Facket i Finland gillar SD:s motsvarighet.

Sannfinländarna är vad man kan kalla Finlands motsvarighet till SD.
Nu hoppas det finska facket FFC (som är det samma som finska LO) att Sannfinländarna får en tongivande roll i den nya borgerliga regeringens migrations- och arbetsmarknadspolitik.

 

– Sannfinländarna ligger nära oss i sin syn på migration och arbetsmarknad, säger Matti Tukianen, näringslivsdirektör på FFC, motsvarande finska LO.

Han säger att facket är för migrationen men att de är restriktiva och inte vill att det kommer fler migranter än i dag.

– Vi har 400 000 arbetslösa i dag och tycker att jobben först och främst ska gå till de finnar som är arbetslösa, säger Tukianen.

http://arbetet.se/2015/05/08/finskt-fack-hoppas-pa-sannfinlandarna/

lagomarbast

11 thoughts on “Facket i Finland gillar SD:s motsvarighet.

 1. Dagens Industri har en del mycket läsvärda ledare och artiklar.

  En tidning som jag kan rekommendera. Läser den bl.a., eftersom jag som ” mycket liten risk-kapitalist”, handlar i aktier.Dessutom som intresserad arbetarkille vill jag följa med i den ekonomiska politiken/journlistiken till vardags.

  Här är två exempel som kan läsas på di.se, från idag och igår. Klicka bara på länkarna, så kommer ni till tidningen.

  Di-Ledare: ”Rätt av Löfven att inte kolla kollektivavtal”

  ”Att inte leva som man lär är känsligt för en politiker. Att med öppna ögon köpa tjänster svart är klandervärt för alla. Att en miljöprofilerad politiker målar båten med giftiga färger får negativ publicitet. Och det är pikant att en politiker som förespråkar kollektivavtal som krav vid offentlig upphandling inte frågar efter den saken när han själv ska bygga om carporten.”

  http://www.di.se/artiklar/2015/5/21/ledare-ratt-av-lofven-att-inte-kolla-kollektivavtal/

  Di-artikel.

  ”Därför rasar stödet för S”
  Socialdemokraternas ras i opinionen har flera förklaringar, anser experterna. Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors varnar för interna spänningar och säger att det finns många varningsklockor som ringer.

  http://www.di.se/artiklar/2015/5/21/darfor-rasar-stodet-for-s/

  Hälsa från det vackra Oxelösund.

 2. Dagens Industri: M bör regera med SD

  Publicerad 11 maj 2015 kl 18.21
  INRIKES.Allianspartierna bör fälla regeringen, minska invandringen och regera Sverige med passivt stöd från Sverigedemokraterna. Det skriver Bonniers affärstidning Dagens Industri, DI, i en ledarartikel.

  Politiskt oberoende var namnet.

 3. Mycket bra inlägg Thomas Arnell och Roland Karlsson.

  Ni sammanfattar det mesta på rätt sätt, i era två inlägg.

  Hälsas från det vackra Oxelösund, dit både delfin och tornseglare har kommit.

 4. Röster från Finland till vänster.

  De konservativa krafternas seger oroar också Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki. Han är ändå inte överraskad över resultatet.

  – Det är inte så överraskande att det blir en borgerlig regering där Sannfinländarna är med, säger Arhinmäki.

  Arhinmäki berättade tidigare för regeringssonderaren Sipilä att Vänsterförbundet i regeringen inte skulle ha varit redo till de föreslagna lönesäkningarna eller förlängda arbetstiderna.

  – Vi är inte redo att skära ned från pensionärer, arbetslösa och studerande. De här var säkert sådana frågor som gjorde att vi uteslöts från regeringen.

