Rasism och debattklimat.

Det råder ett bekymmersamt debattklimat i landet. Sverigedemokrater och oliktänkande beskylls för att sprida hat och rasism.

Morden i Trollhättan var oförlåtliga men knappast en följd av debatten från SD och andra utan det är de etablerade medierna som provocerar fram motsättningar genom att rapportera ensidigt, lögnaktigt och kraftigt vinklat om tillståndet i Sverige.

Bränderna i asylförläggningarna är också oförlåtliga men hur många har hört att branden i Munkedal började på insidan och att brandlarmen var satta ur funktion, troligen av smygrökande någon. Detta enligt polisen. Ändå ordnades demonstrationer mot rasism och hat. Hatar de asylsökande sig själva eller hur får man ihop logiken?

Media konstaterar att Ungerns premiärminister Victor Orban är en skicklig politiker ”dessutom med ett massivt folkligt stöd ingen annan europeisk politiker kan drömma om”.Bara för att lite senare konstatera att Orban håller på att bli en förebild för en politik som går emot ”Västeuropas öppna, demokratiska välfärdsstater”.

Det är alltså antidemokratiskt att ha ”ett massivt folkligt stöd” bakom sig — om man inte tycker som etablissemanget i migrationsfrågan.

Varför är regeringen med flera motståndare till en folkomröstning om invandringen? Är det för att de vet att SD har rätt eller är folkomröstningar odemokratiska?

I Solna har Allmännyttan beslutat att nyanlända ska få gå före i bostadskön. Bostadsbolagets ordförande svarar då på kritiken – ”Det kan säkert vara jäkligt störande att de bara glider förbi kön. Men tycker vi i Sverige att man ska ta emot flyktingar så ska de ju bo någonstans. De kan ju inte stå i någon 15-årig bostadskö”.

De som stått i kön i 15-20 år och protesterar och kräver att reglerna följs och kräver likabehandling kallas rasister och de som låter nya svenskar glida förbi kön är medmänskliga.

Det skulle kosta 4,5 miljarder att få alla fattigpensionärer att känna sig lite mindre fattiga men det finns det inte pengar till det. Däremot får Migrationsverket och Bert Karlssons asylimperium många miljarder utan debatt. Till dem finns det pengar.

En del av oss har dåliga tänder, det kan kosta tiotusentals kronor att få åtgärdat medan asylsökande med dåliga tänder får ett bländande leende för 50 kronor.

Det var bara några exempel, det finns fler.

Den förvirrade 21-åriga mördaren i Trollhättan är inte offer för något debattklimat. Mördaren och de två personer han mördade är alla offer för en sjuk av riksdag och regering sanktionerad politik, som ökar motsättningarna och riskerar att sätta landet i brand när människor inser att de numera är andra klassens medborgare i sitt eget land.

Att ett parti i vårt land och 27 av 28 regeringar i EU tycker att Sverige för en extrem politik som de andra länderna inte ens är i närheten av borde stämma till eftertanke.

67 thoughts on “Rasism och debattklimat.

 1. Vardagsliv i dagens Sverige.

  Två berusade män slog och sparkade en tiggare blodig utanför Västertorps tunnelbaneuppgång under lördagskvällen.
  16-årige Julius bestämde sig för att ingripa, och fick då själv en smocka så han svimmade.
  – Trots att de sa att de äter sådana som mig till frukost så var det aldrig någon tvekan, berättar Julius dagen efter tumulten.
  Händelsen inträffade i lördagskväll när 16-årige Julius Fors och hans kompis skulle handla mat i närheten av Västertorps tunnelbanestation i södra Stockholm. De hörde då skrik och såg en stor och kraftig man som sparkade och slog på en tiggare, varpå de bestämde sig för att ingripa.
  – Vi sprang dit och frågade vad han höll på med och då började han skrika på oss och frågade om inte vi misshandlade tiggare, vilket vi sa att vi inte gjorde. Då frågade han oss om vi var svenskar och när vi sa ja svarade han att det var bäst för oss.
  ”Folk stod och såg på”
  Mitt under pågående diskussion kom ytterligare en man till platsen och började tjafsa med Julius och hans kompis.
  – Han var väldigt hotfull och sa att han käkar sådana som oss till frukost, berättar Julius.
  Männen, som var i 50-årsåldern ska enligt vittnen på platsen ha uppträtt mycket berusade.Samtidigt berättar Julius att stod det flera personer runtomkring och bara såg på.
  – Folk stod bara och tittade och när vi bad dem om hjälp gick de iväg några hundra meter och fortsatte titta, berättar Julius besviket.
  Det var först när ett gäng 25-åriga killar kom till platsen som Julius och hans kompis fick hjälp och han bad killgänget att ringa polisen.

 2. Vore det inte bra om Sd i någon form lokalt tar avstånd från nazisternas affischering i Strandstugeviken?
  Annars får man känslan av att innehållet är ok bara man inte själv behöver göra smutsjobbet. Det skulle ju inte se bra ut.

 3. Skall på födelsedags fest 17.30. Räknar med att åka direkt till Järntorget sen. Tror det kan bli mycket folk. Du är annars alltid välkommen hit Leif. Oss farfar emellan. Jag tycker det är dags att få ett Sverige i harmoni framöver. Hoppas även SD vill det.

 4. Demonstration för öppenhet och mångfald i morgon kväll på Järntorget Roland.
  Hade jag kunnat så hade jag nog faktiskt åkt ner och kanske fått träffa dig också.

  1. Hej Roland Karlsson!

   Tycker nog att du har kommenterat och visat rätt stor brist på respekt i dina senaste inlägg.

   Du beter dig som ett ”trotsigt barn” när du känner dig sårad, bara för att en del människor inte delar din uppfattning och tolkning av samhällspolitiken.

   Du generaliserar alldeles för mycket, tar inte in viktig fakta som då tillhör alla viktiga politiska diskussioner och vill mer än gärna framhäva dig själv alldeles för ofta i var och varann debatt.

   Det fina med demokrati och yttrandefrihet är att man tar in det som är viktigt (fakta), sam även det som är välgrundat i sin verkliga tanke, omsorg och ambition. För att på så sätt återspegla alla människors rätt till att yttra sig och bidra till att landet Sveriges får en fortsatt framgångsrik utveckling.

   Jag hoppas att du nu kan ta in dessa ord från mig.

   För jag har läst dina inlägg i åratal och har erfarenhet av hur du kommenterar. Tycker det är mycket bra att du skriver , vilket jag rekommenderar fler att göra.

   Fast i en demokrati Roland, måste även du kunna tåla lite i en debatt utan att för den delen ”tvärvända” i ditt resonerande/agerande.

   Var glad för att SD-Thom ger oss chansen till att skriva av oss på något ställe i SN. För övriga partier , som då trycker på att de står för ”öppenhet och mångfald”, verkar inte vara så intresserade av det själva, här på SN-bloggarna. Lustigt nog. De kör fackeltåg istället.

