40 thoughts on “Björn Söder till Nyköping!

 1. Centern är mitt parti för dagen i alla fall. Axel Vevel är en bra kille rakt över. Det var bara han som ifrågasatte kommunens hantering av uskan Carro. Nu har inte jag rösträtt i Nyköping ännu i alla fall. I så fall hade C fått min röst. Men C:s man i Oxelösund går inte av för hackor heller, alltså Bo Höglander. För dagen är det bara V o C som står fullt ut på flyktingarnas sida. Ser att KD ligger stadigt under 4% numera. Dom som trodde på ett lyft efter att dom fällt DÖ. Något som i praktiken inte haft någon påverkan. Jo SD växer! Alliansen ligger risigt till just nu. Synd att dom rödgröna tvingar mig att fortsätta att rösta på dom. SD står kvar i ett ingenmansland helt utan kompisar. MEN man skulle få 31% av LO-röster om det vore val idag. S skulle få 29%. Min slutsats blir att S har lite internt jobba att göra framöver. Ser att V närmar sig 8%. Men 2018 kan alla dessa siffror se helt annorlunda ut så att hetsa upp sig idag är nog meningslöst. Kul att läsa Peter o Leifs inlägg !

 2. ”Brinnande asylboenden är Sveriges nya terrorism”,

  skriver Mattias Goldmann, vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores, i en debattartikel i Dagens Samhälle.

  Han skriver bl.a….

  ”Terrorbränderna har pågått i oförminskad styrka under hela året och samhällets svar har hittills varit oacceptabelt svagt. Det är hög tid att visa vår styrka som nation genom att skydda de mest utsatta från hotet som riktas mot dem”.

  ”Terrorbränderna” är tydligen ett nytt uttryck för att det brinner på asylboendena. Vems fel det är vet han tydligen också……om han får säga det själv. Vilket han naturligtvis får.

  Fast Mattias Goldmann, denna debattartikel från dig, saknar det viktigaste som ett debatt-inlägg av denna art ska grundas på. Nämligen faktan och verklighetsperspektivet.

  Läs hela hans inlägg, som går att kommentera, om man så vill.

  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/brinnande-asylboenden-aer-sveriges-nya-terrorism-21233

   1. Det gör inte jag, Leif!

    För då skulle vi få kalla alla anlagda bränder i våra skolor, alla bilbränder som sker nuförtiden, bränder mot myndigheters byggnader m.m. , för ”terrorbränder”.

    Tror inte det är många som anser det.

    Fast du tycker tydligen det, Leif. Vilket du mer än gärna får göra, precis som Mattias Goldmann .

    Skickar en länk på det stora antal skolbränder, som ingen ännu har definierat som ”terrorbränder”.

    Hälsas från det vackra Oxelösund.

 3. Hej Thom!

  När jag i efterhand fick läsa om vad som hade sagts på senaste kommunfullmäktige i Nyköping, så blev jag lite ”irri” på centerpartisten Axels ”korttänkta kommentar”. Där han visar sitt rätta jag och smälter in i gruppen ”fasadpolitiker”.

  Så jag författade ett debattinlägg till den centerpartistiska ”lokaltidningen”.

  Naturligtvis har de inte tagit in den……fast man har vant sig sedan länge, hur debatten ska se ut i SN.

  Här kommer mitt inlägg som inte kom in i SN (ännu).

  ”Axel Wevel (C), gruppledare i kommunfullmäktige i Nyköping säger angående diskusionen om ”ensamkommande barn”.
  ”Barnen finns ju redan här och den enda som skulle ske med SD:s förslag vore att kommunen inte fick betalt av Migrationsverket”.

  Frågan blir då Axel…..

  Var får då Migrationsverket sina pengar ifrån?

  Det bekommer dig inte att du tar svenska biståndspengar , 8,4 miljarder år 2015 och för 2016 minst lika mycket, för att bl.a. bekosta ”dina ensamkommande barn i Nyköping” ???

  Hur många riktigt fattiga barn runt om i världen har du nu ”lurat”?

  Fundera på det centerpartist Axel. Även ni andra politiker i Nyköpings kommunfullmäktige, som tror att ni är så duktiga, solidariska och som inte tycker att man ska ställa människor/grupper mot varandra.”

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

  1. Vad har du själv för politik/förslag för de ensamkommande barnen här och nu i Nyköping Peter S?
   De flesta i kommunfullmäktige är ju bara fasadpolitiker och tror att dom är duktiga. Och Axel har lurat världens fattiga barn.
   Argumentsnivån är hög Peter S.

   1. Hej Leif!

    Nu är det här ju en påtvingad situation från staten att ta emot alla de ”ensamkommande barnen”, inget som kommunerna själva har valt. Som då grundar sig på en alldeles för i antal, och dessutom generös migrationspolitik, mot vad som kan anses som rimligt för ett samhälle som Sverige.

