MP Oxelösund gratulerar till pris för världens högsta trähus

Stockholms Handelskammares stadsmiljöpris, som delats ut sedan 1986, går i år till de åtta våningar höga trähusen vid Strandparken i Sundbyberg. Förutom att vara världens just nu högsta trähus och estetiskt tilltalande innebär husens byggteknik och materialval kortare byggtider, mindre buller och positiv klimatpåverkan.

– Vi delar ut priset till Folkhem AB och arkitekt Gert Wingårdh med förhoppningen att det ska inspirera fler att bygga annorlunda. Stockholm behöver fler byggherrar och entreprenörer som vågar satsa på innovativa modeller och tekniker. Förhoppningsvis kommer framtidens stadsbild att, likt trähusen, andas hållbarhet och nytänkande. Det säger Sven Unger, ordförande i juryn.

Ur juryns utlåtande:
”Genom att re-lansera en av mänsklighetens äldsta byggmaterial – trä – och uppdatera detta till samtidens och framtidens behov skapas ett viktigt inslag i framtidens stad, en stad som utvecklar och utvecklas i samklang med vår natur, människor och företag.”

Handelskammarens stadsmiljöpris belönar projekt som på bästa sätt bidragit till förskönande eller förbättring av Stockholms stadsmiljö. Projektet ska ha slutförts under det gångna året.
Priset, som tidigare kallades Stockholmspriset, har alltså funnits sedan 1986. Sedan 1995 delas priset ut till projekt som faktiskt blivit genomförda.

Miljöpartiet de gröna i Oxelösund gratulerar Folkhem AB och arkitekt Gert Wingårdh till detta välförtjänta pris! Vi har från vår sida länge propagerat för höga trähus på Villabacken. En möjlighet även för Oxelösund att vara i framkant med bostadsbyggandet och visa upp sig som en kommun som ”utvecklar och utvecklas i samklang med vår natur, människor och företag”, för att använda stockholmsjuryns ord.

Ett nytt spännande trähusprojekt är det som Folkhem och General Architecture i dagarna ställer ut i Venedig: bostadsprojektet Cederhuset, som med sina 13 våningar kommer att bli världens högsta byggnad konstruerad helt i trä. Projektet är framtaget för en tomt i Hagastaden i Stockholm.

För ett grönare och skönare Oxelösund – Miljöpartiet de gröna

// Björn J

8 tankar om “MP Oxelösund gratulerar till pris för världens högsta trähus

  1. Kul Björn ! Tror ni är rätt ute i denna fråga. Tråkigt att jag o gumman INTE kan stödja ER. MP är framtiden helt klart. Hej!

  2. Tack Roland! Beklagar dock att ni inte vill stötta oss i MP Oxelösund i arbetet att föra vår vackra kommun in i en grönare framtid.
    Ha en fortsatt trevlig helg!

  3. Tyvärr Björn innan konflikten med lanstinget är löst kan vi aldrig ge MP våra röster eller att jag blir medlem. Fö. är det nog idag bara MP eller C som jag kan tänka mig att bli medlem i för dagen. För att S skall göra rätt för sig tror vi inte längre. Har du någon gång tänkt tanken att MP i landstiget skulle gå mig till mötes? MP ÄR framtiden helt klart. Trevlig sommar Björn !

  4. Hoppas verkligen jag kommit över min bitterhet tills valet 2018. Allt känns bara så fel idag. MP står mig närmast helt klart. Fridolin imponerar men ja du vet…….. Trähus är troligen framtiden. Men det måste byggas NU. Hyreslägenheter som folk har råd att hyra. Varför inget händer övergår mitt förstånd. Sen håller jag med MP fullt ut i i energi-politiken, försvars-politiken m.m. Just därför blir jag ALLTID miljöpartist när jag testar mig. Snacka om att sitta fast i ett skruvstäd. Fast detta löser varken du eller jag Björn. Vi gillar ju varandra och vi får kanske vara glada för det. Hej min vän!

  5. Ja, visst är det klimatsmart att bygga mer i trä. Och visst är det bra att detta premieras. Och visst är det bra att Miljöpartiet i Oxelösund propagerar för detta. Men om vi ska bygga mer i trä behövs mer träråvara. Men om man studerar vilken skogspolitik miljöpartiet för hittar man i stort sett bara förslag som begränsar och försvårar produktion och uttag av skogsråvara ur den svenska skogen. Är det med importerad råvara våra trähus ska byggas om Miljöpartiet får bestämma?

  6. Tack Anders för kommentar. Jag är ingen skogsexpert så du får gärna utveckla dina synpunkter på MP:s skogspolitik, som syftar till ett skogsbruk som är snällare mot naturen samtidigt som det kan ge jämnare intäkter, arbetsbelastning och fler arbetstillfällen. Det jag kan läsa mig till är att Sverige kraftigt ökat och ökar exporten av sågagade trävaror och virke till bl a Kina och Japan.

  7. Hej Björn! Det stämmer att Sverige exporterar varor som kommer från våra skogar. Det är till och med så att skogsvaruexporten står för en betydande del av våra exportinkomster. Det är bland annat därför jag blir orolig när jag tar del av MP:s skogspolitiska förslag. Skogsbruk måste bedrivas med hänsyn till miljön men det måste också bedrivas rationellt och lönsamt om det ska ge några inkomster till dom som ska leva av det och till hela landets ekonomi. Jag har följt en del av MP:s förslag till skogspolitik. Där talas nästan uteslutande om förbud, begränsningar, försvårande och fördyrande åtgärder för dom som äger och förvaltar skogen. Få miljöpartister talar om hur bra ett aktivt brukande av skogen är för att minska utsläppen av växtgaser. Få miljöpartister talar om hur viktiga skogens inkomster är för oss som bor utanför asfaltskanten. Få miljöpartister talar om hur hela landets ekonomi är beroende av ett effektivt och lönsamt skogsbruk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*