SN klandras av Allmänhetens Pressombudsman (PO) samt Pressens Opinionsnämnd (PON) för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Det är av allt att dömma det grövsta publicistiska övertrampet i Södermanlands Nyheters 121-åriga levnad. SN har enligt Allmänhetens Pressombudsman, PO, ”gått över gränsen för det pressetiskt acceptabla” genom att tidningen på löpsedel, förstasida och i en stort uppslagen artikel, rubricerad som ”Från Folkets hus till ´fort-nazi´”, kopplat ihop Oxelösundsföretagaren Åke Holmström och hans fastighetsverksamhet i kommunen med kränkande begrepp som nazism, fascism och rasism.

PO:s förslag till klander av Södermanlands Nyheter och kraftfulla kritik av tidningens havererade pressetik delas av Pressens Opinionsnämnd, PON, som i sitt nu offentliggjorda beslut slår fast att SN dels brutit mot god publicistisk sed, dels att Åke Holmström lidit så kallad publicitetsskada av tidningens återgivna och starkt nedsättande uppgifter.

Allt detta för att Sverigedemokraterna hyrt reklamplats och lokaler i f.d. Folkets Hus!
Något som även Socialdemokrater, ABF, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och många andra gjort. En av dem som hyrt är för övrigt just Södermanlands Nyheter.

Dock skriver SN inte ett ord om alla andra hyresgäster utan hänger ut Holmström för att han hyrt ut till just Sverigedemokraterna, något som även Oxelösunds kommun gjort.

SN tycks ha svårt för allas lika rätt och värdighet?

6 thoughts on “SN klandras av Allmänhetens Pressombudsman (PO) samt Pressens Opinionsnämnd (PON) för att ha brutit mot god publicistisk sed.

 1. Jag kanske bedömer lite annorlunda än er andra. Jag uppskattar alla artiklar om trasiga människor som SN skrivit genom åren. Eftersom jag inte är medlem eller aktiv i något parti så kanske just politik inte är min fråga att bedöma. Däremot har jag på insändarsidor FÅTT rikta kritik mot ALLA partier, ja även mot centerpartiet. Mina föräldrar hade alltid SN så jag är uppväxt med denna tidning. Som ”fattigpensionär” ja åtminstone gumman är det så har jag sagt upp SN några gånger för att spara pengar. För dagen har jag inga såna planer. Men en sak håller jag med om: Nämligen att vi ska få kommentera o byta åsikter. På detta var SN bättre förr. Idag kan det ta ett dygn innan kommentaren kommit in och då är ju insändaren gammal. Min favorit-journalist idag är Lasse Ringdahl, vilken SD inte verkar gilla. Han skrev senast en utmärkt artikel om mitt barn-barn med autism. Denna artikel medförde att kommunen backade och dessa tiotalet barn fick tillbaka fria resor även till fritids. Så visst kan lokal-journalistik vara bra. Den skolchefen som på stående fot fixade detta slutade senare under knepiga orsaker. Hon var en av Sveriges bästa skolchefer men kom ingen vart med Nyköpings tjänstemän o skolpolitiker. SN har skrivit om min numera vän Caroline Broberg som fick sluta inom socialpsykiatrin när hon berättade om sin adhd. Här blev Nicklas Franzen o jag rejält osams. Därmed kan V aldrig mer få röster från vår familj. Vet jag att jag har rätt backar jag aldrig.

 2. En liten historia om SD:s blogg i lokaltidningen. Den blogg ni läser nu.

  Inför valet 2010 erbjöd lokaltidningen Södermanlands Nyheter som första dagstidning i Sverige de lokala partierna att blogga. SN ville göra något av tidningens starka ställning och låta medborgare och politiker mötas direkt på en demokratisk marknadsplats. SN ville öka intresset för gemensamma frågorna i lokalsamhället och ville prova möjligheten med.

  Chefredaktören Göran Carstorp skröt och vinklade sanningen som vanligt, bland annat skrev han ”Alla partier ville vara med…” och det är en typisk Carstorpare, alla partier som blev tillfrågande ville vara med och ni förstår säkert vilket parti som inte blev tillfrågat.

  Valet skedde med känt resultat. Sverigedemokraterna valdes in i riksdag, landsting och kommuner men någon blogg i SN blev det inte, trots att SN vid den tiden hade 57 bloggar varav 30 var partipolitiska och SN:s chefredaktör och ansvarige utgivare skrev…

  ”Ett demokratiskt samtal får inte låta sig begränsas till en valrörelse vart fjärde år, det måste leva hela tiden…”

  Tiden gick, Carstorp vägrade lämna plats i sin tidning för det parti som fått 5,7 % av rösterna och var större än V och KD.

