KD = SD?

KD börjar bli desperata med att inte åka ur riksdagen, då fiskar de i grumligt vatten och anammar stora delar av SD:s grumliga politik.

Om vi särskiljer främligsfientligheten i SD politik, så är förvisso KD:s och SD:s ”värdekonservativa” högerpolitik väldigt liknande, men KD brukar hålla en klar rågång mot rasismen, vad har hänt? Förbereder sig högeralliansen för att ta in ett femte rasistiskt borgerligt parti? Ska det bli som i Norge och Danmark?

/Patrik Renfors

 

 

14 thoughts on “KD = SD?

 1. God Jul, Patrik Rehnfors.

  För det första, tycker jag att ditt inlägg är tramsigt. Punkt slut.

  För det andra, så tycker jag att du ska lära dig att benämna saker vid sitt rätta namn. Punkt slut.

  För det tredje, så får du här en nyskriven artikel från mig. Läs den gärna.

  ”Forskarna är eniga – SD är inte fascister.”

  En enkät med några Sveriges tyngsta forskare inom området nationalism och högerextremism visar att det inte finns anledning att kalla Sverigedemokraterna fascister.

  Publicerad 2014-12-09

  Forskning & Framsteg har kontaktat ett drygt halvdussin ledande forskare inom ämnen som statsvetenskap, sociologi och historia via e-post med frågan om Sverigedemokraterna är fascister/nyfascister. Alla svarade nej.

  Det gäller såväl specialister på högerextremism som tunga ämnesföreträdare med bred överblick över forskningsläget, som till exempel statsvetaren Sören Holmberg och historikern Dick Harrison.

  – Enligt min uppfattning finns det inte fog för att kalla SD något som innefattar fascism.

  Partiets program har inte ett innehåll som är förenligt med något sånär stringenta definitioner av fascism, skriver Anders Widfeldt, som är statsvetare vid University of Aberdeen och som forskar om högerextrema rörelser i Europa.

  Han menar också att om man vill förhindra att SD får politiskt inflytande så är fascismstrategin förenad med stora risker. För om man inte lyckas driva hem fascistargumentet så kommer det att ytterligare stärka SD.

  – SD är enligt min uppfattning en ideologisk blandform av en rad olika strömningar, skriver Heléne Lööw, som är docent i historia vid Uppsala universitet och expert på högerextremism. Hon har bland annat skrivit böckerna Hakkorset och Wasakärven, Nazismen i Sverige och Med sökarljuset på vitmaktsrörelsen. Heléne Lööw menar att vi inte har någon bra benämning på rörelsen ännu.

  – Sverigedemokraterna är ett nationalistiskt parti, inte ett fascistiskt. Det är oseriöst att låtsas som att nationalism och fascism är synonymer.

  Det är olyckligt om betydelsen av begrepp som fascism och rasism devalveras. Vi behöver också vara vaksamma med begreppen så att vi verkligen känner igen en fascistisk rörelse när den uppstår.

  Menar man allvar med att Sverigedemokraterna är ett nyfascistiskt parti – och därmed per definition ett hot mot demokratin i Sverige – borde den logiska följden vara att det blir Säpos, inte de övriga partiernas, uppdrag att bekämpa dem.

  Skulle ett antidemokratiskt fascistiskt parti få 13 procent av rösterna i Sverige skulle jag själv överväga att emigrera. Det skriver Andreas Johansson Heinö, som är statsvetare vid Göteborgs universitet och författare till boken Gillar vi olika?

  Hans forskar om nya högerextrema partier i Europa.

  – Något fascistiskt parti är det inte, men Sverigedemokraterna har ändå revolutionerat det ideologiska fältet i svensk politik genom att högervänsterdimensionen, som varit död i decennier, har återuppstått.

  Det skriver Alf W Johansson, som är professor emeritus i historia vid Södertörns högskola. Han har bland annat skrivit standardverket Den nazistiska utmaningen. Han menar att fascism är det starkaste brännmärkningsbegrepp som finns. Ett fascistiskt parti ställer sig utanför den samhälleliga gemenskapen

  – Benämningen är helt fel. Jag har undervisat om SD vid Köpenhamns universitet. Vi studerade partiets eget material och inget ger belägg för rasism eller fascism.

  Fråga Stefan Löfven eller Magdalena Andersson om de studerat SD primärmaterial – för jag tror inte det.

  Den ene citerar den andre som citerar den tredje… Det skriver Göran Adamson, forskare i socialt arbete vid Malmö högskola, och som forskar om multikulturalism och populism.