    Vilket de berörda politikerna nu har tvingats erkänna, samt medger i de uttalanden de gör och de beslut de genomför.

    Trots att varningsklockorna har ringt under en mycket lång tid för denna typ av teoretisk ”öppna hjärtan” -politik.

    Som då har genomsyrat den svenska migrationspolitiken, de senaste åren. Vilket bl.a. har gått ut över det svenska biståndet och mycket annat i vårat gemensamma samhälle med tillhörande verksamheter.

    Att du tycker ”argumentationsnivån är hög”, kanske säger mer om dig och din syn på ”politisk kontex”, som du så fint svänger dig med i dina kommentarer.

    Politisk kontex = politiska omständigheter och sammanhang.

    Den senaste veckan har vi haft 3235 asylsökande.

    Av dessa 3 235 var de senaste sju dagarna 710 ensamkommande asylsökande barn, och av dem var 79 % afghaner.

    http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2015/2015-12-18-Drygt-3-200-asylsokande-de-senaste-sju-dagarna.html

    Må gott Leif, hälsas från det vackra Oxelösund.

 4. Masspsykosen är snart slut – sedan får vi öppen debatt”

  Säger den stridbare nationalekonomen Tino Sanandaji i en
  helt förträfflig intervju i Dagens Samhälle.

  Tino som har skaffat sig många fiender i invandringsdebatten, ger här svar på tal.. Han står benhårt fast vid att SCB-statistiken, forskningen och verkligheten stödjer hans kritiska hållning.

  Jag gillar denna nationalekonom som pratar klarspråk.

  Härligt Tino. Fakta och ”raka rör” har vi för lite av i den politiska debatten.

  Läs hela den sköna intervjun med Tino.

  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/masspsykosen-aer-snart-slut-sedan-far-vi-oeppen-debatt-21151

  1. Lite mer läsning om Tino Sanandaji.

   Den här bilagan om invandring kommer att leda till något rätt ovanligt i normal politisk och ekonomisk diskussion. Via Twitter, mejl, Facebook och webbsidor kommer mellan 500 och 1 000 personer sprida föraktfulla, hatiska och nedsättande omdömen om mig. Jag kommer få beteckningar som ”idiot”, ”äckel”, ”förrädare” och jag kommer att få läsa att någon borde avrätta mig eller misshandla mig och att ”sådana som jag inte borde få…”.

   Det här är normalt idag för alla som kritiserar rasism och framför allt Sverigedemokraterna. En aktiv nätmobb som gör allt för att stoppa varje diskussion.

   Meningen är att skrämma och aggressionen i det som skrivs gör att det som normalt är det roliga med journalistik, att kritiskt diskutera teser med åsiktsfränder och åsiktsmotståndare, förvandlas till något obehagligt och tröttande. Efter ett tag känns det som att vada i smutsigt avloppsvatten, inte att simma i en demokratisk diskussion.

   Det här är en medveten taktik från hatarna, det drabbar oberoende om den som skriver eller pratar om rasism är liberal, socialist eller konservativ.

   Jag har varit med om det några gånger och senast – när jag skrev om hur SD fick stå och ljuga i tv i direktsändning – beslutade jag mig för att börja svara istället för att ignorera.

   Jag svarade alla individuellt, frågade: ”Hur menar du nu?” Och efter ett tag slutade de dummaste svaren (de tröttnade) och istället kom fördomar och falska myter av det slag som vi skrivit om i denna bilaga. Jag avslutade aldrig diskussionen själv utan lät alltid den svärande SD-sympatisören få ett svar, några av mejltrådarna är därför mycket långa och några få pågår fortfarande idag.

   Efter ett tag dök det i flödet upp länkar till texter av ekonomen Tino Sanandaji och jag blev nyfiken på varför. På hans blogg fanns texter som ”rättade” sådant andra skrivit, i mitt fall hävdade Sanandaji att jag ljög om invandringens storlek och kostnader, samt att jag dessutom vägrade rätta det.

   I själva verket byggde påståendet på att han missförstod, medvetet eller omedvetet, vad jag kritiserade (SD:s påståenden) och jag var lite förbryllad över varför.

   Varför skulle en nationalekonom anställd av Institutet för näringslivsforskning lägga ner tid på att medvetet missförstå andra ekonomidebattörer och vad ligger det för intresse i att försvara SD:s alla slarviga uttalanden och sedan anklaga kritiker för lögn?

   När jag läste bloggen såg jag att det här var det normala, Sanandaji har haft liknande inlägg och dumhetsförklarande av allt från professor Dick Harrison till den nyliberala ekonomen Johan Norberg och givetvis kritiska artiklar i Ordfront eller Expressen.

   Metoden är densamma. Sanandaji letar efter något fel, tolkar en åsikt väldigt snävt och ägnar sedan texten åt självklarheter som att ”fakta ska vara rätt” och bevisar det genom att publicera självklara fakta från SCB eller annan statistik som inte motsäger något överhuvudtaget.