 5. Vi har en ny Novus-mätning idag. Alliansen har nu gått om rödgrönt. SD når nya rekord. Alltså missnöjet är totalt bland väljarkåren. SD är näst största parti inom LO. Även det tyder på ett stort missnöje med facket. Så länge S inte förstår varför folk är missnöjda och rättar till sina egna brister lär denna utveckling fortsätta. Facket av idag har blivit en klubb för inbördes beundran. Delvis sitter dom även i knät på maktfullkomliga S-politiker. Thomas har ”bråkat” med dom. Så har även jag gjort och fått smakat på arrogansen. Dom har rätt även när dom har fel. Ja så långt har det gott. Att i det läget utesluta Sverige-demokrater kan bara sluta på ett vis. Facket försvagas ännu mer. Dom borde släppa A-kassan helt o låta FK sköta det. Här skall givetvis alla med. Sen återgå till att ordna bra löner och arbetsmiljö åt sina medlemmar. Sen har LO inte med politiken att göra. Varje människa har sin suveräna rätt att rösta som den vill. Sen kan vi ha en trevlig ton mot varandra. Det är så mycket som går fel idag och människor hamnar i utanförskap. TA är bara ETT exempel. Det är dags att böra ta folk på allvar även om dom INTE röstar på S. Vi är till sist lika värda allihopa. Tjena!

 6. Facket i Finland som inte verkar ogilla sannfinländare i regeringen. Får nästa vecka ta ställning till det nya finska sparpaketet.

  Om en vecka presenteras hur det finländska sparprogrammet på fyra miljarder euro ska genomföras, enligt regeringsbildaren Juha Sipilä (C).

  Det är redan klart att tre miljarder ska sparas inom den statliga sektorn och en miljard tas från kommunerna.

  En social- och hälsovårdsreform ska stå för en stor andel av de statliga besparingarna. En sådan reform lyckades den avgående regeringen aldrig driva igenom. Nu säger Sipilä att reformen ska skissas så långt det är möjligt redan under regeringsförhandlingarna.

  Men han konstaterar att reformen inte ser ut att kunna bli verklighet 2017, som det ursprungligen var tänkt.

  Men mycket är fortfarande öppet, till exempel om kommunerna ska erbjuda service på nuvarande sätt eller om en landstingsmodell ska införas.

  Timo Soini, ledare för Sannfinländarna, anser att det nu blivit tydligare var partierna lägger den ideologiska tyngdpunkten i förhandlingarna.

  ”Det är inte lätt eller trevligt men fosterlandet måste sättas på rätt kurs”, säger han.

  Samlingspartiets ledare Alexander Stubb ser inga större problem med åsiktsskillnaderna:

  ”Ser man på sparåtgärder kan förstås tyngdpunkten vara lite olika. Men så är det ju alltid. Det är inte nödvändigtvis fråga om ideologier.”

  Finnarna verkar kunna diskutera med alla och om allt. En bra demokratisk grundinställning.

  http://www.di.se/artiklar/2015/5/20/finlandskt-sparpaket-snart-klart/

 7. Facken har spelat ut sin roll som en hjälp nu skor man sig själva tyvärr och jag har jobbat för 20kr om dagen minus skatt och det var under 90 talet och blev lovad a-kassa om jag gick med i kommunal men fick bara kas när jag blev arbetslös och det var under tiden CSN fick mk skit för att folk fått väntat i 2-3 månader på sina pengar vilket jag bara skrattade åt jag fick vänta i 18 månader.

  Och man säger ju inom facket att man har rättigheter men skulle man nu mot all förmodan rösta på SD så blir man både av med jobb och man får inte vara med i facket hur var det med mänskliga rättigheter.

  Jag har rest genom livet på både gott och ont och varit utförsäkrad 2 ggr och tappat runt 1,8 miljoner i ren inkomst och man har aldrig brytt sig nämnvärt tills en herre vid namn Roland hjälpte mig och jag är ytterst tacksam för hans hjälp.

  Men politiker och det närverk som ska hjälpa har lyst med sin frånvaro under alla år och man har gjort fel från start ang mitt fall.