   Nu tar vi nya tag Roland och vässar pennan och tangenterna. Så en liten ursäkt till Thom ……..sen är det bara att skriva på.

   Långsinthet är inget vi debattörer vill se……..och höra om.

   Ha det bra Roland…….. hälsas från det vackra Oxelösund.

  1. Så genom att du ”följer debatten” kan du avgöra och hävda att jag hatar invandrare?
   Det var ett lågt. Lägre än Glocalnet. Jag hatar INTE invandrare, Roland!
   Ingen jag träffat inom partiet hyser något som helst HAT mot INVANDRARE!

 5. Visst har du en poäng här Peter Skoglund. Men den kris vi har nu kan åtminstone inte SD lösa med sitt hat till invandrare. Dom andra sju partierna försöker ju åtminstone lösa detta o hjälpa. På sikt måste vänstersidan lösa problemen med fattiga svenskar. Görs det så minskar vi SD med atomatik. Läser om SD-killen som hoppat av SD och nu arbetar FÖR flyktingar. Tror allt fler inser att det är KÄRLEK vårt land behöver NU:

  1. Nu har du klistrat ”hat mot invandrare” på SD. Jag är ordförande för SD i Nyköping och Oxelösund och känner inte igen din beskrivning. Snälla förklara för mig på vilket sätt jag enligt dig ”hatar invandrare”! Om du inte kan det bör du omformulera dig och be om ursäkt!
   DET RÄCKER NU!

 6. Apropå LO…………….

  LO:s Karl-Petter Thorwaldsson är en ”köpt” ”fasadpolitiker” som i första hand företräder socialdemokraterna och sig själv.

  I fjärde hand kommer de som han ska företräda. Arbetarna inom LO som betalar medlemsavgift.

  Förstår inte riktigt de medlemmar som sitter och betalar flera hundra kronor varje månad till sin egen LO-organisation , som då vill höja pensionsåldern tillsammans med socialdemokraterna.

  Vilka även för tillfället bedriver en ”kaosartad” politik i regeringsställning, som definitivt inte gynnar några fattigpensionärer eller lågavlönade arbetare inom LO.

  Som dessutom inte låter sina medlemmar själva att få bestämma, vilket demokratiskt parti, man själv vill tillhöra och engagera sig i.

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

 7. Okey då vet jag Leif. Igår blev jag hatad på Petterssons blogg. Glädjen blev stor där när jag slängde in handduken. Jag försöker alltid vara ärlig. Jag gillar SN. Jag ÄR sosse trots att jag slutade rösta på dom på 80-talet. Jag ger aldrig upp en kamp. Det här med flygbladen fick mig att skriva: Skäms SD! Det föll inte väl ut. Skulle kännas jäkligt skönt att kunna stödja S igen. Tyvärr går inte det. Ändå tycker jag man borde ha åsikts-frihet och att alla får säga sitt. SD brukar ju beskylla andra för det. Tycker LO var bättre än SD i gårdagens debatt i aktuellt. SD har bara en fråga, nämligen att minska invandringen. S har en komplett politik som i vissa falla bör förbättras. Jag menar åter att svaga lider idag. Dit hör givetvis folk som flyr. Att predika solidaritet gör att få älskar en. Jag skramlar mer sparsamt idag men det händer. Bra folk som är där tex. Sen hjälper jag barnen när dom ber mig. Bamse tar mycket av min tid. Jag o Anette TRIVS som folkpensionärer. Ha det bra på Värmdön Leif o njut av lilla Alve. Min son flyttar från Stockholm till söder om Södertälje framöver. Bra för oss då jag idag inte trivs med att köra i Stockholm. Vi går in i slutfasen i livet nu Leif. Dom sista ljuva åren. Kan bli riktigt BRA!

  1. Smaken är som baken Roland. Personligen tyckte jag att Fackpampen framstod som en karekatyr på just typexemplet av fackpamp. Facket ska kämpa FÖR sina medlemmar och inte mot ett folkvalt riksdagsparti som 1/4 av medlemmarna sympatiserar med.

  2. Roland, nu ljuger du.

   Jag har gått igenom de kommentarer du lagt ut på Petterssons blogg och de kommentarer du fått.

   Det finns inte ett uns av hat där. Däremot får du en hel del mothugg för dina åsikter och ditt velande.

   Du skriver att du tycker att alla ska få säga sitt och det är helt riktigt, det får du på Petterssons blogg och här tror jag, men det ska väl inte bara gälla dig.

   Minns du när S förde SD politik. 1989 stängde Socialdemokraterna med hjälp av Moderaterna gränsen för alla utom FN:s kvotflyktingar. Det som Moderaterna sa att de ville göra igår.

   Ingen kallar S för rasister för att de gjort det som SD och M vill göra.

   Som du vet står Pettersson blogg öppen för dig och alla åsikter så länge de är lagliga. Du är välkommen tillbaka och det är inte första gången du kastar in handduken.

 8. Jag jobbar fortfarande halvtid i en fristående förening som heter Guldkanten Roland. Den har en omfattande verksamhet med och för pensionärer. En unik verksamhet I Sverige och oerhört uppskattad sådan.
  Och så. Där har vi bl.a. en iPad som vi några få löneanställda har möjlighet att låna och använda. Ibland använder jag den men oftast den jag har hemma förstås. Nog om det.
  Sd:s flygblad är en kampanj i det utomparlamentariska arbete de har inlett. Innehållet förvånar mig inte heller. Man kan förvänta sig precis vad som helst från det hållet.
  Sanna patrioter som sprider skit om Sverige och skriver i svenska folkets namn. En högst egen demokratisyn när det passar den egna propagandan.
  Och att över huvud taget åka dit och stå med detta när alla dessa människor kommer iland antingen helt utmattade eller döda.
  Det är så j-la sjukt och helt absurt.

 9. Jahha…..då vet vi att det var SD centralt som stod bakom denna ”info-kampanj ”. Mycket bra att få det bekräftat från källan.

  Får nog säga att jag blir överraskad över att SD kör en så oerhört billig ”flygblads-kampanj”, tycker man kunde ha vänta sig bättre av SD.

  Kändes lite ”högstadie-tramsigt ” i sin utformning, ärligt talat.

  Det finns ju trots allt kunnigt och duktigt folk inom partiet, som kunde ha textat ihop och distribuerat ut ett bättre info-blad. För information hör demokratin till. Så är det bara.

  Så därför trodde jag själv att det var någon ”gruppering” inom SD som körde ett eget ”race” eller att det möjligtvis kunde vara ett fejk från ”motståndarsidan”.

  Förmodar att SD tar lärdom av detta och bättrar på sina informations-kampanjer. Det finns ju många exempel på hur detta görs i andra europeiska länder, med betydligt proffsigare utformning.

  Fast ändå är detta en baggis, mot vad de politiska ledare i Europa har gjort, som har sänt ut sin signal -politik så människor tar dessa oerhörda risker med att transportera sig över havet i ”odugliga” båtar.

