Dialog

Nyligen hade jag en personlig kontakt med en representant för alliansen i en konkret politisk fråga. Vi diskuterade lite och kom fram till något utan alltför stora motsättningar och trots att vi representerar motsatta sidor. Det har hänt förr. Det är bra tycker jag. Lite senare hade jag anledning att ha en diskussion om en konkret fråga med en politiker från ett parti som liksom vi tillhör oppositionen, vilket också fungerade. Det är kanske mer naturligt men inte självskrivet. Möjligheterna till dialog har till en del med personkemi att göra men i grunden är det en inställningsfråga. Är det Gnesta kommun som är prioritet nummer ett för oss politiker eller är det det egna partiet? Är det resultat- eller partipolitik som gäller? På gräsrotsnivå är det oftast praktiska och konkreta frågor som ska hanteras. Samförstånd är enklare att nå, om man inte alltid samtidigt måste tala om ideologi. Vi kommer ihåg vår ideologi ändå.

Vid ett samtal med en gammal partiräv från någon annanstans sade han “Nä, det där med kompromisser och samförstånd gillar jag inte. Det är inte vår sak. Vi ska föra fram vårt eget budskap, inget annat. Det litar väljarna på. Förresten är du naiv, om du tror att dom andra verkligen är ute efter samförstånd. Dom vill åt dina röster.” Vad som ligger bakom hans inställning kan jag bara gissa om. Kanske besvikelser, kanske misstro men kanske också en poäng (fast i så fall är det en liten en). Personligen har jag motsatt uppfattning och gillar diskussioner över parti- och blockgränser. Det verkar också finnas utrymme för det i Gnestapolitiken.

Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*