  Efter det möte som Roland drog igång hände det lite men sedan rann at ut i sanden och vissa politiker sa saker och ting som sårade mig efter alltrunnit ut i sanden man påstod att jag ljög och simulerade min sjukdom.

  Vi kan byta liv då en överläkare i Uppsala talade om att jag har en blandning av lösningsmedels skada,gått in i väggen,ptsd(Posttraumatiskt stressyndrom)och lite annat.

  Och på FK sa en utredare att min skada är en av den svåraste att få klassad som arbetskada.

  Så jag fortsätter mitt liv som sjuk och tandlös men med livsglädje då jag vet att det finns människor som bryr sig såsom Roland men dem är få.

  Och ett stort tack till Thom som låter oss små skriva av oss här

 8. Finanspolitiska rådet är en myndighet som bildades den 1 augusti 2007. Rådet består av sex ledamöter och bistås av ett kansli med fem anställda. Rådets uppgift är att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik.

  Ur rådets senaste rapport angående diskussionen om hur Sverige och dess nuvarande regering ska minska arbetslösheten, i det mål som regeringen har om att nå lägst arbetslöshet i EU till 2020.

  Så skriver de på punkt 14 och 15.

  14. Enligt rådets mening kommer det att bli mycket svårt att nå regeringens mål om lägst arbetslöshet inom EU till 2020. Enligt EU-kommissionen är den strukturella arbetslösheten i Sverige 2,5 procentenheter från att vara lägst inom EU. Detta motsvarar ca 130 000 arbetstillfällen.

  För att målet ska vara inom räckhåll kommer det därför att krävas aktiva åtgärder som sänker den strukturella arbetslösheten väsentligt.

  Åtgärder som skulle kunna leda till att målet nås hamnar sannolikt i allvarlig konflikt med regeringens fördelningspolitiska ambitioner.

  15. Rådet bedömer att vissa av de åtgärder som regeringen hittills har presenterat inom arbetsmarknadspolitiken och utbildnings-systemet kan ha positiva effekter på sysselsättningen.

  I förhållande till vad som behövs för att nå arbetslöshetsmålet rör det sig emellertid sannolikt om små effekter.

  http://fpr.sv.internetborder.se/2.5dd459a31158f2d75c380003166.html

 9. Lite mer om Lars Calmfors hämtat ur ETC.

  Saxade uttalanden:
  Över 20 års kamp för sänkta löner:
  1991. Arbetslöshet: 3,9%
  Mars: ”Vi måste kunna sänka lönerna”
  Dagens Nyheter

  April: ”Sänkt lön ­klarar jobben”
  Aftonbladet

  Juni: ”Flexibla ­löner kan rädda ­jobben”
  Dagens Nyheter

  September: ”Sänk lönerna för att rädda jobben!”
  Expressen

  1992. Arbetslöshet: 6,6%
  Januari: ”Skapa fler beredskapsarbeten, men sänk ersättningen till beredskaps­arbetarna”
  Dagens Nyheter

  Maj: ”Sänk lönekostnaderna kraftigt”. Annars riskerar vi att låsa fast oss i hög arbetslöshet”
  Dagens Nyheter

  September: ”Enda vägen ut ur krisen är en rejäl kostnadsanpassning av timlönerna”
  Dagens Nyheter

  1994. Arbetslöshet: 10,6%
  April: ”Lägre löner ger fler jobb”
  Aftonbladet

  April: ”Lägre löner ger fler unga jobb. Utbildning minskar arbetslösheten på sikt, men lönespridning ger snabbare effekt”
  Dagens Nyheter

  1997. Arbetslöshet: 11,0%
  Januari: ”Regeringen värdesätter andra mål högre, till exempel att hålla lönerna för dem som har arbete uppe. Då blir retoriken ganska tom, kampen mot arbetslösheten är inte det viktigaste.”
  TT