  De politikerna som finns i Sverige och EU har många människors liv på sitt samvete. Man har dessutom tagit otroligt stora summor ab biståndspengar från de allra fattigaste i världen för att underhålla denna livsfarliga signal-politik.

  Sveriges regering borde skämmas. Om någon ska skämmas.

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

 10. Sen antyder du Peter att jag har respekt för S. FEL! Den tappade jag redan på 80-talet. Du vet fackpamparna som även var ledande sossar i både Nyköping o Oxelösund. Hånskratt o översittar-attityder som inte ens den blåaste moderat kunnat presterat. Ändå är jag sosse, men kan aldrig mer rösta på dom utan en uppgörelse. Här är Anette o jag till 100% överens. Råkade smyglyssna när Anette pratade i telefon med en fd. kollega nyligen. Kollegan berättade att Patrik Renfors var ihop idag med dottern till en annan kollega. Anette sa: Då har hon fått en trevlig för Anette gillar Patrik. Våra ev. röster på V har Nicklas Franzen förstört för all framtid. Inget rödgrönt parti verkar kunna rätta till fel dom begått. Därmed kan vi ALDRIG rösta mer på dom. C ingår numera i styret av landstinget, därmed är även dom diskade. M fick röster av mig, mycket tack vare min barndomsvän Per Westerberg. Han har slutat och M:s politik idag passar inte oss. Stupstock? Vem fan blir friskare av att bli rejält fattig. Psykvården? Vad vill SD här ? Dom andra har jag kollat och dom ger inte mig hopp. Thomas Arnell om du läser detta så fortsätter jag skriva, främst här. För vilket inte många från vänstern verkar förstå så gillar jag Thom. Det tänker jag fortsätta att göra. Precis som med SN. Jag vet att jag är välkommen i alla partier. Men det måste kännas rätt för oss. Det gör det inte idag. Sen kan man inte lösa dom små problem som vi kräver lösning på så är chansen till en politik där ALLA har det bra, liten. Skulle Salah mot förmodan läsa detta så: Lös problemen! Att snacka omkull mig går nämligen INTE. PS du har många kloka inlägg. Men vi måste inte vara överens. I princip har jag o Anette alltid tyckt lika dant. Om pengarna går till dom svaga får ni gärna HÖJA skatter. Då skall dom med höga löner, tex. över 30.000 betala. FP:s utspel idag är inte bra. Vi är alla lika värda. Punkt slut.

  1. Hej , Roland Karlsson !

   Jag antyder ingenting.

   Läs om mitt inlägg. Jag ställer en fråga.

   Demokrati handlar om att INTE vara överens, men utifrån det, forma något som blir bra för alla människor.

   Vi har nu en regering som totalt har missat att demokrati handlar om folkstyre, inte partistyre. Mycket enkelt.

   Det är av sin politiska fiende man lär sig mest. Glöm inte det.

   Hälsas från det vackra Oxelösund.

 11. Nej Peter Skoglund jag har INTE redan dömt. Jag gillar SN. Har alltid gjort det f.ö. MEN jag tvingar inte er att göra det. Känner ju dom flesta journalister där f.ö. Att lilla jag skulle skriva som en utbildad SN-journalist tar jag som beröm. Men jag ligger långt efter dom som fd. brevbärare. Sen ”jobbdator” blir lite knepigt när jag vet att LP är folkpensionär. Min lilla laptop är bara min, den fick jag av sonen. Det politiska läget i Sverige är verkligen låst. 6 partier som kan samarbeta och två som valt att ställa sig utanför. Klart att detta är dom sex andras fel. Nej V och SD försök att samarbeta så kanske folk får en annan bild av er. Okey V har bara runt 5% medans SD har 15-20%. Men SD har ingen makt. Varför?

  1. Jag jobbar fortfarande halvtid i en fristående förening som heter Guldkanten Roland. Den har en omfattande verksamhet med och för pensionärer. En unik verksamhet I Sverige och oerhört uppskattad sådan.
   Och så. Där har vi bl.a. en iPad som vi några få löneanställda har möjlighet att låna och använda. Ibland använder jag den men oftast den jag har hemma förstås. Nog om det.
   Sd:s flygblad är en kampanj i det utomparlamentariska arbete de har inlett. Innehållet förvånar mig inte heller. Man kan förvänta sig precis vad som helst från det hållet.
   Sanna patrioter som sprider skit om Sverige och skriver i svenska folkets namn. En högst egen demokratisyn när det passar den egna propagandan.
   Och att över huvud taget åka dit och stå med detta när alla dessa människor kommer iland antingen helt utmattade eller döda.
   Det är så j-la sjukt och helt absurt.

 12. I morgon får vi besked från SD centralt OM dom ligger bakom flygbladen. Gör dom det tappar jag respekten helt för SD. Man kallar sig Sverige-vänner och sprider flygblad om vilket dåligt land vi lever i. Men som sagt innan vi vet säkert skall ingen dömas. Dom stackar människorna som lider där har verkligen ingen skuld. Läs Jonmyrens utmärkta ledare !

  1. Hej Leif!

   Det är inte du som har flera alias då?

   Jobbdator?

   Hälsas från det vackra Oxelösund.

    1. OK Leif, då vet jag. Vad solidariska ni är.

     Själv har jag ikväll försökt hitta något om Träffpunktens gratiskonsert som hölls i lördags, i dagens SN.

     Fast hittade inget om detta viktiga evenemang för de hemlösa i våra trakter. Kommer kanske något om det senare i veckan, i ”lokal-tidningen” SN.

 13. Vi har helt olika uppfattningar om Lasse Ringdahl Thom. Jag tycker han är toppen. Han gjorde artikeln om mitt handikappade barn-barn och deras färdtjänst. Föräldrarna skulle få betala detta själva framöver. Han kontaktade dåvarande skolchefen, just det Lina ni vet. Hon kollade upp detta och fixade detta snabbt. Handlade om 10.000 för kommunen. Min dotter har rätt god ekonomi och hade grejat detta. Men andra skulle få problem. Fanns exempel på föräldrar som bor i Tystberga där båda jobbade i Stockholm. Sen är jag mycket kritisk till att Lina tvingades sluta. Hon är idag regeringens expert i skolfrågor men dög inte i Nyköping. Detta var i samma veva som Carro sparkades. Givetvis behöver inte du gilla LR för att jag gör det. Har även jobbat ihop med två av hans bröder. Toppenkillar. Lasse är en vanlig enkel arbetarkille alltid trevlig när vi träffas. Samtidigt vet du att jag gillar dig Thom. Personkemi finns det visst något som heter. Trevlig Fars Dag Thom !