   Sedan avslutas gärna inlägg med att han tyvärr inte har tid att gå igenom alla andra felaktigheter i texten ifråga.

   Det här är alltså blogginlägg men inte skrivna för att få svar, för vilken debattör svarar i en annans blogg som är så misstolkande.

   Efter ett tag mejlar Sanandaji mig och även nu bestämmer jag mig för att svara och låta mejltråden ha sin egen gång. Den är intressant eftersom den bit för bit maler sönder anklagelserna av sig själv (Dagens ETC:s granskning av SD-ledarens tal är korrekt) men också för att den visar upp vad Sanandaji egentligen har för motiv för sina texter och vad han tycker allmänt om politiken.

   Sanandaji är en offentlig debattör i Sverige. Han var med och ledde debatt i SVT-programmet Mosaik år 2000. Han fick sedan plats för studier på Chicago-universitetet men fick problem med visum till USA på grund av sitt ursprung, något som Peter Wolodarski påtalade och kritiserade i Dagens Nyheter 2004. Året efter kunde Sanandaji studera i USA. Sanandaji har talat i riksdagsseminarier, skrivit flera artiklar på DN debatt och kan med andra ord inte kallas för en nedtystad röst.

   Men han berättar nu att han anser att Sverige styrs av en konspiration bestående av vänstern, Svenskt näringsliv, alliansen och något han kallar ”eliten”.

   Han mejlar:

   ”Min agenda är att stoppa en ohelig allians av vänstern, alliansen och näringslivet från att försöka skapa falskt medvetande bland folket.”

   Och:

   ”Jag (har) en plikt att avslöja elitens korrupta lögner.”

   Och:

   ”Det är ett faktum att ETC/MUF/SN sprider en identiskt och falsk verklighetsbild där ni försöker skapa falskt medvetande bland folket.”

   När jag påpekar att detta låter misstänkt likt SD:s syn på medier och politik så får jag istället följande analys av SD:s ledning:

   ”SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ:”

   Jag svarar att jag inte håller med, jag tror inte rasism styrs av IQ utan av politisk ideologi, men Sanandaji är övertygad.

   ”Jag har sett faktiskt data som visar att SD:s väljare har lägst IQ (bland män i mönstringsdata) av alla partier. Partiledningen är amatörer, annars skulle de inte rört ihop siffrorna.”

   Det är naturligtvis pikant att en nationalekonom som anklagar andra för slarv med fakta nu erkänner att SD ”rört ihop siffrorna” och samtidigt kan ta till en sådan förolämpande och ovetenskaplig anklagelse mot ett helt parti (låg IQ). Dessutom påstå att han har vetenskapliga belägg för det. Men det är också ett märkligt förakt för alla de som följer honom och vidaresänder hans blogginlägg mot varje meningsmotståndare. För det är verkligen så att Sanandaji har en svans av troll som går på varje motdebattör med hatfyllda mejl.

   Länge tänkte jag att en debattör givetvis inte kan anklagas för vad sympatisörer skriver.

   Men det finns en annan förklaring till Sanandajis arga blogginlägg. När jag jämför med det han skriver i övrigt så är det av en annan karaktär (nej, jag har inte läst allt, men ett tiotal texter). Sanandaji är en debatterande ekonom även när han skriver om Las eller sysselsättning – men utan de där personpåhoppen, utan aggressiviteten där alla meningsmotståndare dumförklaras och utan denna rättshaveristiska frenesi att missförstå andras resonemang och söka fel, begära ”rättelser” och hänvisa till att han står ”upp för landets tysta majoritet”. Vill man uttrycka sig milt är dessa inlägg inte direkt meriterande för en forskarkarriär.

   Men Sanandaji har ett annat projekt som kan motivera det aggressiva skrivandet.

   2014 genomförde han en crowd funding-kampanj för att kunna skriva en bok om invandring. Kampanjen på Kickstarter är nu avslutad och Sanandaji fick in 632 000 kronor från drygt 1300 personer. Mer än nog för att skriva en bok. (Att Sanandaji tror att den är ”störst” inom mediecrowdfunding i Sverige är dock fel, vilket alla ETC-läsare vet.)

   För mig är det uppenbart att bloggens karaktär hänger samman med crowdfundingen och Sanandajis egen syn på SD-väljare som personer med lägre IQ.

   Det är naturligtvis inte viktigt för sakfrågan om asyl, invandring och de nödvändiga satsningarna vi måste göra för att fler ska kunna komma hit, studera och jobba för att göra oss alla starkare tillsammans. Framtiden kräver stor kompetenshöjning hos många om vi ska klara omställningarna vi står inför.

   Men det kan vara viktigt för journalister och debattörer som undrar varför de plötsligt för 1 000 hatmejl med hänvisningar till en för dem troligen okänd ekonom.

