Vad stämmer och vad stämmer inte?

Nyss hemkommen ifrån Utbildningsnämndsmöte, förövrigt ett ovanligt långt sådant, så har nya uppgifter kommit till oss som ledamöter.

Den 14:e December skall kommunstyrelsen i Oxelösunds kommun fått beskedet att vi Utbildningsnämnden skulle för detta år gå back med avrundat 2 miljoner kronor. En bra siffra med tanke på vad den tidigare legat på. Därför blir man lite fundersam, lite sur och lite häpen när vi idag på Utbildningsnämndssammanträdandet (vilket knepigt ord) fick veta att summan 2 miljoner inte alls stämmer utan den summa vi kommer gå back är istället (avrundat) 4.5 miljoner kronor.

Både företrädare för Allianspartierna och från Vänsterpartierna var väldigt fundersamma över hur det kan vara så olika siffror, i princip dag till dag. Och samma problem finns tydligen även i andra nämnder, närmast att tänka är ju Vård och Omsorgsnämnden som under de senaste månaderna gått back allt ifrån 3 miljoner till 13 miljoner.

Tjänstemännen som har hand om ekonomin gör ett kanonjobb, så dom kan vi faktiskt inte belasta. Och vi kan inte heller belasta politikerna för att siffrorna ändras dag till dag. Så frågan som faktiskt är rätt allvarlig blir ju då, vart ligger ansvaret? Och hur kan det vara så spridda skurar?

Man blir fundersam när faktiskt ingen egentligen vet varför dom är spridda. Är det internkontrollen i kommunens ekonomi som strular? Frågorna blir många och ibland känns det som att vi politiker sitter i ett fängelse i något U-land där vi ena dagen tror att vi ska bli frisläppta för att andra dagen få veta att vi får förlängt fängelsestraff…

//Dennis Nilsson, Moderata Ungdomsförbundet Oxelösund
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*