Nej till Förbifart Trosa

Förbifart Trosa diskuteras livligt inom partierna, i sociala medier, i media i övrigt.
Det har även behandlats i vissa bloggar här på SN.
Då det tydligen har varit oklart hur Vänsterpartiet i Vagnhärad – Västerljung – Trosa ställer sig till Förbifart Trosa så klargör vi här att vi säger nej till Förbifart Trosa.

Vi har haft en tydlig och klar linje, i remissyttrande i tidiga Översiktsplaner, samrådsyttrande till Trafikverket i två omgångar, inlägg i Kommunfullmäktige mm mm.

Här kan Du läsa dels våra två yttranden, dels Gitte Jutviks anförande i Kommunfullmäktige i juni 2014.

Samrådsyttrande ett till Trafikverket

Samrådsyttrande nr två till Trafikverket

Inlägg i KF 140618

Läs Mer

Spännande värre!

Knappt en vecka kvar så har vi resultatet av EU-valet.

Onekligen aningens spännande, lite extrakanske med tanke på att det är ett allmänt val som väntar runt knuten…?

Skärmavbild 2014-05-16 kl. 13.35.52

Novus senaste opinionsmätning gav ju V över 10 %, för att inte tala om Mp, som låg strax under M i mätningen!! För att inte nämna läget för C, Kd, PP och Fi…
Några spås åka ur parlamentet, andra spås stanna kvar, och ytterligare några spås komma in…
Ja spännande blir det nog allt!!

Ska också bli spännande att se utfallet för oss här i Trosa kommun.
2004 fick V 8,5 % i EU-valet i Trosa, 2009 var stödet strax under 3 %.

Då – 2009 – fanns det ju inget aktivt Vänsterparti i Trosa kommun, vänsteralternativet utgjordes ju av Trosa Radikaler, som bildades inför valet 2006.
Påverkade det valutgången månntro?
Svårt att veta, men mot den bakgrunden ska det bli väldigt spännande att se utfallet i årets EU-val, speciellt i kommunen!

Läs Mer

Inkomstskillnader och samhällsbygge…

Föga överraskande så tillkännages i nyheternaidag att inkomstklyftorna – eller kanske bättre uttryckt

 förmögenhetsklyftorna? – ökar, och idag är vi tillbaks på 1947 års nivå,     franska nationalekonomen Pikettys bok bekräftar bilden, DN har skrivit om hur klyftorna ökar i samhället…

En del tycker att det är helt i sin ordning, retorikerna går igång om drivkrafter, inte fult o tjäna pengar bla bla bla .
Det är egentligen fantastiskt att  oreserverat applådera att samhället glider isär, och samtidigt helt bortse från erkänt duktiga och professionella, objektiva forskare som varnar för vad allt för stora skillnader gör med ett samhälle?
”Ett jämlikare samhälle mår bättre” hade vi – Trosa Radikaler – som budskap på en av våra valaffischer i förra valrörelsen. Det är lika sant idag som det var för fyra år sedan.

jämlikt

Om nu ett jämlikare samhälle mår bättre, då infinner sig automatiskt frågan, hur mår ett ojämlikt samhälle? Frågan får förbli obesvarad för nu, timman är sen, men återkommer med funderingar kring frågan… 🙂

 

 

Läs Mer

Safiren och EU-valet…

Safiren
I väntan på partiledardebatten sitter jag och begrundar nyheten att Trosa kommun förlorade civilrättsliga processen kring företaget som utestängdes från anbudsgivningen kring renoveringen av vårt badhus Safiren pga av jäv.
Frågan har ju vänt i Kammar- och Förvaltningsrätt, men i civilprocessen förlorade kommunen alltså, och måste betala knappt 4 miljoner i skadestånd inkl motpartens rättegångskostnader… Tillkommer gör ju kommunens egna rättegångskostnader, vad de uppgår till framkommer inte ännu…

Känns aningen pyrt, på nåt sätt känns det som att utsikterna att få rätt i de andra processerna mot huvudentreprenören plötsligt blivit mindre….Målen hänger ju inte ihop, men  lagen om alltings jävlighet mm gör sig påmind…

Har en känsla av att det här kommer att skörda offer på nåt sätt, måste ju kännas pyrt också för Alliansen att få en så´n här sak i knät alldeles i inledningen av detta supervalår?
Kanske ångrar dom att dom inte gick på oppositionens budgetförslag som inbegrep en rundlig summa för att förstärka upphandlingsfunktionen i kommunen?