   Själv förklarar jag min syn på invandring för Sanandaji genom att exemplifiera med honom själv. Jag anser ju att de satsningar Sverige gör på flyktingar och invandrare i allmänhet ska ses som investeringar, precis som när vi satsar på annan vidareutbildning eller skola.

   ”Eller ännu enklare: det gemensammas satsning på dig för dina högskolestudier är inte en kostnad utan en investering. En SD-are skulle hävda att din utbildning enbart ska ses som en kostnad som tär på samhället, vilket jag som socialist givetvis säger emot.”

   På det påståendet får jag dock inget svar.

   Johan Ehrenberg
   ETC

   1. Hej Leif!

    Kul att du låter en ”socialist” prata för dig, Leif.

    Vad oväntat.

    Som arbetarkille har jag inga problem alls med att ta intryck från olika personer och alla våra demokratiska partier, som finns och verkar i den samhällspolitiska debatten.

    Har själv alltid letat fakta och statistik, för att i möjligaste mån belägga saker och ting man debatterar. Att bara påstå saker för att man tror att det är så, är jag inte mycket för.

    Men vad tycker du om alla fakta, som du själv och Johan E, tydligen inte verkar vara intresserad av att motbevisa, när det gäller Tinos fakta och utläggningar?

    Skulle vara mer intressant om du svarade på det. Istället för vad Johan E personligen har för åsikt om Tino. För det är ju det ditt inlägg går ut på. Inte det som ska debatteras.

    Hälsas från det vackra Oxelösund.

    1. Jag lutar mig mot mina ibland och du mot dina Peter S.
     Jag sätter in Tino Sanandajis fakta och åsikter i en politisk kontex och är inte förvånad över att han används av bl.a. Avpixlat , Petterssons blogg och andra på den extrema högerkanten. Det är det som är det politiskt intressanta.
     Sedan får jag lätt intrycket av att TS liksom en annan du lutar dig mot, Ivar Arpi, verkar vara ganska otrevliga personligheter fyllda med en hel del aggression.

 5. Mitt intresse för Nyköping beror på att jag är född och uppvuxen där. Levde mina 33 första år där och hoppas kunna avsluta mitt liv där i en hyrestvåa om cirka 10 år. Kan bli knepigt då Nyköpings rödgröna styre främst bygger för dom rika. Även Leif Pettersson är född och uppvuxen i Nyköping. Därför känner jag honom lite grann. Nyköpings innerstad har alltid varit rörigt. På min tid bodde arbetarklassen mest på öster. Fast sånt ändras ju med tiden. Jag hoppas man skall kunna flanera även på öster och kunna ta sig en fika utan bilavgaser. Knepigt att MP godkänt detta. Jag TROR folk vill veta var SD står i andra frågor också. Allt är ju heller inte rikspolitik.

  1. Det finns att läsa i vårt valmanifest och budget. (Hemsidan). För detaljfrågor är man varmt välkommen till lokalen. ??

 6. Varför går SD så dåligt i Nyköping-Oxelösund Thom? ” Bara 8% i båda kommunerna”. I Flen fick SD 18% i senaste valet. Som den sportsman jag tror mig vara får jag gratulera till dagens siffror. Å andra sidan är det nästan tre år till nästa val. Jag längtar till 2018. Kanske inte till valet men att jag blir skuldfri då. Persson sa ju att den som är satt i skuld inte är fri. Tänk alla dom som lånade till SSAB-aktier. Inte kul precis. Tråkigt väder idag men alltid skall något handlas så här års och Nyköping har sina köpcentrum. Innerstaden törs man inte besöka med risk för en 500-hundring i P-böter. Det är synd om handlarna där. Sen gå-bil gatan på öster? Vilket skämt! Klart att inga bilar borde få köra där. Det går ju på fina väster.

  1. I valet 2014 dubblade vi oss i Nyköping och 3-dubblade oss i Oxelösund. Växer gärna i lagom takt. Knycker vi 12 mandat i Nyköping och 6st i Oxelösund 2018 så räcker det gott och väl Roland.

 7. Hej Roland!

  Ska börja med ett ärligt och hederligt svenskt ordspråk. Som säger en hel del om hur man ska agera politiskt och privat.

  ”Du kan inte ta dig an havet före sjön”.

  Kämpa för de svaga ska man alltid göra. Att folk ska göra rätt för sig och vara ärliga är också en mycket viktig byggsten i ett rättvist och fördelningspolitiskt fungerande Sverige.

  Humanist ska man vara i alla lägen och att stå upp för den respekterande demokratin är en självklarhet . Tyvärr finns det alldeles för mycket svenska politiker och mediafolk som inte har förstått innebörden av detta grundläggande.

  De lever i en ”teoretisk” naiv värld, där de själva enbart tänker på sig själva och vilken bild de vill förmedla utåt. De håller sig inte till fakta i alla lägen , förvanskar bilden av vad som händer i Sverige och bygger enbart ”fasad”.