 14. Okey lite kritisk är även jag över SN. Jag får inte in insändare längre. Det har jag respekt för. MEN har bett SN skriva MER om telefon-abonnemang till äldre. Jag menar vi förstår inte allt vi luras på av nitiska försäljare. Detta berör många och borde belysas av lokal-pressen. Som jag skrev TROR jag mig ha kommit till rätta med mina abonnemang nu. Återstår ett nytt simkort bara. Men detta tack vare att sonen ringde som begriper sånt här bättre än jag. Jag växte upp UTAN Tv, ja det är sant. Andra viktiga konsument-frågor kan belysas. Går SN ut på stan o pratar med folk så får dom uppslag. Men givetvis tycker jag det är bra att dom tagit sig till Grekland i denna fråga. V är ju emot rut tex. Idag går MP ut o kräver MER rut för tex. nyanlända. Alternativet blir annars svartjobb. Vill V ha MER svartjobb? SD är väl ett mittenparti gissar jag i övriga frågor. SD vill ha höjd A-kassa och ha bort stupstocken. Detta vill INTE högern. Sen flyktingfrågan där står man helt ensamma. Av våra 8 riksdagspartier kan högst 6 samarbeta i en regering. Har Thom och Leif någon åsikt om varför det blivit så?

  1. Jodå. Jag har blivit farfar till en pöjk. Alve ska han heta. Världens sötaste förstås.
   V ville vara med i regeringen men blev fockade av S trots att de var öppna för kopromisser. V är ju över lag mycket radikalare än de andra partierna i sin politik så det gör ju att det kan blir svårare att få ihop det med andra. Men man måste ju samtidigt vara öppen för att ge och ta om det skall kunna bli nåt.
   V vill inte ha svartjobb över huvud taget men vill att skattepengarna till Rut skall användas på annat sätt.
   Det målas upp en hel del vad som händer om Rut tas bort eller begränsas. Det blir ganska onyanserat ibland tycker jag.

 15. SN är en BRA tidning, punkt slut. Läget är ansträngt nu och det troliga är att snart får vi en samlingsregering med både S o M. När DÖ föll så återstår bara S o M. INGEN vill ju samarbeta med varken SD eller V. Sug på den karamellen mina vänner. Tror du blivit farfar nu Leif. Det blir även jag i början på nästa år. Tråkigt att bli gammal men jäkligt kul med barn-barn. Trevlig Fars-dag!

  1. Vilka tidningar jämför du SN med när du säger att den är bra?

   Senast så ägnade sig Lasse Ringdahl åt lögn och förtal mot mig. Är det så en ”bra” tidning ska vara?

  1. Ingen SD-logga. Särskrivet ”Sweden Democrats” och lång URL istället för SD. Sätter nästa månadslön på att den är fejk.

  2. Lägg märke till att texten är skriven med högermarginal. Inga svenskar skriver så, däremot gör araber det.

 16. Är det ni som står bakom det här flygbladet Sd?

  Ett flygblad, som uppges komma från Sverigedemokraterna, sprids i ett flyktingläger på grekiska Lesbos, skriver Södermanlands Nyheter.
  Flyktingar varnas för att komma till Sverige, som enligt skrivelsen inte är säkert längre. Det enda boende som erbjuds är tält och flyktingarna kommer ”att skickas tillbaka hem”, enligt flygbladet.
  Texten avslutas med påståenden om att halalslakt kommer att förbjudas, liksom att bära niqab och burka offentligt, vilket inte stämmer.
  Lappen är undertecknad Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och svenska folket.

  1. Har du någon bild på flygbladet? Låter lite för överdrivet skrivet för att kunna komma från oss.

   1. Det låter inte överdrivet för att komma från SN.

    Vår lokaltidning, Södermanlands Nyheter, har inte pengar eller resurser att bedriva lokal nyhetsförmedling men lägger pengar på att skicka ett reportageteam till Grekland för att skildra migrantkrisen på ön Lesbos.

    Det är inte nyhetsrapportering, det är politik, och SN:s förre chefredaktör grundade tidningens förhållande till SD som den nye chefredaktören fullföljer.

    http://petterssonsblogg.se/2014/04/26/journalisten-som-ber-om-ursakt/

 17. Jag har ingen kontakt med Carro idag Thom. Hon jobbar åt ett privat vårdföretag idag och har gått ur facket (Unionen). Sen vet inte jag mer. Men SD har väl mest arbetar-röster om jag fattat rätt. Det var det jag försökte förklara för Leif o Alf att S o V kanske bär lite skuld till SD:s framgångar. Men jag lyckades inget vidare med det utan fick på skann själv. Anette o jag skulle helst vilja rösta S igen. Men det går INTE utan en uppgörelse. Nu har även V o MP fallit bort av olika skäl. Vi vill inte ha borgarna igen med stupstock och allt. SD känns inte heller bekvämt. Därför lär vi landa i soffan. MEN vi tycker det är bra att SD rör om i grytan. Nyttigt för självgoda sossar m.m.

 18. Läs vårdbiträdet Matilda Almqvists träffsäkra läsarinlägg i DN. Matilda är 26 år och beskriver en verklighet som styrande rikspolitiker verkar totalt frånvarande ifrån.

  Matildas inlägg heter….

  ”För vem lönar det sig att arbeta?”

  Tänk sedan på vad den förra regeringen har sagt och gjort , tillika den som sitter nu.

  Klicka på länk och läs.

  http://asikt.dn.se/asikt/debatt/for-vem-lonar-det-sig-att-arbeta/

  1. Klassamhället, den skenande lönesegregationen, bostadssegregationen, och låga diskriminerande kvinnolöner (speciellt inom vården) har genom Matilda tydliggjorts ännu en gång. Hon är dessvärre inte ensam.

 19. I det senaste sms jag fick av Carro skrev hon följande: Jag har alltid röstat på vänsterpartiet men efter det som hänt mig i Nyköping tvingas jag tänka om.

 20. Har tänkt på dom två stora frågorna i Sverige just nu. Den stora flyktingströmmen och tiggarna. Radio o TV pratar bara om det just nu. V och SD vill INTE vara med i EU. Visst har medlems-länderna svårt att enas. Men ändå tror jag att just EU är enda möjlighet som står till buds. Hur ska Sverige lösa detta ensamt? Kom nu inte med att stänga våra gränser och att vi enbart skall skicka hem tiggarna eller förbjuda detta. Nej jag menar vi måste hantera detta för att LÖSA frågorna. Rumäniens regering har ju avgått. Kanske dags att ställa krav på den nya. Jag har ont om pengar men ger ändå en slant ibland. Jag tycker helt enkelt synd om dom. Till sist den här Sverige-demokraten som ville tiggarna skulle gifta sig med svenskar var ett riktig stolpskott. Såg honom i TV 4 i morse och jag förstod inte alls honom. Fast stollar finns ju i alla partier. V:s skolpolitiske talesman som vägrar ta en SD:are ihand får också benämningen stolle av mig. Ska vi fortsätta kast porslin eller samtala för en lösning? God dag mina vänner!