  Läs hela inlägget från Forskning & Framsteg.

  http://fof.se/artikel/forskarna-ar-eniga-sd-ar-inte-fascister

  God Jul önskas från det vackra Oxelösund.

  1. Jag har inte kallat dem fascister utan rasister och främlingsfientliga. Sen är det inget trams att kritisera Kd för att köpa SDs idébeskrivning bara för att de vill öka i opinionen bland inskränkta människor som inte trorpå människors lika värde.

 2. Hej , Patrik!

  De flesta människor, oavsett politiskt parti, tror på alla människors lika värde. Så enkelt är det. Även om en del V-folk, tydligen har förutfattade meningar om det.

  Det jag tyckte var tramsigt i ditt inlägg, var att du per automatik kopplade ihop KD:s förslag med SD. Varför?

  Är det ett hot mot din åsikt? Demokratin? Tänk bredare.

  Det jag tänkte på är att du mycket ofta använder ordet rasister om SD:s företrädare och väljare.

  Jag anser att man INTE ska göra det. Det är inte rätt och visar ingen som helst respekt för vårt demokratiska system. Där SD är ett av 8 demokratiska partier i riksdagen.

  Vi tar en liten repris,

  ” – Benämningen är helt fel. Jag har undervisat om SD vid Köpenhamns universitet. Vi studerade partiets eget material och inget ger belägg för rasism eller fascism.

  Fråga Stefan Löfven eller Magdalena Andersson om de studerat SD primärmaterial – för jag tror inte det.

  Den ene citerar den andre som citerar den tredje… Det skriver Göran Adamson, forskare i socialt arbete vid Malmö högskola, och som forskar om multikulturalism och populism.”

  Jag tror du skulle tjäna på att sluta med det felaktiga att kalla dem för rasister.

  Fundera på det. För det är väl respekt och fler väljare ,som engagerad politisk företrädare, du vill uppnå?

  Det tror jag. Så då visar man respekt för alla demokratiska partier.

  Ha det gott .

 3. Jag håller med Patrik i kritiken mot KD. Hade faktiskt tänkt rösta på KD denna gång. NU går INTE det. Anette o jag vill ju helst rösta på ett rödgrönt parti. Nu går inte det till Alliansens stora glädje. Har man råd att inte få in sina röster skall man inte gnälla på varken Alliansen eller SD efteråt. I flyktingfrågan delar jag din syn Patrik. Som sagt vi kommer till rödgrönt samma dag som pengarna kommer in. Vilket Alliansparti vi nu skall välja kommer att ge mig fler gråa hårstrån. Önskar BÅDE Patrik o Peter en riktig GOD JUL!

 4. Fy fan så låst allting är idag. Vi kan jämföra Anette o min konflikt med hela Sverige. Ingen vill förhandla o samarbeta längre. Vi kan givetvis ALDRIG rösta rödgrönt till riksdagen mer. Skulle vi rösta för ett hånskratt o tandlöshet? Skulle inte tro det. Sd verkar inte minska heller och någon majoritets-regering finns inte inom räckhåll. Extra-valets pengar gjorde bättre nytta inom skolan o äldrevården. Vill betona det är INTE synd om oss idag. Det var det däremot när vi inte hade pengar till mat till tre skolbarn på 90-talet. Vi står i tacksamhets skuld till Alliansen. Vill S befria oss från den så vet dom villkoren. I så fall drar vi strecket. Borde inte vara så svårt för dom rödgröna att förstå kan jag tycka. Sen visst kan vi ge Patrik våra röster i Oxelösund. Men ALDRIG i riksdagen o landtinget. Men som sagt hela Sverige är som Fisken just nu. Det får vi TYVÄRR leva med mina vänner. Ökar S någon procent så minskar V o MP. Nej Patrik ni måste ta väljare från Alliansen o SD. Häri ligger utmaningen. Som sagt vi håller våra löften, gör rödgrönt det?

 5. Idag är inte all lika värda Patrik bara titta på oss sjuka och vi som blivit utförsäkrade och blir vi är inte värda mkt sedan så tror man mkt utan att veta man antar om hur det ligger till med den som är sjuk jag har nu äntligen fått mitt sjukbidrag då man anser att jag är för sjuk för att någonsin återgå i arbete så efter 5 års strid så har jag iaf vunnit en del seger

 6. Fast målsättningen Thomas måste ju vara att bli frisk och kunna återgå i arbete. Sjukpension är ju bara evig fattigdom och inget att stå efter. Att vi skall få rättvisa pensioner framöver har jag mycket svårt att se. Här är S o M alldeles för lika. MEN det borde finnas en nedre gräns för både sjuk och ålderspensioner. Enligt mig går det inte att leva på en netto-inkomst under 10.000. Men jag brukar ju ha fel så mig är inget att bry sig om. GOD JUL!

