsmiljön längre o A-kassan har dom inte med att göra. Vad tycker ni andra?

 12. Idag står att läsa att endast 3% har högt förtroende för politiker. Vad det gäller Mp o Fp verkar den siffran HÖG. Dom säger en sak men gör en helt annan. Detta gynnar SD.

 13. Gjorde ett snabb-besök på Petterssons. Noterade att i inlägget om dom misstänkta våldtäcks männen inte fanns någon med svenskt namn. Gav en kommentar faktiskt. Roland är ju inte känd för att vara tyst. Att våldta en kvinna är det vidrigaste vi kan göra en kvinna. Vill inte kvinnan så kan måste detta respekteras. Hemsk kvinnosyn!

 14. Det är mycket SD nu i media. Personliga konflikter har jag sällan åsikter om. Det vet bara dom berörda och vad vi andra TROR saknar betydelse. Sen hörde jag på radion att SD avaktar med ev. stöd till alliansen ang. betyg från 4:e klass. Klokt! Min son som är lärare som gillar SD säger att detta är fel. Vi har inte ens landat i betyg från 6:e klass. Här finns nog en majoritet för dom rödgrönas linje. Träffade folk idag som är mycket bekymrade över att vi tar emot så många flyktingar. ”Vi klarar inte att ta hand om o ge våra egna bostäder” sa en till mig. Sen dom som återvänder från IS upprör folk att dom skall få all hjälp dom behöver. När blev Sverige en fristad för mördare? Mina stora öron snappar upp en del. Genom alla möten o samtal bildar jag mig sen en uppfattning o skriver ner det. Tyvärr drabbar det min vän Thom. Tror han förlåter mig. Vårt samhälle blöder idag och snart hjälper det inte med bara plåster. Tack för idag mina vänner!

 15. Angående Rolands kommentar om Erland Lindqvist insändare, så måste också en annan lyftas fram. Hannes Rudsäter, folkpartistisk ungdomspolitiker, skriver det många nu gör. Ett permanent uppehållstillstånd gynnar integrationen bättre än ett temporärt. Lite märkligt då att OECD så sent som i höstas klassade Sverige som ”sämst i klassen” när det gäller integration. Sverige är tillsammans med Luxemburg det enda länder som ger PUT, så med Hannes argument borde Sverige vara ”bäst i klassen”.
  Väl inövade floskler biter inte på verkligheten, har inte politiker lärt sig läxan?

 16. Om vi skall ha en kung eller en president tycker jag folk skall få avgöra i val. Men på tal om stollar. Tar ändå inte Mp priset? Man tycks tro att samhället bara består av vältränade 45-åringar som cyklar i alla väder. En 70-åring med funktionshinder kan givetvis cykla från Nävekvarn till Nyköping NU. Nej gratis busstrafik för pensionärer o barn dagtid skulle minska bilarna i centrum. Det vill C. Vad vill SD. Stollarna ÖKAR ju bilismen. Bussarna går tomma dagtid o pensionärer som bor i Stenkulla, Oppeby o Brandkärr tar bilen när dom skall handla. Får dom sen böter av stollarna så åker till våra köpcentrum. Därav utarmas innerstaden men stollarna verkar nöjda. På lördagarna cyklar dom på storgatan o plingar. Därför skramlar inte jag mer. Jag vill inte bli förknippad med stollarna. Nu tänker Mp sälja vapen till diktaturer o bygga ny kärnkraft. Heja Miljöpartiet! Jag är en belastning som vill stärka psykiatrin. På tal om stollar !

 17. Idag blev ni kallade stollar i SN av någon Erland Lindkvist. Kommentar? Vad skall jag kalla alla politiker jag diskuterar psykiatri med. Ordet stolle är för milt.

  1. Ja du Roland. Erland kan iaf glädja sig med att han bor i ett land med yttrandefrihet. Att bli kallad ”stolle” av en republikan är nog att likna vid en fjäder i hatten.

 18. Så är det Thom. Vi har ingen aning idag hur vi skall rösta 2018. Nu har SN nästan varje dag haft insändare från folk som mår psykiskt dåligt o inte får den hjälp dom behöver. OBS! JAG behöver ingen hjälp längre. Hur då självgoda sossar i främst landstinget kan påstå att detta funkar bra är en gåta. Personalen är inte nöjd med något landsting men dom styrande är det. Detta bevisar att folk o politik går i otakt. Väntar med spänning på ditt nästa inlägg Thom. Skall ut o pulsa med Bamse nu. Hej!

 19. Tänker sluta att skramla på lördagar i Nyköping. Är ju en rätt pratglad person så jag passar på att ta upp mina frågor med skramlarna. Då blir jag hånad o förnedrad av dom rödgröna folket. Då behöver jag kanske inte stödja dom när allt jag säger är fel. Som när ett av MP:s kommunalråd sa att jag skulle vara en belastning för dom. Håller någon här med mig om jag säger att MP är roliga. Eller ska vi kalla dom sorgliga?

 20. Nu har vi inga planer på att rösta på SD. Men som jag sa i er valstuga Thom jag uppskattar att NI rör om. Idag håller sossarna på att splittra alliansen för fullt. Men att inte ge gamla o sjuka den vård dom behöver är skamligt. Att bara bygga för redan rika är sorgligt. En tandvård som inte alla har råd med. Fattigpensionärer besående av främst kvinnor är det feminism? Det finns hur mycket som helst att ta på för att belysa hyckleriet. Jag kommer att tipsa Anna framöver. Någon sa mig idag: Låt bussarna köra motorvägen fram o tillbaks utan passagerare då kanske problemen är lösta. Vi som värnar om dom äldre o barnen får knipa käft. Skall det vara så här. Kör hårt!