 21. Alla siffror är naturligtvis viktiga och betydelsefulla Peter.
  Man ska absolut ta alla dessa dessa på allvar, syna dom och väga samman dom och i slutänden ha en politik för dom ihop med alla andra saker i samhället. Speciellt nu i detta extrema läge är det en mycket svår utmaning. Men det måste göras, hanteras och på ett så värdigt/respektfullt sätt som möjligt.
  I den totala samhällsbilden innehållandes bl.a. ekonomi och människosyn så är mitt val V. Men det vet du ju.
  Sd anser jag inte ha någon sammanhållen seriös politik över huvud taget. Det man bäst identifierar detta parti med är deras principprogram anser jag. Och det förskräcker så det förslår.

 22. Jodå Peter. Alla siffror är viktiga och betydelsefulla.
  Man ska absolut ta alla dessa dessa på allvar, syna dom och väga samman dom och i slutänden ha en politik för dom ihop med alla andra saker i samhället. Speciellt nu i detta extrema läge är det en mycket svår utmaning. Men det måste göras, hanteras och på ett så värdigt/respektfullt sätt som möjligt.
  I den totala samhällsbilden innehållandes bl.a. ekonomi och människosyn så är mitt val V. Men det vet du ju.
  Sd anser jag inte ha någon sammanhållen seriös politik över huvud taget. Det man bäst identifierar detta parti med är deras principprogram anser jag. Och det förskräcker så det förslår.

 23. Hej alla glada! Kan meddela att jag behåller mitt bredband efter en deal med 3 som jag inte kunde tacka nej till. Två telefoner med fria samtal, fria sms o mms och surf plus bredband för under 500 blev för lockande. Hoppas få telefonerna i morgon. 3 erkände att dom behandlat mig illa o ville göra något gott. Så ser jag politiken idag också. Vi tänker INTE rösta mer av den enkla anledningen att vi inte litar på något parti idag. Fast det betyder inte att jag tänker vara tyst framöver. Just nu domineras debatten av främlingsfientlighet o rasism vilket jag ogillar. Förståelsen för varandra och förståelsen för andra människor är låg idag. Vi har ett samhälle med egoistiska drag idag. Vi borde i dessa tider hjälpa varandra och ínte enbart se fel hos andra. Jag har mina fel o brister men det har alla. Kul att Leif är tillbaka igen. Hej!

 24. Hej Peter Skoglund.

  Instämmer i att det är viktigt att lyfta den humanistiska och solidariska blicken ovanför Sd:s enögda och trångsynta horisont.
  Den ska gälla alla människor i underläge/utsatthet med olika behov av stöd och hjälp.
  Själv försöker jag och tänka efter måttot att livet är okränkbart. Det bär ganska långt.
  Hälsar Leif Pettersson mångårigt yrkesverksam på olika dagliga verksamheter för hemlösa/missbrukare, funktionsnedsatta vuxna och numera med pensionärer.

  1. Hej Leif !

   Nu pratade jag om ALLA ”enögda” politiker oavsett parti-färg. I ditt eget parti finns det även en hel del sådana, precis som i alla våra riksdagspartier. Det här gör ditt partis stödjande ”regering”.

   Migrationsverket räknar med att behöva 29 miljarder kronor extra 2016. Att ta ytterligare pengar från biståndet är en möjlighet.

   ”– Det jag har sagt är att om man gör en full avräkning med den här prognosen då skulle det innebära halverat bistånd. Jag har aldrig sagt att det är så man ska göra”, säger finansminister Andersson.

   Biståndsorganet Sida har räknat på hur en halvering kan slå. Till exempel kan det innebära att 100 000 färre barn kan gå i skolan, att nio miljoner färre människor få tillgång till rent vatten och att 245 000 barn blir utan mässlingsvaccin.

   Så här mycket pengar har redan tagits från det svenska biståndet de senaste åren, som egentligen ska går till de fattigaste av fattiga, runt om i världen.

   2012 – 3,2 miljard = 9% av totala biståndsbudgeten eller var tionde krona
   2013 – 4,4 miljard = 11,6% av totala biståndsbudgeten eller var tionde krona
   2014 – 4 miljard = 10,5% av totala biståndsbudgeten eller var tionde krona
   2015 – 8,4 miljard – 21% av totala biståndsbudgeten eller var femte krona
   2016 – 8,2 miljard – 19% av totala biståndsbudgeten eller var femte krona – men baserat på gammal prognos och väntas stiga.

   Diskussionen från regeringens sida är nu, att ev. ta 50 %, vilket är upp mot de 29 miljarder Migrationsverket har begärt extra för år 2016.

   Hälsas från det vackra Oxelösund.

 25. Dags att kanske bidra med lite stöd och solidarisk hjälp till denna viktiga verksamhet i Nyköping ? En verksamhet som verkligen kommer i skymundan, när våra politiker är ”enögda” i detta land.

  Träffpunkten bedriver dagverksamhet, riktad till personer i Nyköping med omnejd. Gästerna på Träffpunkten lever i utsatta situationer med missbruksproblem och hemlöshet.
  Ledord i Träffpunktens etik och människosyn är värdighet och växt. Träffpunkten skall vara en miljö, som bidrar till att gästernas livsmod stärks. Verksamheten och mötet med gästerna skall präglas av att varje individs integritet värnas.

  Skänk en slant till Träffpunkten.

  Plusgiro: 511575-3
  Bankgiro: 414-7757

 26. ”För att ha humor måste man kunna skratta åt sig själv.
  Kan du inte se dina egna brister, motsägelser och tillkortakommanden så kan du inte skratta åt något annat heller,” som Schyffert säger.

  Annars bemöter du tillbaka med allvar, aggressivitet eller kanske tystnad och missar/missförstår humorn helt. Du tar åt dig av den och gör den till en del av dig själv som om du själv är drabbad.
  Sedan kan man ju förstås ha olika humor, men det är en annan sak. (Egen kommentar).

 27. Den här är lite rolig apropå huvudrubriken.

  2000aldrig brukar endast mycket ironiskt applådera kvällspressens bedrifter. Vi ser oss nödgade att göra ett undantag och mer hjärtligt berömma Expressen som fortsätter sin granskning av Sverigedemokraterna. Denna gång genom att avslöja att partiet har krävt en hemlig kartläggning av vilka riksdagsledamöter som har dubbla medborgarskap. Vad Sd vill använda den informationen till kan väl förbrylla endast encelliga organismer.

  Vi på 2000aldrig förvånas bara över Sd:s bristfälliga fantasi och initiativkraft. Egenskaper de annars brukar svinga som bredsvärd med blind precision. Om man vill skydda Sveriges riksdag från hiskeliga och skadligt utrikiska influenser så kan man väl ta steget fullt ut, döda ogräset vid rötterna så att säga. Det är väl det minsta man kan göra för rikets säkerhet. Kasta därför ut alla riksdagsledamöter som varit utomlands, utifall att de smittats av osvenska idéer. Porta sen alla politiker som ätit pizza, använt sig av utländska låneord eller på annat sätt uppträtt misstänkt osvenskt. Man kan ju aldrig veta. Bygg sedan murar längs hela gränsen och gräv vallgravar. Med spadar i helsvenskt stål.

