Anita Rydberg till minne

I dag fredag 12/2 2016 tar vi ett sista farväl av en trogen medlem och förtroendevald i Centerpartiet i Oxelösund som lämnat oss i sorg och saknad i en ålder av 80 år: Anita Rydberg (f. Olsson) föddes i Karlskrona den 4 augusti 1935 och kom tidigt till Oxelösund där hon växte upp. Hamngatan var länge hemadressen. Pappan var tullare och mamma städerska på järnverket.

Anita tog realexamen per korrespondens och efter det utbildade hon sig på lanthushållsskolan i Benninge. Hon flyttade som vuxen till Björkvik där hennes dåvarande man Torgny arbetade på sin fars arrendejordbruk. När maken gick bort i april 1965 valde Anita att flytta tillbaka till Oxelösund. Hon fick anställning på Scanglas och senare på järnverket, nuvarande SSAB, där hon var växeltelefonist i många år. Hon levde länge tillsammans med Fritz Schultz i villan på Ängsgatan och i stugan vid Danvik.

Anita kom tidigt in i Centerrörelsen, såväl Svenska Landsbygdens Ungdom, SLU, som Bondeförbundet, nu Centerpartiet. I Oxelösunds Centerkrets har hon haft uppdrag som sekreterare och kassör. Hon var också förtroendevald: ersättare i Kultur och fritidsnämnden och ersättare i Oxelösunds kommunfullmäktige.

Anita var utåtriktad och social, hon var aktiv medlem i både SPF och PRO och deltog i de bussresor som arrangerades. Resor var ett av hennes stora intressen, liksom musik. Med säsongskort njöt hon ofta av konsertutbudet på Koordinaten. Hon dansade, spelade canasta och gick på gym.

I Centerkretsen stod Anita för ansvar, sunt förnuft och lojalitet. Ett antal kretsmöten hölls hemma hos Anita på Järntorget, där hon bodde fram till sin bortgång. Hon var en omtyckt partivän som lämnar ett stort tomrum efter sig i vår krets.

Anita slutade sina jordiska dagar den 20 januari 2016 efter en tids sjukdom. Hon efterlämnar dottern Carina Rydberg Nilsson med maken Stefan samt barnbarnen Tim och Eric. Våra tankar går med deltagande till dem.

Oxelösunds Centerkrets
Bo Höglander