  1998. Arbetsllöshet: 9,3%
  Januari: ”Sänk lönekostnaderna kraftigt … Annars riskerar vi att låsa fast oss i hög arbetslöshet”
  Dagens Nyheter

  1999. Arbetslöshet: 7,9%
  Maj: ”Jag tror inte på en plötslig löneexplosion”
  Dagens Nyheter

  2002. Arbetslöshet: 6,0%
  Juni: Vissa grupper får kanske löneförhöjningar ”men det kan sprida sig även till andra grupper så att lönerna totalt sett ökar för mycket”
  Dagens Nyheter

  2007. Arbetslöshet: 6,2%
  Januari: ”Sänkt a-kassa ger jobb”
  Aftonbladet

  2013. Arbetslöshet: 8,1%
  Mars: ”Arbetskraftskostnaden för hög”
  Svenska Dagbladet

  Källa: Ekonomifakta, SCB

  Lars Calmfors framhåller gärna Tyskland som en bra land gällande ungdomslöner.
  Han nämner inte att Tysklands framgångar bygger på en gigantisk låglönesektor. Organisationen OECD varnar i en ny rapport för att Tysklands tillväxt är ohållbar eftersom den delvis baseras på sänkta löner och enkla jobb som mest går till kvinnor.

  Nationalekonomen och LO-utredaren Agneta Berge kritiserar Calmfors för att helt bortse från jämställdheten.

  – Det är de svenska arbetarkvinnornas löner Calmfors vill sänka, säger hon.

  Enligt Agneta Berge hänvisar Calmfors i DN-artikeln till ekonomisk teori – inte empiri, det vill säga undersökningar av verkligheten. Hon hänvisar till amerikansk rapport som bygger på 64 olika studier. Forskarna har inte kunnat uppmäta någon effekt på ungas sysselsättning av en sänkning av lägstalönen.

  – Problemet som visat sig i andra länder är att en hel del inte kommer upp från lägstalönerna. De fastnar och måste få försörjningsstöd. Då subventionerar staten låglönebranscher vilket är mycket problematiskt, säger Agneta Stark, docent i företagsekonomi.

  LO-ekonomen Dan Andersson säger att Calmfors i stort sett fått igenom sina ekonomiska förslag.

  – Men de har inte gett de önskade resultaten. Ändå fortsätter han på exakt samma linje.

  Han kallar Calmfors för radikal långt ute på högerkanten.

  – Han vill se genomgripande förändringar av samhället. Och det har han också fått, säger han.

  Årslön på 1,5 miljoner kronor
  Malin Ackholt, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, menar att Lars Calmfors, med en årslön på över 1,5 miljon, inte har en aning om vad det innebär att leva på 15 000 kronor i månaden.

  – Många ungdomar tvingas bo kvar hemma långt upp i åldrarna, säger hon.

  Lars Calmfors ”tycker illa om den typen av argumentation”. Han vill helst inte prata om sin egen höga lön eller det faktum att han att tjänat 164 987 kronor på jobbskatteavdraget sedan 2006. Men i en DN-intervju från 1991 fick han följande fråga: Kan då Lars Calmfors själv tänka sig att sänka sin lön?

  Får vi en lönesänkningsprocess kommer den att gälla alla. Men i en marknadsekonomi börjar processen där jobben är hotade. Om det är överskott på ekonomer kanske jag får sänkt lön.