  Verkligheten, fakta och vanliga människors vardag har de otroligt liten koll på.

  Vilket är otroligt farligt för svensk demokrati och förtroendet för våra politiker och medier. Att de inte har någon självkritik och insikt över vad de själva har bidragit med, för att Sverige har hamnat så ”snett” de sista åren, är något som skrämmer mig , Roland.

  Både du och jag håller ärlighet och humanism högt, Roland.

  Tyvärr har vi för många oärliga i detta land nuförtiden och sorgligt nog sitter de ofta i ledande politiker- och media stolar.

  Må gott Roland och även stort tack till Thom på SD-bloggen, som tillåter att man kan diskutera och framföra åsikter.

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

 8. Hej igen Peter! Du förstår mig skriver du. Bra! Då vet du att jag kämpar för dom svaga. Både bland svenskar och i världen. Du använde uttrycket ”Allt till alla”. Precis dom orden använde Fredrik Reinfeldt om dom rödgröna i dom tre senaste valen. Nu behöver som väl är alla inte mer stöd o hjälp. Dom flesta svenskar har det bra. En del jättebra andra bara bra. I krigets Syrien har folk det dåligt, ja mycket dåligt. Några tar sig ända hit för att finna ett bättre liv vilket jag stöder. Men jag stödjer även folk som har det dåligt i Sverige. Här brast Reinfeldt ganska rejält med sin skattesänkar-politik. Men han var en stor statsman ändå. Jag kan bara se han och Olof Palme som riktigt stora bland dom statsministrar vi haft på senare tid. Thom känner ju Wiklund och ungefär så tänker även jag. Fast hans klass når aldrig jag. Jag har inte resurser att göra så mycket för egen del. I Oxelösund pratar jag med många. Dom flesta verkar stå för humanismen. Men många tycker vi tar emot för många flyktingar. Jag lyssnar på alla. Ska dra ett exempel hur jag är som människa. Fick en skada på husvagnen när ”Helga” drog fram. Har ju vagnen helförsäkrad och ringde Folksam. Troligen känner dom mig efter alla år som helkund där. Beskrev exakt vad som hänt. Inga problem denna gång heller. Dom tar kostnaden över 2000 kronor. Lär kosta cirka 4-5000. Det finns folk som tycker att Folksam gott kan betala min service också. Brukar kosta 2000 som jag gör vartannat år. Självklart inte svarade jag. Då tycker folk att jag är dum. Ärlighet är en dygd för mig. Samma sak när dom eldade upp grabbens bil i Stockholm och när gumman rammade stolpen vid ICA. Det senare var hon inte ensam om. Den är borta nu. Jag menar att ett gott samhälle ställer upp. Alla vet vad jag bråkat om psyk o tandvård. Jag menar att alla har rätt till detta även om man saknar pengar. Jag tror inte vi har råd att behålla våra landsting. Jag tror vi behöver förstatliga lasaretten o kommunalisera vårdcentraler. Skolan borde också vara statens ansvar. Däremot borde varje kommun sköta sin äldrevård. Varje kommun borde ta sitt ansvar i flyktingfrågan. Jag röstar olika i varje val numera. Det är sossarnas fel. Men just nu känns C o V bäst för mig. Jag förstår mig inte på SD helt enkelt. Trots att många vänner till mig röstat på just SD. Sen är du Peter Skoglund en duktig skrivare. Det är även Leif o Tommy Pettersson. Jag är en enkel fd. brevbärare som legat på psyket. Är inte känd för stor hjärna, men hoppas på ett gott hjärta. Jag vill ALLA människor VÄL. Nu kommer snart julen och vi skall umgås med nära o kära. Alla mina barn med familjer kommer hit. Julen är en tid för eftertanke också. Med dessa rader önskar jag alla på denna blogg God Jul! Tack Thom för att du håller bloggen levande. Du är bäst i klassen nu. Varför dom andra inte skriver övergår mitt förstånd. Hej!

 9. Hej, Roland!

  Jag har inga problem med att förstå dig. Inte det minsta. Det är därför jag ifrågasätter en hel del saker som du sätter på pränt för oss läsare.

  Att lova ”allt till alla”, är väl inga problem och att beskriva visa partier som mer humanare än andra, kan man ju även roa sig med.

  Fast det finns en verklighet också, som sätter begränsningar för att föra en sådan ”huvudlös politik”. Precis den som du älskar V och C för ”ännu mer”.

  Vi har sett att S-MP-regeringen har insett det till en del och även några andra Allians-partier. Fast varför måste man som svensk politiker tappa ”besinningen” så totalt, för vad som är mer än rimligt, i att driva en del av sina politiska frågor?

  V och C är främmande från verkligheten i migrationspolitiken och det är definitivt INTE humant eller rättvist mot landet Sveriges medborgare. Tvärtom , Roland.