  1. Vilket svammel du kommer med, ”Kasper Ottosson ”.

   Lever du inte i verkligheten? Teori-fanatiker?

   Hälsas från det vackra Oxelösund.

 28. Henrik Schyffert om humorn i politiken och debatten.

  Du har sagt att Sverigedemokrater saknar humor. Det är ju ett allvarligt lyte.
  – Det är nog det värsta man kan anklaga någon för. Bo Lundgren blev ju avsatt för att han inte hade humor. För att motbevisa det gick moderaternas presstalesman ut med ett av de roligaste pressutskicken någonsin där det stod att Bo Lundgren visst hade humor. Beviset var att han medverkat i studentspexet Agent 007 – Jöns Bonde…! Bara det var ju jättekul, säger han.
  För att ha humor måste man kunna skratta åt sig själv menar han.
  – Kan du inte se dina egna brister, motsägelser och tillkortakommanden så kan du inte skratta åt något annat heller. Extremister, vare sig de är höger eller vänster, kan bara se att andra är problemet. Humor är en lök man skalar så att det kommer fram nya lager hela tiden. Men för dem finns det bara en sanning, det finns ingen lök, och då tar det stopp där, säger Henrik Schyffert.

  Hur ska man bemöta dem, humor brukar ju vara ett effektivt vapen?
  – Om man skämtar med dem hör de inte alls, de känner sig bara ännu mer utanför, men det är ju mitt jobb så jag kan inte låta bli. En annan taktik är att be dem prata om rondelltätheten i Västerbotten eller omstruktureringen av Kalmars brandförsvar. Där har de ingen åsikt. De är ett enfrågeparti med en liten grej som de ältar hela tiden, men försurningen i Östersjön pratar de inte om. Det är
  för komplicerat, säger han.

 29. Jag vet inte om det är mig du menar Stefan K. Det framgår inte. Om det är det så har jag bara referat till en artikel som jag tycker är bra och som försöker se lite större orsaker/sammanhang/effekter än enbart Sd. Ingenting annat.

 30. Journalisten Joakim Lamotte skrev ett debattinlägg i oktober 2013, efter ett program i SVT Uppdrag granskning. Läs det sista stycket, nu har tydligen en av de tidsinställda bomberna exploderat och det finns många.

  Områden som Rosengård, Tensta, Biskopsgården, Kronogården med flera är politiska misslyckanden och jag uppmanar Sveriges journalistkår att satsa på stora kontinuerliga granskningar av problemen i förorten, för missförhållandena finns kvar, även efter att bilarna tillfälligt har slutat att brinna och skotten för stunden har tystnat.

  Om vi gör tvärtom, förnekar, förskönar och anammar politikernas beteende, så dröjer det inte länge innan de tidsinställda bomberna exploderar.

 31. Vill man ta ansvar för landet Sverige så ska man kanske ta och lyssna på de svenska väljarnas åsikter och inte fortsätta med den ”bedrövliga politik” som nu förmedlas ut från vår regering och riksdag.

  Vill man ha ordning och reda i en demokratisk stat så låter man medborgarna gå till ett extraval. För då kan nuvarande politiker och politiska partier, klart och tydligt deklarera sin/sina ståndpunkter för framtiden.

  Vilket innebär att medborgarna i Sverige tar ansvaret, som dagens politiker inte gör, och väljer en ny uppställning i riksdagen.

  Detta är i allra högsta grad aktuellt, efter DÖ:s avskaffande (tack KD) och eftersom att flera partier har ändrat på relativt mycket i sin politik, sedan valet i september 2014.

  Det behöver möbleras om i riksdagen och inom de politiska partierna. Det ansvaret ligger på den svenska väljaren och det tar vi på oss. Bara vi får möjligheten.

 32. Petter Larsson om hur de högerextrema attackerna hänger samman med stämningen i samhället.

  ”Två personer mördas på en skola i Trollhättan. Det är ett av vårt lands enskilt blodigaste rasistbrott. Från Malung, Filipstad och Arboga, till Munkedal, Arlöv och Höllviken, går en våg av attentat mot asylboenden. Vi ser brinnande kors, bensinbomber genom fönstren och nattligt anlagda bränder. Bara i år har minst tio boenden satts i brand. Andra utsätts för hot, äggkastning och bombattrapper.
  Samtidigt står Jimmie Åkesson i riksdagen och talar om det svenska samhällets nära förestående kollaps. Det är tidigt 90-tal igen, om inte värre.
  Det rasistiska våldet har alltid funnits i Sverige, men det varierar i intensitet och omfattning. Av allt att döma ser vi nu en ny våg.
  Den slår inte bara mot de direkta offren, utan sprider också skräck bland alla dem som enbart på grund av sitt ursprung eller utseende är rasisternas måltavlor.
  I synnerhet som bara några få procent av de flera hundratusen hatbrott som varje år begås någonsin klaras upp. Delvis, säkert, för att Säkerhetspolisen i många år prioriterat kampen mot islamistiskt motiverat våld framför rasistbrotten.
  Ska man förstå varför det sker, räcker det inte att tala om dem som håller i vapnen. De fanns ju för fem eller tio år sedan också, även om internet säkert underlättat deras organisering eller radikalisering. Men det är nu de agerar – var och varannan dag.
  Inte heller räcker det att tala om attentaten som ”spontana” reaktioner på det stora antalet flyktingar som söker sig till Sverige, även om det möjligen finns ett sådant samband.
  Man måste också studera den politiska mitten.

  Jag vill därför redan nu understryka att den här artikeln inte handlar om att fördela moralisk skuld, utan om att förklara samband.
  Om invandringsfrågan hamnar i centrum för politiken, så ökar inte bara stödet för högerradikala partier – det är väl belagt – utan också det rasistiska våldet. Därför måste man rikta blicken mot den politiska debattens centrum. Det är hit stubintrådarna leder.
  Det är slutsatsen av ett par forskningsstudier av den holländske sociologen Ruud Koopmans, en ledande forskare på området sociala rörelser. Han har framförallt studerat det tidiga tyska 90-talet, som också präglades av explosivt våld mot flyktingar.
  Många andra forskare har försökt hitta samband mellan högerextrem mobilisering och faktorer som arbetslöshet, tillväxttal och andelen invandrare i ett område. Men de har ofta gått bet. Koopmans och andra menar att man snarare bör se vilka politiska strukturer som kan gynna och missgynna en mobilisering. Hans eget främsta bidrag är att han lagt till mediernas och medieeliternas betydelse i sammanhanget.
  För att förstå detta måste man förstå skillnaden mellan ett sakförhållande och ett samhällsproblem.
  I sin enklaste form: ett antal personer söker asyl i Sverige. Det är ett sakförhållande.
  Ett ”samhällsproblem” blir det när politiker, medier och andra offentliga aktörer börjar tala om det som en utmaning, en kris, en belastning.
  På så vis finns det ”samhällsproblem” vars betydelse kan tyckas starkt överdrivna, till exempel vargfrågan eller diskussionen om burkaförbud, som ju berör extremt få personer. Omvänt finns nog så allvarliga sakförhållanden som sällan artikuleras som ”samhällsproblem”, till exempel de rikas skatteflykt.
  Verkligheten och den politiska verkligheten är med andra ord två delvis skilda saker.Håll detta i minnet.

