Alla är vi olikt lika – tankar om psykisk ohälsa

Ingen människa är någon annan lik. Ändå generaliserar vi alldeles för mycket när det gäller människor. Psykisk ohälsa är en sån sak.

Psykisk ohälsa har oftast lösningen ”gå till en psykolog” eller ”prata med någon om dina problem”. Sanningen är att alla inte behöver träffa en psykolog eller prata med någon. Personligen så drabbas jag ibland av djupa depressioner. För mina nära och kära så (tror jag) är jag duktig på att dölja dessa depressioner. Eller dölja och dölja. Dom inträffar nästan alltid sent på kvällen när alla har gått och lagt sig. Och sanningen är, att jag hellre skriver av mig mina problem. Helst bara rakt ut, som nu. Eller med en ”främling”. Och detta trots att mina två föräldrar är väldigt närvarande och älskade.

Tidigare i år gick jag ut på bloggen (min privata) med att jag försökt begå självmord pågrund av en depression efter att ja varit mobbad i flera år. Det var första gången jag offentligt gick ut med det, innan det visste bara 2 personer om det. Två nära vänner. Jag har lärt mig att lösa saker och ting själv, och jag löser alltid mina depressioner själv. Med åren har jag klarat ut depressionerna. Och med åren har depressionerna blivit ”bättre”. Det är hur jag klarar av det. Andra människor behöver kanske något ”proffs” att prata med. Alla vi som drabbats eller är drabbade av depression är olikt olika. Alla är vi individer, egna individer. En lösning kan inte hjälpa alla.

Problemet med depressioner och ”psykisk ohälsa” som det skall kallas är att det finns så oerhört många lösningar på de tusentals problem som finns. Jag har en egen teori att man skall vara öppen med sina problem. Kanske inte skriva ett blogginlägg som jag valt att göra, men på något sätt ”erkänna” sina bekymmer. Man kan skapa ett anonymt konto på ett diskussionforum. Man kan ringa olika jourlinjer där man också kan vara anonym. Men att vara öppen tror jag kan ge väldigt mycket för det stora problem man eventuellt har. Och jag vet, med erfarenhet, att det är ett känsligt ämne att prata om. Men om bara 1 utav många människor väljer att lyssna på dig så kan det bli bättre.

Ta detta blogginlägg som exempel. Det tillkom efter att jag i ett par timmar försökt somna men misslyckats. Jag har tänkt för mycket, inte på direkt negativa saker. Men jag har tänkt på för mycket under en kort period.

Idag mår jag relativt bra. Jämför man hur det är idag med nästan 3 år sen när jag valde att försöka begå självmord så har jag nått stora framgångar. Jag mår betydligt bättre psykiskt, men trots detta så har även jag dipper. Även solen har sina fläckar, eller vad är det man brukar säga?

Jag vill även trots det betungande ämnet passa på att önska alla en god fortsättning och ett gott nytt år!

//Dennis Nilsson, Moderata Ungdomsförbundet Oxelösund
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*