  Riktig humanism är balanserad och tar hänsyn till ett vidare perspektiv, än att lova ”allt till alla”. Humanism och en rättvis fördelningspolitik är grundstenar för det fungerande samhället. Att överdriva i sin politiska ambition och påstå att ”teoretisk politik” alltid fungerar i verkligheten, är bara naivt och dumdristigt att göra, för ett politiskt parti.

  ”Att hjälpa på plats är ju självklarheter” , skriver du.

  Vad säger du då om att man tar bort biståndspengar för det? 8, 4 miljarder ur den svenska statsbudgeten år 2015, för att användas här i Sverige . Jag får inget svar av dig i den frågan.

  Är det mer eller mindre humanistiskt , enligt dina analyser, om man ser till vad du skriver om C och V?

  Sedan ska jag inte låta som en ”besserwisser”, fast vad heter badplatsen och campingen i Nyköping?

  Heter den Strandstuviken eller Strandstugeviken?

  Vad säger en gammal Nyköpingsbo som du Roland? Må gott.

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

 10. Vore det inte bra om Sd i någon form lokalt tar avstånd från nazisternas affischering i Strandstugeviken?
  Annars får man känslan av att innehållet är ok bara man inte själv behöver göra smutsjobbet. Det skulle ju inte se bra ut.

   1. Det är väl ok att du nämner det du gör här Thom. Jag menar bara att det är en annan sak och har större effekt om man gör det offentligt också. Inte minst för de som bor där och kanske för er själva också.

 11. Hej Peter! Tror inte du vill förstå mig. Kanske meningslöst att försöka svara då. Tror du VET att flykting-politiken stramats åt nu. Jag skramlar ju ibland på lördagarna. Finns även aktiva sossar som är med. Dom var INTE stolta över den nuvarande politiken. ALLA vet att just C o V står för en humanare politik än andra partier för dagen. När jag menar vägar till Strandstugeviken så menar jag givetvis bilvägar. Det var polisen som sa detta till Micke Esseus. Dom borde väl veta. Sen vet jag att med cykel finns andra vägar. Som barn åkte jag badbuss dit. Nyköping har det inte lika förspänt som Oxelösund med havsbad mitt i stan. Jag TROR vi måste höja skatter framöver. Vi måste ha råd att rädda alla svaga, alltså även funktionshindrade. Assistans-ersättningen tex. ökar. Jag menar att detta måste få kosta. Just nu eller för några veckor sen kom stora skaror av flyktingar, men efter S o M:s anpassning till SD:s hårdare linje har det minskat. Men flyktingarna finns väl kvar i sitt elände. Att hjälpa på plats är ju självklarheter. Vi måste orka med båda sakerna. Jag vet att skolorna har problem. Har en son som är lärare bla. Men vi blir nog aldrig överens här Peter. Ändå kan ingen av oss två förändra till det vi vill ha. Vi får låta demokratin ha sin gång.

 12. Attack ???

  Du låter precis som en journalist av den ”vanliga” typen, Roland Karlsson.

  En som målar upp något med ord, som inte är beskrivande av vad som står i proportion till vad som har hänt.

  Från Strandstuviken finns det fler ”alternativa vägar” Roland , om man nu vill hitta på något dumt . Fast det ska vi absolut inte hoppas att någon gör.

  Tror nog att alla demokratiska politiker fördömer sådana här tilltag. Precis som att de fördömer alla ”handlingar och händelser” som begås inne på varje asylboende. Allt våld och även skadegörelse ska fördömas. Oavsett om den sker utifrån eller inifrån ett asylboende.

  ”Sånt här får mig att älska centern o vänsterpartiet ännu mer?”

  Vad menar du med detta uttalande egentligen? Vem är det då som vill ha hårdare tag?

  Både centerpartiet eller vänsterpartiet har INTE varit emot att ta biståndspengar från ”världens fattigaste barn” till att bekosta svensk migrationspolitik. Båda var DÖ-partier. Båda har varit med eller stött regeringar som driver denna politik.

  8,4 miljarder togs från dessa barn år 2015, som verkligen är fattiga och utsatta . Samtidigt hade dessa pengar hjälpt betydligt fler riktigt behövande barn, runt om i världen, i relation till vad de nu räcker till i Sverige.

  Från år 2016 har regeringen med riksdagens stöd, rätt att ta 30 % av de dryga 40 miljarder som ska gå till bistånd till världens fattiga, till att istället bekosta asylboenden i Sverige .

  Är det hårda eller mjuka tag, Roland?

  Eller om jag formulerar om mig, är det en sådan politik som får dig att älska centern och vänsterpartiet ännu mer?

  Ha det gott Roland, hälsas från det vackra Oxelösund.

