En annorlunda berättelse om tiggare

Vi har alla sett tiggarna utanför butikerna och lider med dem men ingen verkar vilja ta reda på vad som ligger bakom.
Här ett reportage från rumänskt TV, där reportern berättar att romerna skaffar sig enorma förmögenheter via lukrativa affärsrörelser: tiggeri, ficktjuveri, snatteri, stölder, rån, prostitution, utpressning. De har en armé som de skickar ut till Västeuropa ledda av många andra ‘underchefer’. Hundratusentals ‘fotsoldater’ sitter och tigger där, de är tränade att se ut som fattiga krakar, de är tränade att ljuga för alla. Rena maffian – baronen (gudfader) heter ‘bulibascha’ på deras språk.
I valrörelsen 2014 ville Sverigedemokraterna stoppa det organiserade tiggeriet men fick inget gehör. De andra partierna påstod mot bättre vetande att något sådant inte förekom.
Titta på filmen, det är bara en av många. Konstigt att SVT och andra missar det när de gör reportage om tiggarna. Titta vad vi är med och bidrar till.

17 thoughts on “En annorlunda berättelse om tiggare

 1. Tack för svar Christer. Håller med dig om allmännyttan. Igår fick Carro domen. Hon fick sparken från sitt jobb som boendestödjare och erbjuds ett nytt jobb på nya äldreboendet Myntan. Detta fall är fullt av lögner. Hennes tidigare chef har ringt mig o berättat sanningen. Har kanske varit lite väl hård mot Nicklas, men som ordf. i personal-nämnden borde han stöttat Carro. En politiker måste ha ryggrad. Kul TA att det börjar röra på sig i ditt fall.

 2. Fler svar. Jag är ofta ute på fredag o lördagsnätter, det är ett jävla liv när krogen stänger. Men inte på tiggarna, utan på alla oss som tagit ett järn för mycket. Och på svaret om S och V är en del av kapitalistiska systemet så är svaret JA. De sålde själen för länge sen.

 3. Många svar till mig. Roland, jag röstade på Fi här, måste medge att jag inte har 100% insyn i lokalpolitiken då jag har dubbelt boende, dels här och dels i Sthlm. Men jag ska kolla upp detta. Vänstern i Nyköping är inget alternativ sedan de sålde ut allmännyttan, jag mailade Nicklas Franzen om detta men han tyckte vi skulle träffas personligen så skulle jag få svar, detta har inte blivit av. Någon annan undrade om jag känner unga och gamla i Nyköping och det gör jag, de känner sig trygga kan jag meddela. För övrigt tycker jag att det är roligt att Sd håller sin blogg levande.

 4. Fick ett glatt besked får komma till tandläkaren men det kostar mkt så nu hoppas vi att vi kan få ihop detta.

  Att många inte har råd visar ju bara beskedet vi fick och då väljer man bort den biten.

  Ang tiggare Christer så är det ingen höjdare att bli förföljd och bli på prackad en tidning och jag vet många som inte har lyxen med bostad men vi är alla lika värda elr hur var det

 5. Skulle vilja fråga Christer som vänster-människa, vilket även jag är i hjärtat. Jo varför behandlar Nyköpings vänster-styre med en vänsterpartist som ordf. i personal-nämnden den här unga Carro så illa. Idag skall hon sparkas från sitt jobb som boende-stödjare inom social-psykiatrin för att hon har adhd. Är detta vänster-politik blir min fråga: Vad är skillnaden mellan vänster o höger. Jag får en känsla att politiker av alla färger främst vill sko sig själva. Dom svaga skiter man i. Hur jag skall rösta 2018 har jag ingen aning om idag. Varför sviker V?

 6. Christer Eriksson kanske inte läste Thoms inlägg, där står att vi lider med tiggarna och de har det svårt. Alla är givetvis inte kriminella men många av dem jobbar extra på nätterna.

  Vi hjälper inte tiggarna på sikt genom att ge dem pengar som hamnar i fickorna på deras kapitalistiska bossar.

  Att ge tiggarna pengar och bostad lockar bara hit fler och ökar den organiserade brottsligheten.

 7. Hej Christer Eriksson!

  Det är ett ” kapitalistiskt dilemma” enligt dig, att det finns så många fattiga i Europa.

  Ingår och medverkar då fackföreningsrörelsen, vänsterpartiet och socialdemokraterna då till detta ” kapitalistiska dilemma”???

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

  1. Christer Eriksson tycker det känns tryggt i centrala Nyköping. Då ställer jag frågan om du känner några gamla människor och ungdomar?
   Centrala Nyköping är inte längre ett tryggt område.

   Brukar du själv röra dig i de centrala delarna efter mörkrets inbrott?