  1. Man behöver inte alltid ha planer att rösta på SD, Roland. Det brukar bli så efter lite efterforskning… Vi har lovat väljarna att kasta upp alla orättvisor i offentlighetens ljus. Inom kort utlovas ännu en!

 21. Ett tips till Anna i Oxelösund: Ta upp frågan varför bussarna inte stannar vid Ramdalen där både skolan o fritidsanläggning finns. Sossarna i landstinget verkar beordrat sossarna i kommunen att säga nej till att öppna den. Eftersom V o Mp bara agerar dörrmattor händer ingenting. Min granne Olle B skriver ofta om detta. Han har besökt PRO tex. Men dom sitter också i knät på sosse-maffian. Förlorare är främst barnen. nu skjutsar föräldrarna sin barn i bilar vid dåligt väder vilket gör att kaos uppstår. INGEN jag pratat med förstår inte varför bussen inte skall stanna DÄR. Det får inte vara så att vänskaps-korruptionen är viktigare än våra invånare. Vad tycks?

 22. Hoppsan n verkar alla partier prata om detta. Nu har denna fråga plötsligt blivit den näst största frågan efter skolan. Före vård o omsorg tex. Vanligt folk har länge pratat om hur många och hur vi skall ta emot nyanlända. Men det låter inte humant att inte hjälpa alla dom som lider mest för dagen. Hägglund slutar vad innebär det? Är alliansen slut nu? Kanske får Sd sina 20% i nästa val. Även om S får 30 o M 25% så blir det ingen majoritet OM dom inte går samman. Dramatiken har bara börjat. Men att ALLA pratar om detta borde betäcknas som en seger för Sd. Vem tar vem framöver var frågan?

 23. Politiker brukar prata om att man inte ska ställa människor mot varandra trots att det är det politik går ut på så länge vi inte har obegränsade resurser.

  Ett ensamkommande ”barn” som oftast är en ung man av tveksam ålder och som har tagit sig över halva jorden och kommer fram klädd i moderna kläder med en Iphone i handen med vilken han håller kontakt med den släkt han inte har kvar kostar 1 900 kronor per dygn för skattebetalarna.

  Som jämförelse kan vi för samma summa köpa 6 skolpaket bestående av en skolbänk, skolböcker och pennor till 6 barn på flykt från krig och förföljelse.

  Det är viktigt för barn på flykt att snabbt få en möjlighet att fortsätta sin skolgång och få rutin i sin vardag igen. FN:s flyktingorgan UNHCR finansierar och utrustar skolor och skolmaterial för flyktingbarnen.

  87 % i Sverige har vald att dra ned på detta för att finansiera Bert Karlssons asylimperium.

 24. Hans Rossling är en frisk fläkt och vet vad han talar om. Vi är nog många människor i detta land, som undrar vad majoriteten av våra politiker håller på med. Skärpning nu.

  Att minska bidraget/stödet till Gavia är ju horribelt. När man sedan ser var anslagen ökas hela tiden. Även hur dålig kontroll det finns på det man beslutar om.

  Då pratar vi om Migrationsverket och alla andra typer av bistånd.

  Svenskt bistånd går till nya investeringar i kol och olja.

  Bland annat till gas- och oljeprospektering i Albanien, nya kolkraftverk i Sydafrika, oljeraffinaderier i Elfenbenskusten och gasutvinning i Nigeria, visar en granskning som Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur har gjort.

  Sedan 2013 har Sverige röstat ja till åtta av tio stora fossila investeringar i de stora utvecklingsbankerna (Världsbanken, Afrikanska utvecklingsbanken och Asiatiska utvecklingsbanken).

  Enligt den biståndspoli­tiska plattform som antogs av riksdagen i fjol ska Sverige sträva efter att öka andelen förnybar energi i utveck­lingsländernas energisystem och minskade utsläpp av växthusgaser.

  Sveriges Naturs gransk­ning visar dock att Sverige genomgående bryter mot sin egen politik. Så sent som 2014 röstade svenska repre­sentanter ja till att stödja enorma investeringar i fossil energi.

  28 miljarder kronor gav Sverige till utvecklings­bankerna 2008–20013.

  3 procent av Världsbankens totala intäkter kom­mer från Sverige, som är bankens nionde största givare

  http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/aktivitetsdokument/Granskning_SN_slutversion.pdf

 25. Är det fler f.d. moderater än jag som tycker att Fredrik Reinfeldts migrationsuppgörelse med Miljöpartiet nu får allt större konsekvenser för vår välfärd, vårt samhälle och de verkligt behövande runt om i världen?

  Vad säger ni moderater som fortfarande tror att Moderaterna är ett parti som lyfter Sverige och prioriterar rätt områden?

 26. Det verkar ju som att vi har en muslimsk regering då allt måste vara tillrättalagt för att passa dem.Skolundervisning,IS terrorister o.s.v.Nej,kära regering tänk på att det är Sverige ni regerar över och inte en muslimsk stat.

 27. Härligt att det fortfarande finns ärliga och raka människor som vågar yppa sig!

  Att regeringen skär ned biståndet är makabert. Finns det ingen måtta på mänskligheten? Att man har mage att ta från de som är mest utsatta!

  Vill också ifrågasätta varför hade inte Stefan Löfven tid att åka till Jordanien för att se med egna ögon?
  Var det viktigare att ta sig till Rinkeby och citera koranen?

  @ Socialdemokraterna, ge oss ett svar!

Kommentarer är stängda.