SSAB varslar – nu krävs skärpning!

SSAB varslar 150 anställda i Oxelösund om uppsägning. Totalt får 450 medarbetare lämna bolaget i Sverige.

Det rapporterar denna tidning i dag och hänvisar till ett pressmeddelande från stålkoncernen. Varslet omfattar främst personal inom produktion och utöver 150 i Oxelösund varslas cirka 200 i Borlänge och 100 i Luleå. Samtidigt undersöker SSAB möjligheten till arbetstidsförkortning inom den svenska verksamheten.

SSAB är regionens största arbetsgivare. När SSAB påverkas så påverkas Oxelösund och Nyköping.

Vi vet att världsekonomin svänger. Det går upp och det går ner. Just nu tycks vi befinna oss i/gå in i en lågkonjunkktur.

Det är i tider som dessa som kommunens ekonomi bör vara i toppskick. Under goda år bör man agera försiktigt och samla i ladorna. Det är en lärdom som man drog redan på biblisk tid. Om man sköter ekonomin snyggt i goda tider, kan man uthärda sämre tider och stå stark när ekonomin vänder uppåt igen.

Tyvärr har så inte skett i Oxelösund. Ekonomin har inte vårdats till fullo. Skulderna har spätts på och flera verksamheter har ”levt över sina tillgångar”. Nu gungar världsekonomin och Sverige påverkas, inte minst kommunerna – direkt och indirekt.

Majoriteten,särskit Vänsterpartiets Patrik Rehnfors, skyller gärna på den sittande folkvalda regeringennär det går dåligt för Oxelösund. I stället för att rätta munnen efter matsäcken.

Vi menar att det är dags att ta ekonomin på allvar. Varslen på SSAB är en allvarlig varning. Nu krävs skärpning! Plus och minus måste gå ihop.

Bo H