Politik – en skola i demokrati

Centerpartiets politikerskola i Oxelösund fortsätter med gamla och nya medlemmar på skolbänken. Nyligen förgyllde entusiastiska Åsa Ingårda vår kväll och berättade om sin resa till politiskt engagemang. Den gick från uppväxten i ett Centerhem, via engagemang i Kyrkans ungdom, frivilligarbete i Indien och bildandet av föreningen Väg 223, där ett antal kvinnliga företagare slutit sig samman för att förverkliga sina företagardrömmar och marknadsföra sig gemensamt. Med stor framgång. Åsa landade i insikten om att de problem som vi möter i vardagen, i gränssnittet gentemot samhället; kommunen, Vägverket, sjukvården eller vad det kan vara, ofta berör områden där vi vill och kan påverka. Då är politiken en framkomlig väg.

När Åsa jobbade i Indien på ett hem för lämnade kvinnor och senare ett barnhem, förklarade hennes mentor att man ska börja förändra världen i det sammanhang där man finns just för tillfället. Detta har Åsa burit med sig fram till i dag.

Och det är en princip som i högsta grad gäller i politiken. De små stegen är viktiga; samtalet med grannen och arbetskamraten, insändaren, utdelandet av flygbladet, o.s.v. Liksom att mötena går rätt till och protokollförs, att alla kan komma till tals och göra sin röst hörd, att gemensamma beslut respekteras, m.m.

Folkstyre byggs underifrån. ”All makt utgår från folket” heter det i Sveriges grundlag. Men då måste man också vara med och dra sitt strå till stacken. Annars överlämnar man ju styret åt andra. Att enbart sitta på läktaren och kritisera spelarna är ingen framkomlig väg.

Fler borde engagera sig i någon form och använda sin möjlighet att påverka. Dessutom är politik en nyttig skola. En skola i respekt, demokrati, samhällskunskap, omvärldskännedom och mycket mer!

Bo H