 8. Jag tror oavsett rumänsk television eller inte att de flesta tiggare har det svårt och inte är kriminella. Jag tycker inte att Nyköpings innerstad är otrevlig Thom, du låter som en rädd liten hare, det känns fantastiskt tryggt i Nyköping. Jag hoppas att du kan gå med någon till din arbetsplats på stadshuset, annars kan jag hålla dig i handen. det blir sött, en vänstersnubbe o en sverigesnubbe. För övrigt riskerar ungefär 115 miljoner eller 1/4 av Europas befolkning fattigdom. Det är ett kapitalistiskt dilemma.

 9. Roland jag var i kontakt med VD:n för folktandvården idag och jag hoppas att dem god tar min ansökan om tandvård då jag har efter år av skuld äntligen fått genom en skuld sanering jag har ett visst utrymme per månad för tandvård som jag hoppa att man godtar.

  Jag är soffliggare men läser mkt och jag ser mkt orättvisa i detta land och man ger till vissa men inte andra men man kastar paj i ansiktet så att säga att vi är lika värda men så är inte fallet.

  Jag är så trött på att leva i en gråzon och inte våga ta till orda ute i verkliga livet då jag just saknar tänder men är tyvärr panikslagen att gå till tandläkaren så det är ett moment 22 för mig.

 10. Visst tycker jag synd om tiggarna. Men dom kanske inte främst är Sveriges problem. Vi kan inte fylla våra gator med tiggare för jämnan. Detta håller inte i längden. Varje land måste ta ansvar för sitt folk. Men varje kommun har ansvar för SINA medborgare. Tar nu två exempel. Thomas i Nyköping har inte råd med den tandvård han behöver. Då måste socialen hjälpa honom. Allt annat är ovärdigt. Vi har samma sak med Kicki i Oxelösund. Klart dom två känner sig svikna. Båda (tror jag) röstar på SD idag. Detta fattar inte dom andra partierna. Tror dom SD skall hjälpa dom frågade dom mig i det senaste valet. Vad dom tror vet inte jag. Men dom vet att varken rödgröna partier eller alliansen hjälper dom. Sen är just tandvård ingen lyxkonsumtion utan en nödvändighet för att leva drägligt. Snart kommer TA in och bekräftar detta.

 11. Vår lokala tidning försöker påskinna att kommunens medborgare känner sympati för de tiggare som blir allt mer påstridiga. Samtidigt har man svårt att få volontärer till sitt nya härbärge och deras Facebook-sida har cirka 200 följare.

  Dessa volontärer och deras följare försöker den lokala tidningen göra till språkrör för kommunens invånare.
  Dock räcker det att prata med vänner, bekanta, arbetskamrater och lyssna på de som rör sig på stan under lördagarna.
  De volontärer som gjorts till språkrör verkar står ganska ensamma i syn på Sveriges ansvar för rumänska tiggare.

  Jag säger inte att det är så, men nog är det en märklig tillfällighet att bilar registrerade i Bulgarien kör tiggarna till sina arbetsplatser på dagarna och att boende på landsbygden sett bilar med bulgariska skyltar köra omkring i mörkret med släckta lysen i samband med diverse stölder.
  Säkert bara en tillfällighet.

 12. En svensk och facklig annorlunda berättelse, om de som företräder det arbetande folket…..

  De högst betalda fackpamparna har månadslöner på över 100.000 kronor, vilket är 3-4 gånger mer än deras medlemmar.

  Sveriges bäst betalde fackförbundsordförande är Sacos ordförande Göran Arrius med en månadslön på 122.000 kronor eller 1,5 miljoner kronor per år. Tillsammans med styrelseuppdrag som ger honom 215.000 kronor om året betyder det att han tjänar mer än tre gånger så mycket som en snittmedlem i Saco.

  På andraplats återfinns Eva Nordmark, ordförande i TCO. Hon har en månadslön på 113.400 kronor.

  ”Det är en hög lön och den ligger i nivå med hur det ser ut på arbetsmarknaden för den som har uppdrag inom jämförbara ansvarsområden”, säger Eva Nordmark till SvD.

  LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson hamnar på en sjätteplats i löneligan, omsprungen av bland andra Läkarfackets och Lärarförbundets ordförande. Det motsvarar 3,5 industriarbetarlöner, påpekar han själv till tidningen.

  Kolla gärna vad de tjänar ”fackpamparna”. På denna länk. SvD har sammanställt och detta är taget från di.se.

  http://www.di.se/artiklar/2015/2/23/sa-mycket-tjanar-fackpamparna/

 13. Detta är samma kommun som inte har råd att hjälpa Thomas Arnell till tänder i munnen ???

 14. Nu när Nyköpings kommun använder skattemedel till tiggarna är risken stor att man samtidigt, som satsar stort på turismen, slår krokben på sig själv genom att locka till sig ännu fler påstridiga tiggare och gynna den organiserade brottsligheten.

  När det är dåligt väder så går tiggarna in på stadens gallerior för att forsätta tigga.
  Detta medför att stadens centrum har blivit osäker och motbjudande. Det bidrar inte till kommunens kassakista.

Kommentarer är stängda.