EU-valet
Inväntande partiledardebatten såg jag just färska opinionssiffror inför EU-valet. Vi har tappat närmare tre procent från en tidigare mätning, och ligger här strax under 6 % 🙁
Och Mp ligger på rekordhöga16 %!!
C & Kd riskerar starkt att hamna utanför EU-parlamentet, och SD kommer in med nöd och näppe… Men de kan ändå inte vara säkra med dagens siffror. Piratpartiet får lämna EU-parlamentet med dagens siffror.
Outgrundliga äro herrens vägar, det känns som att vår viktigaste uppgift nuär att få vänstersympatisörerna till valurnorna den 25 maj!!

Hoppas att Jonas håller modet, humöret & gnistan uppe i debatten nu bara! 🙂

Läs Mer

Spänning och tillförsikt!

Det är med viss spänning och tillförsikt jag ser kvällens partiledardebatt an…
Ett starkt och tydligt Vänsterparti med en partiledare med självförtroende stärkt av senaste tidens opinionsmätningar, rekordstort förstamajfirande i många städer mm mm.
Tillsammans med övriga oppositionsledare ställs han mot en stukad Allians, som kommer fortsätta angreppen om mörkläggning från i fredags, att väljarna inte vet vad dom får om dom röstar på oppositionen etc.
Skönt är då att Vänsterpartiets väljare inte behöver tvivla på partiets centrala budskap och viktiga frågor!
Där är det svårt att tala om mörkläggning faktiskt.

Dagens DN gör närmast en kärlekshistoria av Mp & S relation, och det är tydligt att både DN och S gärna marginaliserar Vänstern…
Har en känsla av att det inte missgynnar oss? 😉

Ska bli spännande att lyssna – och titta på diverse kroppsspråk – till debatten i kväll!!

Läs Mer

Första maj-energi

Sammanvägd mätning partisympatier april 2014

En rätt bra start på dagen var det att läsa Ekots/Novus sammanvägda opinionsmätning för april månad. Dagen innan var ju inte sämre, då SIFO gav V 9,4 % i partisympatier…
En opinionsmätning är alltid en opinionsmätning, men man kan väl få glädja sig? 🙂
Lite stöd för att det just nu blåser lite friskare vänstervindar tycker jag att jag fick vid gårdagens V-första maj i Stockholm. Kändes både mäktigt och stort, det var iaf över 10.000 personer som visade sitt stöd för Vänsterpartiet!

Läs Mer

Resonerande och maskhållare…:-)

Inser att det måste vara mumma för politiske redaktören Olof Jonmyren när partivännen och skickliga trosapolitikern Gerty Fexler-Höjer nu deklarerar att hon lämnar politiken, och anger att ett av skälen är att hon upplever sin egen företagsverksamhet som i viss mån oförenligt med Vänsterpartiets ståndpunkt kring vinster i välfärden.

Eftersom Du tilldelar mig det både hedrande och smickrande epitetet resonerande Olof, låt oss resonera lite… Kanske inte helt brukligt i ett sånt här bloggsammanhang, men jag tar risken! 🙂
Måste erkänna att jag inte lusläst dina tidigare inlägg i den här frågan, men så mycket har jag uppfattat att du är på krigsstigen mot förslaget om begränsning av vinstuttag i välfärden och att du tom anser att det vore förödande för vårt välfärdssamhälle.

Föga överraskande håller jag inte riktigt med dig om den beskrivningen Olof. Jag tror att vi kommer ha en väldigt god kvalitet med många olika alternativ/utförare i vår välfärdssektor med V:s politik. Och rent av finns det kanske mer pengar att använda för välfärdsinsatser än med nuvarande system…?

Jag tycker nog också du är aningens orättvis när du beskriver det som att V vill driva allt välfärdsarbete i statlig, kommunal & landstingsregi? Och per definition därmed vill förbjuda allt privat företagande i välfärdssektorn? Vi vet ju båda att det inte stämmer alls Olof, men jag förstår att ändamålet helgar medlen, och då blir retoriken viktigare än fakta. 😉

Nej, jag håller inte masken Olof, jag tycker att det förslag som partiet landat i är väl avvägt och av det vi sett hittills det enda som på allvar vill säkra att skattemedel går till avsett ändamål. SVB-bolagsformen tillåter ju ett mindre, fullt rimligt, vinstuttag, och många av de viktiga småföretag som är verksamma inom välfärdssektorn kommer nog inte ens upp i den vinstmarginalen.

Ibland upplever jag också en begreppsförvirring – rätta mig om jag har fel – mellan det som är lön för utfört arbete och det som vi här kallar för vinstuttag?

Som sagt, det här var ett försök till ett resonerande inlägg, jag har känslan av att resonemanget fortsätter i SN, påeldat av budskapen i dagens förstamajtal runtom i länet, så välkommen till samtalsbordet!

Avslutningsvis, och där tror jag vi faktiskt är överens Olof, Trosas politiska liv blir fattigare utan Gerty!

 

Läs Mer