Tragisk algblomning – rädda Östersjön!

Havet kan se glittrande och vackert ut på ytan en varm och vacker sommardag. Men algsörjan vittnar om att Östersjön inte mår bra.

Vi gick förbi det ställe på Femöre i går där algblomningen är som värst. Stanken var vidrig. SN rapporterar om fenomenet, som blivit ett årligen återkommande elände, och många ser den illaluktande sörjan med egna ögon.

Ett vapen i kampen mot alger och giftiga bakterier kan vara ekologisk musselodling, som tidningen skriver om på ledarplats.

Även om inte hela havet drabbas – jag kan fortfarande dyka ifrån klippan på holmen här intill – så är situationen allvarlig.

Det finns en hel del som kan göras. Ekologiskt lantbruk leder bevisligen till mindre övergödning, som SN:s ledarskribent påpekar. Han citerar Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), som hävdar att kväveöverskottet, som riskerar att lakas ut, är 40 procent lägre på ekologiska mjölkgårdar jämfört med konventionella, och fosforöverskottet hälften så stort. Men jordbruket får inte göras till syndabock. Vi är alla skyldiga till miljöförstöringen. Omgivande stater måste ta ett större ansvar.

Ekologisk musselodling, som SN pläderar för, har visat sig ge många vinster. Musslor filtrerar stora mängder vatten och livnär sig på plankton. ”På så vis innebär musselodling bortförsel av det kväve- och fosforöverskott som orsakar övergödningsproblematiken”, skriver lokaltidningen i ledaren och exemplifierar: Odling av tusen ton musslor för bort tio ton kväve och 650 kilo fosfor. ”Musslor är ett livsmedel med bra innehåll av Omega-3, som vi gott kunde äta mer av”, tycker SN i ledaren.

Varför inte pröva receptet musselodling? Uppenbarligen kan det vara den lösning som fångar upp de näringsämnen som jordbruket först läckt ut, för att sedan återföra dem. ”Kretsloppet sluts, övergödning och bottendöd hindras”. Det finns stor potential för odling utanför Sörmlands kust, menar SN-ledaren.

Själv tänker jag forska mer i frågan och hoppas att fler också gör det. Allt som kan göras för att rädda vårt fina hav, bör göras! Jag vill kunna fortsätta dyka och simma vid Stenvik! Och framtida generationer har rätt till ett rent och friskt hav.

Bo H

3 tankar om “Tragisk algblomning – rädda Östersjön!

 1. Hej Bo H!

  Vad bra att du vill förkovra dig i ämnet.

  Det är för det första inga alger, det är cyanobakterier som ”blommar”.

  Traditionellt kallar man både alger och cyanobakterier för växtplankton och när de tillväxer i stora mängder så kallas det i folkmun för algblomning.

  Om man ska vara korrekt så är cyanobakterier inte alger utan precis som namnet säger bakterier. Men de är bakterier med algegenskaper, de innehåller pigment och kan utföra fotosyntes precis som alger och växter på land. Tillsammans med alger, stora som små, utgör de grunden för näringskedjan i havet.

  Växtplankton blommar inte i egentlig mening, de snarare massförökar sig. Det är mycket viktigt att poängtera att massförekomster av växtplankton är helt normalt och i de flesta fall helt ofarliga. Om de skulle upphöra eller minska skulle det få katastrofala följder för livet i havet.

  Vill du få reda på mer, så använd gärna denna länk.

  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/oceanografi/algblomningar-da-nu-och-i-framtiden-1.31166

  Hälsas från Det Vackra Oxelösund, där cyanobakterierna som bildas långt ute på havet, naturligtvis driver in till de vikar och områden som ligger i vindriktningen. Vilket innebär att det just nu, finns massor av badställen i det vackra Oxelösund, som är befriade från detta. Norrsidor t.ex. på öar, havsvikar och halvöar.

 2. Hej Bo!

  Är eran centerpartistiska valblogg öppen för kommentarer ? Eller är den enbart till för syns skull. Vilket då inte stämmer med det chefredaktören på denna tidning G.C säger, ”Diskutera med våra lokala politiker!
  Vet du vad våra lokala politiker tycker? Och vad vill du fråga dem om?
  Här på SN:s partibloggarsida har du chans att ställa våra lokala folkvalda till svars.”

  Har även skickat in en kommentar ang. ”Järntorgets framtid”, som fortfarande väntar på granskning.

  Vad är förklaring Bo ?

  Peter Skoglund 29 juli, 2014 kl. 16:46

  Din kommentar inväntar granskning.

  Hej Bo H!

  Vad bra att du vill förkovra dig i ämnet.

  Det är för det första inga alger, det är cyanobakterier som ”blommar”.

  Traditionellt kallar man både alger och cyanobakterier för växtplankton och när de tillväxer i stora mängder så kallas det i folkmun för algblomning.

  Om man ska vara korrekt så är cyanobakterier inte alger utan precis som namnet säger bakterier. Men de är bakterier med algegenskaper, de innehåller pigment och kan utföra fotosyntes precis som alger och växter på land. Tillsammans med alger, stora som små, utgör de grunden för näringskedjan i havet.

  Växtplankton blommar inte i egentlig mening, de snarare massförökar sig. Det är mycket viktigt att poängtera att massförekomster av växtplankton är helt normalt och i de flesta fall helt ofarliga. Om de skulle upphöra eller minska skulle det få katastrofala följder för livet i havet.

  Vill du få reda på mer, så använd gärna denna länk.

  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/oceanografi/algblomningar-da-nu-och-i-framtiden-1.31166

  Hälsas från Det Vackra Oxelösund, där cyanobakterierna som bildas långt ute på havet, naturligtvis driver in till de vikar och områden som ligger i vindriktningen. Vilket innebär att det just nu, finns massor av badställen i det vackra Oxelösund, som är befriade från detta. Norrsidor t.ex. på öar, havsvikar och halvöar.

Kommentarer är stängda.