 7. Roland hade man vetat det man vet idag så hade jag varit ute i arbete och mitt handikapp/sjukdom är inte synligt men den går inte att bota då det gått för lång tid.

  Bara för att det inte syns innebär inte att man ljuger utan nu har jag svart på vitt att jag är för sjuk och har för stora hinder i vägen för att kunna återgå i arbete.

  Har ett x antal olika orsaker till varför jag är sjuk och det tar för mkt kraft att bena i allt så livet är inte det enklaste.

  Förlåt Patrik för att jag använde så mkt utrymme

 8. 87 % av Europas befolkning håller med de 13 % som röstar på Sverigedemokraterna.

  Per capita får svenska skattebetalare betala så här många fler asylsökande än några andra länder…

  Är dessa länders regeringar främlingsfientliga, rasistiska islamofober eller tänker de lite längre än många svenskar och funderar på varför det ser ut som det gör i muslimska länder…

  Sverige tar emot tre gånger fler asylsökande per capita än Norge, Danmark, Österike och Schweiz.

  Fyra gånger fler än Tyskland och Belgien

  Fem gånger fler än Nederländerna

  Nio gånger fler än Frankrike

  14 gånger fler än Finland

  17 gånger fler än Storbritannien

  Då säger många att de andra länderna tar emot för få och då undrar jag om det är meningen att vi ska tömma Mellanöstern och Nordafrika på unga, driftiga, kompetenta män?

  Är det inte bättre att de bygger upp sina egna länder?

 9. Nu menar jag inte dig Roland ang misstro om min sjukdoms bild utan i allmänhet då man gärna dömer efter utseende och gör antaganden när jag var frisk så körde jag 48 timmars pass ibland och jag jobbade oftast 7 dar i veckan

 10. Alliansen känner nog frustration nu. Man vinner troligen inte makten mer utan att ta väljare eller samarbeta med SD. Det senare är nog uteslutet. KD vill växa genom att fiska i grumliga vatten. Detta kan betyda att det är slutröstat för VÅR DEL. Fredrik Reinfeldt var ju VÅR politikska idol och hans syn på Sverige finns nog inte kvar längre. Om det sen blir Extra-val eller inte återstår att se. Bara SD har något att vinna på ett sådant. Det enda vi är överens om är att vi inte är överens. Dom 87% verkar inte överens dom heller. Dom 13% kan ändå aldrig få regera Sverige. Vi får se mina vänner. God Fortsättning!

 11. Jag kommer aldrig att förstå varför S inte vill lösa ut oss för den tacksamhetsskuld vi har gentemot Alliansen. Det gäller nu att bädda för en rödgrön treparti-regering 2018. Vill S hellre bevara surdegar så gynnar det bara alliansen o SD. Jag har tips hur vi skall växa. Jag vet människor som idag lider o röstar på SD i ren protest. Nu verkar vi gå emot att bli som Norge o Danmark. Är det de rödgrönt vill så ska givetvis inte jag störa. Nu har även jag en vit V60 Patrik. Småfel o trång gjorde att vi bytte till en 12:a. Bamse får större plats också. Så nu kör vi Svensson-racer båda två. Gott Nytt År!

 12. Hej ,Patrik!

  Nu när alla helger är över och de så kallade ”bondveckorna” tar vid. Så har både jag och många andra, en lite undran.

  Du är ju nu från årsskiftet, K&F-nämndens ordförande.

  Så min/våran fråga blir då.

  Vad händer i den högaktuella frågan om Ramdalens Idrottsplats drift/skötsel?

  Ett utförligt svar vore mycket önskvärt.

  Koordinatens chef Conny Zetterlund och ansvarig för IP, hade ju redan innan årsskiftet ” en plan för IP”, som han uttryckte det för nämndens politiker.

  Nu vill vi ALLA skattebetalare/invånare veta vad den planen går ut på?

  Från den 1 januari 2015, står alltså Ramdalens IP, ännu utan bemanning/anställd personal. OIK:s åttaganden upphörde ju samma datum.

  Vad händer egentligen och hur kan man lämna våran idrottsplats vind för våg, utan personal/tillsyn?

  Jag/vi hoppas du kan klargöra ett och annat angående IP:s skötsel/tillsyn, för framtiden.

  Vore tacksam för ett snabbt svar.

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*