  Lars Calmfors är nationalekonom, han är en politisk ekonom. Hans modeller har en ökad privat andel av ekonomin som mål. Det kallas för ökad frihet. Och för de som utgår den mest välbeställda delen av samhället, säg topp tio, blir det också mycket mer ekonomisk frihet.
  Men inte för alla andra. Det här är med andra ord en gammal högerextrem ekonomisk teori.
  Faktum är att alla länder som får en ekonomisk utveckling, ganska snart går över till mer jämlikhet och ökad offentlig sektor för att fortsätta utvecklingen. Jämlika länder har helt enkelt högre tillväxt än de med hög ojämlikhet (vilket du kan se i annan artikel i dagens tidning). Men nationalekonomer tar inte hänsyn till hur det sett ut när de föreslår något.
  De tar hänsyn till sina modeller. Och modellerna säger att låga löner ska ge mer jobb och mer kreativitet i samhället.
  Det finns ett annat ord för det.
  Klassförakt.
  Överklassen har historiskt alltid sagt att de fattiga ska ha lägre lön för att motiveras att jobba mer.
  Idag göms det i nationalekonomisk språkdräkt och uttalas av en professor som låtsas som om han talar för ”forskningen” när han säger att de arbetslösa måste ta jobb med betydligt lägre lön.
  Men han kan aldrig förklara det här enkla.
  Idag tjänar en ung McDonald’s-anställd 70-80 kronor i timmen.
  Hur mycket lägre ska den lönen vara för att passa Calmfors?

 10. Finnarna visar respekt för demokratin och ger den trovärdighet. Finska väljare får det de väljer, inte en i efterhand skapad DÖ.

  På det lite arbetsmarknadspolitik…..med Lordi-anknytning. Klart det är skillnad på Lordi och svensk arbetsmarknadspolitik. Normalt sett. Fast i dags läget vet jag inte….

  ”Calmfors sågar regeringens arbetsmarknadspolitik”.

  Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, ser flera hinder med regeringens arbetsmarknadspolitik.

  – Det här är inte Eurovision Song Contest, säger han om målet att nå lägst arbetslöshet i EU.

  Under studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, årliga arbetsmarknadsdag fick arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ta emot bred kritik från Lars Calmfors, professor vid Stockholms universitet.

  Diskussionen om hur Sverige ska minska arbetslösheten handlade framförallt om hur unga ska komma in på arbetsmarknaden, liksom det mål som regeringen har om att nå lägst arbetslöshet i EU till 2020.

  Regeringens åtgärder i finansplanen kallar han för ett ”analytiskt sammelsurium”, det vill säga struntprat.

  – För det första måste regeringen precisera vilken åldersgrupp de menar när de pratar om sitt mål. Sedan kan man fråga sig varför vi överhuvudtaget ska sätta upp mål i förhållande till EU. Det här är inte Eurovision Song Contest.

  Han efterfrågar i stället en procentsiffra vad gäller arbetslösheten som regeringen ska arbeta mot.

  Därutöver är han kritisk till 90-dagars garantin som innebär att unga högst ska gå 90 dagar innan de sätts i arbete eller utbildning.

  – Jag tror att man med denna garanti fångar upp de ungdomar som skulle klara sig bra ändå, säger Lars Calmfors och fäller in att ett återinförande av värnplikten vore ett bättre verktyg.

  Lars Calmfors poängterar att det inte finns ett samband mellan långsiktig tillväxt och arbetslöshet.

  Han menar också att det är svårt att bedöma de samlade effekterna av regeringens arbetsmarknadsreformer.

  – Men klart är att de knappast kan sänka den varaktiga arbetslösheten påtagligt.

  Det är dessutom olyckligt att regeringen inte redovisar beräkningar av effekterna av sina reformer.

  http://arbetet.se/2015/05/19/calmfors-sagar-regeringens-arbetsmarknadspolitik/

  Att Lars Calmfors ligger närmare sanningen än vår regering, kan man bara konstatera.

  Man behöver inte vara professor för det eller ens riksdagsledamot….det räcker med att vara en vanlig arbetare.

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

 11. Finnarna är ofta kloka.

  När de som påstår att vi behöver invandring trots en arbetslöshet på 400 000 människor så borde vi ta hit invandrare från Finland.

  Finland har 250 000-300 000 arbetslösa och många av dem är högutbildade och kommer garanterat att klara sig bättre i vårt samhälle än flertalet av de som kommer hit från arabvärlden och afrika.

Kommentarer är stängda.