  Givetvis förnekade 99:an Carstorp att det var en form av censur, han gav helt enkelt uttrycket ”hal som en hål” ett ansikte.

  Innan valet nekades Sverigedemokraterna att vara med bland de lokala bloggarna för att de inte var representerade i kommunfullmäktige i Södermanlands Nyheters spridningsområde. Det argumentet går att köpa men…

  Efter valet kontaktades SN på nytt och med påpekade att SD nu satt i kommunfullmäktige.

  Då blev oroligt på SN. De ville träffa SD personligt för att diskutera vad man fick och inte fick skriva på sin blogg hos SN. SD:s lokale representant Thom Zetterström svarade att han kunde komma vilken dag eller tid som helst. Det var bara att föreslå en tid som passade de inblandade på SN.

  Inget svar kom.
  SN fick påminnelse – inget svar kom.
  SN fick påminnelse igen – svar uteblev igen.
  Ett år senare påmindes SN igen om det uteblivna möte och att SD fortfarande sitter i kommunfullmäktige och är intresserade av att få skriva blogg på SN.se.
  Inget svar.
  I oktober 2011, drygt ett år efter valet skrev Pettersson till Carstorp och frågade återigen…

  Carstorp svarade den 31/10 2011 så här…”SN har för avsikt att även låta SD delta bland partibloggarna. Vi avvaktar dock en planerad förändring av upplägget för bloggarna, en förändring som vi hoppas kommer bli klar före årsskiftet”

  Så i mars 2012, 1,5 år efter valet och två år efter de andra partierna så fick SD Nyköpings ordförande Thom Zetterström plats i den tidning som säger ”Ett demokratiskt samtal får inte låta sig begränsas till en valrörelse vart fjärde år, det måste leva hela tiden…”

  Sanningen är att SN har långt, väldigt långt till att vara en riktigt demokratisk tidning. Inför EU-valet 2009 och riksdagsvalet 2010 sorterades fullt legitima insändare från SD bort och fortfarande råder en kraftig åsiktscensur på SN med insändare och kommentarer från oliktänkande som plockas bort.

  I flera år har chefredaktören skickat mejl där han beskriver hur Sverigedemokraterna bör motarbetas vilket inte uppskattas av alla medarbetare på SN, som exempel bjöd Carstorp in en lokal socialdemokrat till ett möte på tidningsredaktionen i ämnet ”Motarbeta SD” Det var ett rejält demokratiskt övertramp och tyvärr tyder inget på att Södermanlands Nyheters redaktion har ändrat inriktning mot en mer demokratisk journalistik…

  På länken finns några av alla de insändare som SN vägrat publicera.

  http://ocensurerat.bloggsida.se/

 3. Hej, Roland Karlsson!

  Så enkelt är det nog inte. Det finns bra och dåliga saker med SN.

  Bara för att man tar upp och debatterar de ”sämre” sakerna med SN, så innebär väl inte det, att allt är dåligt med SN. Eller hur?

  Om du nu tycker som du gör om SN , så är det helt OK.

  Själv anser jag att det har funnits/finns alldeles för mycket av en medveten ”partisk” driven journalistik på SN. Som nu inte bara jag tycker, som gör att de tappar i trovärdighet. Den kritiken finns det en hel del av, utanför den här bloggen också.

  Sedan att de har ”betalväggar” som stänger den fria och levande debatten för kommenterandet, är nog en stor nackdel både för läsarna, SN och demokratin i stort. Det har du nog märkt själv , Roland.

  Naturligtvis behöver vi en bra och ”opartisk” lokaltidning i östra Sörmland. Helst två, om man fick önska.

  Förhoppningsvis så ”skärper” SN till sig, tänker om lite och får en ”nytändning” nu vid deras flytt till nya lokaler.

  Sedan skulle man nog vilja sen en ”personlig” kommentar av SN till denna allvarliga fällning från PON. Det tycker jag hör till god ton från en respektabel tidning, som har kommit upp i åren.

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

 4. Här fick SN ”på nöten” vilket dom går ut med i dagens nummer. Jag tycker SN är en bra tidning, vilket jag förstår att inga Sverigedemokrater tycker. Jag är glad att vi har en tidning som belyser vad som sker lokalt. Säger jag upp tidningen så är det för att spara pengar. Journalistiken är BRA!

Kommentarer är stängda.