 13. Läste i SN om en attack mot flykting-boendet vid Strandstugevikens Camping. Visserligen bara med lappar, men ändå djupt omoraliskt. Eftersom jag känner föreståndaren och hade en annan fråga till honom ang. min husvagn så besökte jag honom i söndags. Han berättade att polisen bevakar detta numera och skulle något hända så finns bara en väg dit. Jag var även där idag o skänkte två dunjackor efter mig o sonen som vi växt ut. Jag vet magen putar ut. Micke Esseus drev förr husvagnsfirman i Oxelösund. En fin kille omtyckt av alla. Men det är kommunen som står som värd för både campingen o flyktingboendet. Hoppas SD fördömmer sånt här. Dom som bor där verkar jättetrevliga och vill nog bara ha lugn o ro. Sånt här får mig att älska centern o vänsterpartiet ännu mer. Dom andra är ju för hårdare tag. ???

 14. Hundratals barn faller offer för människohandel i Sverige. En nationell kartläggning som i dag lämnas till regeringen har identifierat 210 fall sedan 2012. Hälften av fallen rör sexuell exploatering.

  Länsstyrelsen i Stockholm har genomfört en nationell kartläggning av människohandel med barn. I rapporten som i dag lämnas till regeringen identifieras 210 fall av misstänkt människohandel med barn sedan 2012, uppger TV4 Nyheterna.

  De flesta av offren är mellan 15 och 17 år gamla. Många är ensamkommande flyktingbarn som slussas genom en lång kedja av myndigheter och institutioner. Bortsett från ett fall av människosmuggling har inte ett enda av de misstänkta brotten prövats i domstol.

  Kritisk till åklagarna
  Rapporten är författad av Märta Johansson, universitetslektor vid Örebro universitet. Hon är kritisk till hur de svenska åklagarna hanterar misstänkt människohandel med barn.

  – Vi ser ett bortfall i varje led på ungefär 50 procent. Det sista ledet är åklagarna och där ser vi att av 39 förundersökningar har man inte väckt åtal i ett enda fall, förutom i ett fall av människosmuggling, så det är allvarligt, säger hon till TV4 Nyheterna.

  De misstänkta fallen rör 210 barn. 72 procent av dem är mellan 15 och 17 år gamla och 13 procent var yngre än 11 år. Hälften av fallen rör sexuell exploatering och bland andra misstänkta brott finns hushållsarbete, tiggeri och stölder.

 15. I dag är det nobeldagen och det ska vi uppmärksamma genom att tänka på alla dessa duktiga Nobelpristagare som har betytt så mycket för världen.

  Själv tänker jag speciellt på en liten favorit. Det är Bertrand Russell som fick Nobelpriset i litteratur 1950.
  Här har ni två ordspråk från honom. Samt hans berömda ”Russels tekanna” angående religion.

  ”Felet med världen är att de dumma är så tvärsäkra på allting – och de kloka så fulla av tvivel.”

  ” I världspolitiken är det många som utger sig för att vara brandmän och samtidigt sprutar bensin”.

  ”Russells tekanna eller den himmelska tekannan är en analogi av filosofen Bertrand Russell. Analogin är ett argument mot idén att det är en skeptikers uppgift att motbevisa religiösa dogmer, snarare än den troendes uppgift att bevisa dem.
  Analogin framfördes i en artikel från 1952.

  ”Många troende talar som om att det skulle vara skeptikernas uppgift att motbevisa vedertagna dogmer snarare än dogmatikernas uppgift att bevisa dem.

  Detta är förstås ett misstag. Om jag skulle framföra att det mellan jorden och Mars funnes en tekanna av porslin som kretsar runt solen i en elliptisk bana, skulle ingen kunna motbevisa min utsaga, förutsatt att jag var noga med att lägga till att tekannan är för liten för att kunna ses ens med våra kraftigaste teleskop.

  Men om jag skulle fortsätta med att säga, att eftersom min utsaga inte kan motbevisas är det oacceptabelt övermod av det mänskliga förnuftet att tvivla på den, skulle jag med rätta anses prata strunt.

  Om däremot en sådan tekanna vore beskriven i antika böcker, förkunnad som den heliga sanningen varje söndag, och ingjuten i barnens sinnen i skolan, då skulle tvekan att tro på den bli ett tecken på excentricitet och tvivlaren väcka uppmärksamhet hos psykiatrer under en upplyst era eller inkvisitorer under en tidigare.”

  Tekannan har blivit ett vanligt framfört exempel i debatter kring ateism och agnosticism.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Bertrand_Russell

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

 16. Hatbrott i flyktingströmmens spår

  Artikel av Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december.

  Världen upplever just nu den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Över 60 miljoner människor befinner sig på flykt. Nu som då måste omvärlden samordna sina insatser. Några flyktingar kommer till Europa men de allra flesta finns i fattiga länder och i konflikternas närområden. Libanon med 4 miljoner invånare har till exempel tagit emot långt över en miljon flyktingar från Syrien.

