Regeringsfrågan alltid i topp

Regeringsfrågan ligger alltid högt på dagordningen i den politiska debatten. Och ju mer ett val närmar sig, desto viktigare blir frågan om vem som ska styra landet under riksdagen.

I Oxelösund regerar socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet. Det bakbinder det stora partiet i frågor om bl.a. valfrihet, ekonomi och tillsättningar i nämnder och styrelser.

På riksplanet vill socialdemokraterna för allt i världen inte binda upp sig för ett samarbete med Vänsterpartiet. I dag har partiordförande Stefan Löfven tillsammans med partisekreterare Karin Jämtin gått ut och förklarat att man går till val på egna meriter. Det tidigare statsbärande partiet vill inte tala om hur man tänker sig att bilda regering för den händelse man skulle vinna valet 2014. I stället talar man om att man kan tänka sig att samarbeta med samtliga partier utom Sverigedemokraterna.

Det är en till intet förpliktande markering, vilket bekräftades av att de bägge mittenpartierna C och FP avfärdade idén om ett S-samarbete redan på morgonen. Så länge fyrpartialliansen håller samman utgör de det mest trovärdiga regeringsalternativet i svensk politik.

På det lokala planet var ett maktskifte bara ett fåtal röster bort i förra valet. I en kommun bildar man inte ”regering” på samma sätt som i riket. Ändå: att få väljarnas förtroende och kunna besätta ordförandeposter samt rösta igenom sin politik i kommunfullmäktige är givetvis det alla ytterst strävar efter.

Vilka får bilda regering i riket efter valet nästa år? Och vilka får majoritet i Oxelösunds kommun? Sent på söndagen den 14 september 2014 har vi svaret.

Bo H