Man blir inte fet på kommunpolitik! Eller?

Jag har blivit förvånad av de kommentarer jag fått sedan jag engagerade mig politiskt. ”Om politikerna i Gnesta fick mindre lön kanske det fanns pengar över till annat!” eller ”Hur mycket tjänar du på att sitta i Barn- och utbildningsnämnden?”.
Vad svarar jag på det?
Jo, än så länge har jag inte sett ett öre eller någonsin blivit erbjuden någon lön eller arvode. Inför mitt första möte i just BoU har jag fått en tjock gul pärm med infomation och en mindre mapp att läsa igenom. I pärmen stod det visst något om ersättning för förlorad arbetsinkomst och ryktet går att någon hundralapp efter skatt kan fall ut efter ett flera timmar långt möte och till det förberedelsetid i form av att läsa på mötesmaterial. Inget konstigt eller fel med det eftersom vi som sysslar med politik är fritidspolitiker. Vi arbetar alltså med detta på vår fria tid. Jag betalar medlemsavgift till mitt parti och lägger ner många timmars arbete varjevecka på detta bland annat genom att blogga, maila, möten, läsa material.

Varför engagerar jag mig då politiskt?
-Jag vill vara med och påverka.
-Jag vill förändra det som är dåligt.
– Jag vill arbeta för att det som är bra får finnas kvar.

Fina visioner, ni får ursäkta om det låter som floskler. Men det är sant! Det finns ingen anledning att engagera sig politiskt i Gnesta för att man skulle bli rik på det. Jag upplever att de som engagerar sig i kommunen gör det för att de vill arbeta för ett bättre Gnesta. Sedan finns det som bekant olika åsikter om vad som är bra!

Makt?
Jo, jag känner att jag kan påverka Miljöpartiets politik. Men att någon skulle vara ”maktgalen” och vilja bestämma i Gnesta känns väldigt långsökt. Det är inte särskilt sexigt, om ni ursäktar uttrycket, att sitta och diskutera eventuella papperskorgar och cykelvägar. Sedan kan det alltid finnas någon ”knäppis” men det finns det ju överallt, detta handlar ju trots allt om människor av kött och blod.

Roligt?
Ja, det är det faktiskt! Det är ytterst givande att vara med och arbeta politiskt!

Risken för mig att bli ”fet” på pengar genom mitt engagemang i Miljöpartiet i Gnesta ligger på noll däremot brukar vi hålla möten hemma hos varandra eftersom vi inte har någon egen lokal. Då händer det att det dukas fram både pajer, bullar och urgoda smörgåsar , detta är ju inte så bra för kroppsformen! Fetman ska vi dock försöka hålla på avstånd genom att delta i Marknadsloppet den 4/6.

Kukkamariia Valtola Sjöberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*