  Koopmans ser våldsverkarna som rationella, opinionsbildande politiska aktörer, som är ute efter uppmärksamhet och stöd. Med sina brandbomber slår de sig in i nyhetsflödet och provocerar fram reaktioner från andra aktörer.
  Han visar i sin studie att ju mer medierna skriver om våldsdåden, desto mer ökar våldet. Det är ju en aktionsform som bevisligen får genomslag. Det finns också ett tydligt samband mellan negativa uttalanden om flyktingar (från andra än radikalhögern) och ökat våld. Att till exempel kalla invandringen för en ”statskris”, vilket dåvarande förbundskanslern Helmut Kohl gjorde, är nästan att be om fler attentat.
  Omvänt leder avståndstagande och fördömande från politiker och allmänhet till färre våldsdåd. Antirasistiska manifestationer har alltså viss effekt, liksom tydliga markeringar, som när förbundskansler Angela Merkel för en tid sedan sa att man ska sätta åt mordbrännarna med ”rättsstatens hela styrka” och den socialdemokratiska ledaren Sigmar Gabriel kallade dem för pack.
  De som bränner en flyktingförläggning räknar ju med att de på något vis har stöd för sin sak, om än inte för sina metoder.
  Den offentliga debattens påverkan på våldsutvecklingen sker inte främst, det är viktigt, genom att medier eller politiska aktörer planterar negativa stereotyper i huvudet på mordbrännarna. Utan genom att de placerar själva flyktingfrågan så högt på den mediala och politiska dagordningen. Om en fråga upplevs som ”het” och ”viktig”, så ökar också chanserna att aktioner som berör denna fråga får stort genomslag.
  Den tyska borgerligheten, som på 90-talet var snar att utpeka de asylsökande som ett problem, försvarade sig då med att de bara reagerade på verkligheten, att det folkliga missnöjet med och våldet mot flyktingar föregick deras egen retorik.
  Samma sak säger dagens debattörer: vi måste möta människors oro!
  Det kan låta bestickande. Men när Koopmans analyserar tre variabler statistiskt – inflödet av asylsökande, det rasistiska våldet och den offentliga debatten – finner han att asyldebatten hade stor påverkan på våldet, men inte tvärtom! Asyldebatten hade till och med starkare påverkan på våldet än själva inflödet av asylsökande.
  Den offentliga debatten pekar också ut måltavlor.

  Kring 1990 gav sig den tyska extremhögern på alla möjliga grupper: homosexuella, vänsteraktivister, invandrare. Asylsökande utgjorde bara 5 procent av offren. Två år senare var de 63 procent.
  Under de två åren hade asylfrågan stigit till toppen av den politiska dagordningen hos de etablerade partierna och i medierna.
  Rasisterna hade läst tidningen och fått en måltavla, som de trodde var legitim.
  Om man nu dristar sig till att använda Koopmans teser på dagens Sverige, så räcker det därför inte att tala om hur Sverigedemokraterna och de högerradikala propagandasajterna på nätet eldar på den negativa opinionen mot flyktingar.
  Man måste också tala om de politiska eliterna, de som inte är några ideologiska främlingshatare, men som bidragit till att sätta invandringsfrågan högst på dagordningen – och då ofta i negativa termer.

  När en Ebba Busch Thor talar om att ”asyltrycket” måste minska och en Anna Kinberg Batra föreslår gränskontroller, eller när tidningar som Expressen, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet omvandlar sina ledarsidor till checklistor över alla invandringens problem, så underblåser de – givetvis oavsiktligt, men också ohyggligt naivt – de stämningar som slutar med brinnande kors.
  När statsminister Stefan Löfven kallar till nationell samling, justitieminister Morgan Johansson talar om tältläger eller oroade kommunalråd vill se ”extraordinära” åtgärder, skapas en offentlig krisdiskurs, där flyktingarna förvandlas till ett stort samhällsproblem.
  Att mindre grupper politiskt kriminella då tror att de kan få uppmärksamhet och kanske också stöd när de går från ord till handling är inte direkt förvånande.

  Jag skriver det igen, för säkerhets skull: De politiska och mediala aktörerna bär inte skuld för våldsdåden. Men det finns ett samband mellan hur den offentliga debatten ser ut och vad som sedan sker.
  I all synnerhet blir situationen lätt explosiv, konstaterar Koopmans, i ett läge där flyktingfrågan är högt på agendan, de politiska eliterna splittrade, och där inget av substans görs för att hantera det alla bestämt sig för är ett jätteproblem.
  Då finns ett gyllene tillfälle för politisk mobilisering från rasisthögern. Då brinner barackerna.”

  KÄLLOR
  ”Discursive opportunities and the evolution of right-wing violence in Germany”
  Ruud Koopmans och Susan Olzak, American Journal of Sociology, 2004.
  ”Explaining the rise of racist and extreme right violence in Western Europe: Grievances or opportunities?”, Ruud Koopman, European Journal of Politicial Research, 1996.

  1. Hej Janne !

   Det som var värt att nämna och som är bra, från ditt långa inlägg, är väl raderna.

   ” De politiska och mediala aktörerna bär inte skuld för våldsdåden. Men det finns ett samband mellan hur den offentliga debatten ser ut och vad som sedan sker.”

   Skulle bara till det tillägga…..”vad som sedan sker”, är lika med vad som händer under tiden i verkligheten och hur vardagen ”förändras” och påverkas med denna kaos i svensk migrationspolitik. Som ingen ansvarig politiker har koll på.

   Baserat på ett sådant omdömeslöst sätt att regera , har våra politiker i högsta grad ansvar för allt som sker. För denna situation har aldrig någon politiker, politiskt parti eller regering satt oss i någonsin.

   Det är inte de asylsökande det är fel på, det är migrationspolitiken och den signalpolitik som den svenska regeringen använder sig av.

   Hälsas från det vackra Oxelösund.

  2. Johan Westerholm (S) på den utmärkta bloggen Ledarsidorna skrev följande ord i mars: ”Kollapsen är här nu. 2015 kommer vara det år vi ser hur asyl- och migrationspolitiken kollapsar under trycket.”
   http://ledarsidorna.se/2015/03/vi-ar-framme-nu/
   Han fick rätt.

   Samme Johan Westerholm (med en bakgrund som kommunpolitiker, underrättelseofficer och med goda kontakter både in- och utrikespolitiskt) skrev så här redan förra året: ”När två av våra största statliga verk varnar för såväl systemkollaps som lagbrott och vi har debattledande professorer i statsvetenskap samt samhällsjournalister som inte läser vare sig statistik, rapporter, prognoser eller nyheter står vi nog som demokratiskt samhälle vid avgrundens rand.”
   http://ledarsidorna.se/2014/08/en-demokratisk-systemkollaps/

   Johan Westerholm är Socialdemokrat och inte Sverigedemokrat. Hans ord väger nog tyngre än både dina och mina. Besök gärna hans blogg och förklara sedan att han har fel.

