Framtidens bilar snart här

Hörde på vetenskapsradion i P1 om självkörande bilar. De kan vara på marknaden inom tre till fyra år. Cirka 95 procent av all körning sker automatiskt, när man knappat in destinationen på GPS:en. Systemet sköts med hjälp av positionering, GPS-teknik, kameror, m.m.

Den privata bilen kommer att kunna ersättas av en flotta självkörande bilar. Likt en taxi kör bilen fram på önskad tid och plockar upp sin passagerare. Logistiken kan skötas av en server.

Förhoppningsvis är dessa framtidens bilar programmerade att strikt hålla hastighetsbegränsningarna. I dag är det litet si och så med den saken, inte minst i Oxelösund där den polisiära övervakningen är låg och vägarna breda, flera planlagda och byggda kring 60-talet då tillväxten såg ut att fortsätta för all framtid. Nu vet vi bättre.

Och vi känner också till bilens för- och nackdelar. Fördelarna är friheten och möjligheten att när som helst förflytta sig i princip vart som helst. En grundläggande rättighet i ett fritt samhälle. Inte undra på att bilen blev en succé när den kom!

Till nackdelarna hör olyckorna, utsläppen och det faktum att revirinstinkten verkar kunna förvandla oss till hänsynslösa monster bakom ratten. Varför får människor så bråttom när de sätter sig i en bil? Även de som inte tycks ha särskilt bråttom på sitt arbete…

Självkörande bilar skulle alltså kunna lösa flera av de problem som bilismen i dag är med och skapar; trafikkaos, hänsynslöst och burdust beteende, bristfälligt körsätt som spär på utsläppen, med mera, med mera.

Precis som tekniken bistår oss på en rad andra områden, skulle tekniken med självkörande bilar kunna underlätta vardagen och samtidigt lösa ett antal problem. I dag tycker flertalet av oss att diskmaskin, eltandborste, tvättmaskin, dator och mobiltelefon är självklara inslag i vardagen. För inte så länge sedan var allt detta science fiction.

Det gäller alltså att använda ny teknik för att skapa ett grönare och mänskligare samhälle. I Oxelösund, i Sverige, i världen.

Bo H