  FN arbetar på medlemsländernas uppdrag och leder en stor del av flyktinghjälpen. Därför ska vi lyssna på flyktingkommissariatet UNHCR som säger att hjälp behövs både i närområdet och i våra länder. Sverige gör viktiga insatser genom både ett stort flyktingmottagande och stora bidrag till FN:s humanitära arbete.

  I flyktingströmmens spår följer dessvärre också en våg av våldsbrott riktade mot asylsökande och personer med utländsk bakgrund. Sverige är inget undantag. Mord på en svensk skola, flyktingförläggningar som sticks i brand och allt fler angrepp mot personer på grund av deras etnicitet eller religion – hatbrott och rasistiskt våld förekommer i Sverige och måste tas på allvar.

  Antalet hatbrott ökar nu från omkring 5 000 anmälda fall per år till omkring 6 000. Det är ovanligt att anmälningar om hatbrott leder till åtal och försvinnande få leder till fällande domar. Inför det förra valet marscherade rasistiska partier och organisationer på gator och torg. På internet sprids rasistisk propaganda.

  En rad åtgärder krävs för att stävja hatbrott och rasistisk brottslighet i Sverige:

  inrätta fler hatbrottsgrupper i likhet med de som finns hos Polisen i Stockholm, Göteborg och Malmö
  gör en översyn av tillämpningen av lagen om hets mot folkgrupp
  utbilda åklagare, domare och andra inom rättsväsendet om hatbrottslagstiftningen
  ta fram en nationell strategi mot organiserad rasism inklusive propaganda på internet.
  Också FN är oroat över utvecklingen i Sverige. I en rad rapporter har FN:s experter på mänskliga rättigheter kritiserat det höga antalet anmälda hatbrott och uppmanat den svenska regeringen att vidta åtgärder. FN har samtidigt erbjudit Sverige stöd i arbetet med att inrätta en oberoende nationell myndighet för mänskliga rättigheter. Det är välkommet eftersom mer kunskap krävs också för att främja integration och motverka diskriminering i vardagslivet.

  Vi har alla ett ansvar att stå upp för människovärdet. I dag på internationella dagen för mänskliga rättigheter startar den svenska FN-rörelsen ett brett arbete mot hatbrott, rasism och etnisk diskriminering. Vi vill på så sätt ge vårt bidrag till ett Sverige där alla människors lika värde och rättigheter respekteras och försvaras. Det är särskilt viktigt i tider som dessa.

  Ansvarig för sidan: FN-förbundets webbredaktör
  Uppdaterad 9 december 2015 Publicerad 9 december 2015

 17. Heta nyheter för AB och Expressen…………

  Polisen tror att en tredjedel av höstens brandattacker mot asylboenden har startat inne på hemmen.

  Säpo uppger för Ekot att de ännu inte vill dra några slutsatser, men att det inte finns något som just nu talar för att den så kallade vit makt-miljön eller brottsaktiva aktörer som Säpo följer ligger bakom attackerna.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6321955

 18. Läser i SN idag att SD fick alla partier emot sig. Vad handlade detta om? Det är inte bra att ni aldrig får något inflytande. ???

  1. Vi vänder inte kappan efter vinden utan står fast vid vår övertygelse. Verkligheten är vår vägvisare. Må det kosta en och annan godhetspoäng!

 19. Hej, Leif!

  Du undviker att kommentera regeringens långtidsutredning, Leif.

  Det var det, hela Ivars ledare, handlade om. Missade du det?

  Så vad du personligen kallar och benämner SvD:s ledarskribent Ivar Arpi, var inte mycket till svar eller speciellt intressant. Inte någon större analys med andra ord.

  Forskarna Joakim Ruist och Joakim Flood, som skrivit ”Migration, en åldrande befolkning och offentliga finanser” (SOU 2015:95) som kom i fredags. Är gjord på uppdrag av regeringen.

  Långtidsutredningen 2015, sammanställs vid Finansdepartementets Strukturenhet.

  En viktig del i arbetet är att ta fram fördjupade studier inom relevanta områden. Dessa publiceras som fristående bilagor till utredningen.

  Så vad du tycker du om forskarnas arbete och deras slutsatser , Leif?

  Det är det frågan handlar om? Inte om extremism som en del kallar och benämner människor, lite väl omotiverat, som då har läst en utredning för regeringen och kommenterat dens slutsatser.

  Här finns att läsa om Långtidsutredningen 2015.

  http://www.regeringen.se/contentassets/6a0373dacf97488d8aae6b5785e46583/migration-en-aldrande-befolkning-och-offentliga-finanser-sou-201595

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

  1. Som man ropar, räknar och tänker får man naturligtvis svar.
   Peter Skoglund hänvisar till och väljer en högerextremists tankar och svar.
   Det är i alla fall ärligt.

   1. Klassa du som vänsterextremist då, Leif?

    Om man nu ska gå efter din klassificering på Ivar Arpi.

    Hälsas från det vackra Oxelösund.

Kommentarer är stängda.