Pingst

Nu är det pingst. Hänryckningens tid. Utomhus är det förvisso hänryckning så det räcker. Har just suttit en stund nere vid sjön i skuggan med ljumma vindar, en fantastiskt mångfasetterad grönska runtom, näktergalen i trädet strax intill. Ja, ni vet. Barnen har redan börjat bada, hundarna har gjort det länge. I skuggan uppe på gärdet står hästarna och fåren och slötuggar och sover. Så är det i maj. Livet leker. Men inte har det med pingsten att göra. Pingsten verkar ha förlorat all betydelse den möjligen haft en gång. Den enda förankringen jag kan minnas till pingsten är att det var en helg med en annandag. Nu vill vi i stället för annandag pingst fira nationaldagen och hur viktigt det är kan man verkligen undra. Jag är nyfiken på, vad det är för krafter som ligger bakom att man vill öka betydelsen av en nationaldag. Nationaldag eller inte – inget går upp mot Sverige i maj och juni, på båda sidor om hägg och syren.

Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*