Självmord – Tabubelagt ämne att prata om!

image

I tisdags träffade jag Ursula Thieme, ordförande för SPES i Sörmland
( SucidPrevension och efterlevandeStöd).

Anledningen till att vi träffades var att Ursula läst att Moderaterna i Oxelösund lämnat en motion om att stärka samhällets preventiva insatser mot självmord. Det är även en motion som lämnas av Moderaterna i länets kommuner.

Träffades Ursula i deras lokal, gamla bryggeriet i Nyköping. Det blir ett varmt mottagande av Ursula. Det infann sig genast ett oblygt sätt att prata om problematiken och efter 1½ timme så kändes som jag fått en god inblick vad SPEC gör för insatser, både lokalt och nationellt.

Självmord känns fortfarande som ett tabubelagt ämne. Därför känns det viktigt att vi i breda kretsar tar upp problematiken och tar fram konkreta stödverktyg så att arbetet kan utvecklas både lokalt och regionalt. Det är därför Moderaterna lagt motionen i hela länet.

Det finns både professionella och flera frivilligorganisationer som jobbar både förebyggande och som ger ett bra stöd när en tragedi inträffat.
Men det kan kännas lite spretigt bland de resurser som finns och täckningen av hjälp är också olika i landets kommuner och landsting.

Regeringen har inrättat en särskild samordningsfunktion på Socialdepartementet som ska stödja arbetet med regeringens handlingsplan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa. Anders Printz har fått uppdraget att leda funktionen på Socialdepartementet.

Ursula Thieme slår bl.a. ett slag för Världsdagen för Suicidprevention. Den 10 september kl. 13.00-17.-00 bjuder SPES Sörmland in till ” Det gäller livet”, församlingshemmet Alla Helgona församlingshem.

Tack Ursula för att du bjöd in mig till ett givande samtal.

Hälsningar från Din lokala politiker

Dag Bergentoft

070-567 66 55

 

 

One thought on “Självmord – Tabubelagt ämne att prata om!

  1. Denna fråga hör samman med en väl fungerande psykiatri. Här finns mycket att önska. Tyvärr är jag besviken på både S o M här. Skall undersöka mer, vård, för, pengarna. Folk måste få hjälp när dom behöver. I övrigt tror jag ni vet vad jag önskar. För egen del är allt fixat idag. Min svåger tog sitt liv 2010 så jag vet en del. Men BRA Dag att du lyssnar. Trevlig fortsatt sommar! Hej!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*