   När det gäller bränderna mot asylboende, ska dessa fördömas å det grövsta. Att kasta ur sig anklagelser är dock att göra det enkelt för sig och det är ju något du själv brukar ta avstånd från, men inte nu?

   Hittills har ingen gripits. Det finns inga misstänkta. Däremot är det bevisat att åtminstone två av de senaste veckornas bränder uppstått inne i byggnaderna, förmodligen orsakade av de boende själva som av någon outgrundlig anledning försatta dektektorerna ur spel.

   Samma anklagelse du nu skickar ut mot SD, samma anklagelser hörde vi i samband med moskébranden i Eskilstuna. Efter den såg vi manifestationer mot rasism, kärleksbombningar och hårda ord i sociala medier. När det sedan visade sig att branden var självförvållade av moskéns besökare, var det plötsligt inte lika kul att föra händelsen på tal.

   Så vänta du med att anklaga innan polisen funnit förövarna.

 33. Det är väl en gammal sanning, att ju fler man tränger undan och osynliggör, ju fler reagerar på ett sätt som så småningom skapar rubriker i media på ett sätt ingen av oss önskar.

  Det har skapats en splittring i det svenska samhället och att allt gått på tok, visas när polisen öppet erkänner att de inte längre har tid att hjälpa vanliga människor som råkat ut för brott och att man råder medborgarna att starta medborgargarden.
  http://www.svd.se/nar-polisen-inte-langre-kan-skydda

  Angående de uppblossade bränderna på olika asylboenden, gör media och ”den goda sidan” slag i sak och hänger ut ”de rasistiska strömningarna” som ansvarig. Hittills har ingen dömts, det finns inga misstänkta och i ett par av fallen, som i Munkedal, är det klarlagt att branden startade inne i den byggnad där detektorer satts ur spel och dit räddningstjänsten ryckt ut på flera larm.

  Man gör alltså samma misstag som vid exempelvis moskébranden i Eskilstuna där ”rasismen” fick bära skott, men där det visade sig att någon inne i moskén varit ovarsam.

  Skolmordet i Trollhättan är fruktansvärt, oacceptabelt och ska granskas in i minsta detalj. Nu går debatten åt ett håll och borde gått åt samma håll efter morden på IKEA där offrens etnicitet var viktig för mördaren.
  http://vlt.se/ikeamorden/1.3213362-mordarens-val-av-offer-de-sag-svenska-ut-

  Oavsett är det skyldiga människor som fallit offer för varsin stolle. Därför var det befriande att höra Leif GW Persson i tisdagens avsnitt av Veckans Brott:
  ”Den enda man ska klandra för det här är gärningsmannen själv.”

 34. Sverige är som en tryckkokare. Locket trycks tillbaka med våld och snart kan det explodera.

  Det är märkligt att vi stänger åldringsboende och landsbygdsskolor för att vi inte har pengar att driva dem, sedan öppnas de på nytt som asylboenden med samma skattepengar som vi inte har.

  ”I Sveriges grundlag står det ─ att varje medborgare har rätt att i tal, skrift och bild eller på annat sätt uttrycka tanka, åsikter och känslor och att all makt utgår från folket. Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning, allmän och lika rösträtt”

  Klart och tydligt, enkelt att förstå ändå gäller inte detta i vårt land.

  Från 1100-talet och framåt växte sig Handelförbundet Hansan fram, tyska handelsmän bosatte sig i Sverige och spelade en stor roll för, administration och handel. Från den östra delen av Sverige (nu Finland) kom folk och livnärde sig som fiskare, hantverkare och tjänstefolk, holländare slog sig ner på västkusten som handelsmän.

  På 1500 och 1600-talen värvades rådgivare, skeppsbyggare och andra specialister ex. inom järnindustrin. Det bedrevs en medveten politik att få finnar att bosätta sig i ”finnmarkerna” och när östra rikshalvan förlorades till Ryssland 1809 kom fler finnar, även folk från baltikum flyttade hit. Trots passfrihet blev antalet utlänningar aldrig stort, kanske 2-3 % av hela befolkningen.

  Från 1850 till 1925 förlorade Sverige c:a 1 miljon utvandrare, möjligheten verkade bättre i framförallt USA som var i stort behov av arbetskraft. Amerikanarna skickade värvare hit, för många gick det bra men c:a 200 000 återvände till Sverige.

  Under Hitlertiden kom det hit drygt 150 000, framförallt från de nordiska länderna och Baltikum. Efter kriget återvände de flesta med undantag av de balter som inte utvisades.

  På 1950 och 1960-talen hade vi en exempellös tillväxt och stora behov av arbetskraftimport. Svenska företag värvade folk utomlands och invandringen var i princip fri, jobb fanns men det
  pratades om att det var gästarbetare som så småningom skulle återvända hem

  Från början på 1970 talet började problemen, invandringen hade skapat en kedjereaktion som ur arbetsmarknadssynpunkt var sämre för landet, de som kom hade sämre kvalifikationer för arbetsmarknaden och arbetsmarknaden krympte.

  Inför valet 1985 hade antalet asylsökande nått en betydande nivå och intresset hos allmänheten var stort. Palme försökte stoppa de stora flyktingströmmarna men ville inte diskutera saken ”sådana saker diskuterar vi inte” ─ Locket lades på ─ de som ändå försökte kallades fascister.

  Sedan vet vi hur det gått ─ locket sitter fortfarande rejält fast ─ frågan ska inte diskuteras, de som försöker kallas ännu fascister och rasister, trots att alla vet att det är bättre att diskutera än att inte prata om de stora problem som finns.

  Inte minst ur demokratisk synvinkel är det inte bra med ett land fullt av åsiktsförtryck och förtryck av oliktänkande. Hoppas etablissemanget och journalistkåren vet vad de gör, men jag tror inte det, framförallt tror jag inte de är beredda att ta ansvar för det de åstadkommer.

  Så lagt lock ligger men tillsammans kanske vi kan bända upp det!

 35. Apropå bränder i Sverige som är på medias heta ”agenda ” just nu. Ett tips och lite statistik över skolbränder, 2004-2013.

  ”Konferens Skolan brinner 2015”
  Välkommen till Konferens Skolan brinner på temat ”Våga se, våga höra, våga agera” den 5–6 november 2015 på Scandic Star i Sollentuna!

  http://www.brandskyddsforeningen.se/pa-arbetet/valj-omrade-har/anlagd-brand/konferens-skolan-brinner

  Enkel och bra statistik över skolbränder år 2004-2013. Kolla på denna länk.

  http://www.brandskyddsforeningen.se/pa-arbetet/valj-omrade-har/anlagd-brand/statistik_1/skolbrander_1996-2010

Kommentarer är stängda.