Tårtning är oaccetabelt

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson attackerades med ett bakverk av en kvinnlig förövare på tisdagen. Händelsen inträffade i centrala Stockholm i samband med att han skulle signera sin nya bok.

De som vi väljer i allmänna val för att företräda oss kan vi gilla eller ogilla, beroende på vilka partisympatier eller -antipatier vi själva har. Men en grundregel i det öppna, demokratiska samhället är att vi diskuterar, debatterar, skriver och demonstrerar (med tillstånd!). Att ta till våld är att beträda en väg som kan sluta med barbari och terrorism.

”En tårta kan tyckas oförargligt och lite ’lustigt’. Men det är en attack på en folkvald politiker. Vi själva och Säpo har inte lyckats i dag”, skriver Södermalmspolisens företrädare på twitter.

Oroande i sammanhanget är också den hotfulla stämningen på Nytorget utanför lokalen, där ”motdemonstranter” befann sig för att ”demonstrera mot partiets närvaro på Södermalm”, enligt SvD. Inte mot partiets politik, således, utan blott mot själva närvaron. Ett inte särskilt demokratiskt förhållningssätt.

”I nuläget kan vi säga att vi ser allvarligt på det inträffade och Säkerhetspolisen kommer att utvärdera händelsen för att vidta eventuella åtgärder”, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo till Expressen.se. Han berättar också, enligt samma publikation, att det är Säkerhetspolisen som i dag onsdag kommer att ta över förundersökningen.

Jag behöver väl knappast tillägga att jag i och med detta inlägg INTE försvarar Sverigedemokraternas grundvärderingar och politiska uppfattningar. Den debatten måste vi ta – med ordet och pennan, inte med våld och olagliga demonstrationer.

Bo H