Hur ska vi ha det?

Jag pratar med en kvinna som anförtror sig åt mig och säger ”Jag är gravid”. Jag blir så glad, gratulerar henne och hon ler. Tyvärr slocknar både min och hennes glädje när hon berättar att hennes nya arbetsgivare är ”sura”. Det visar sig att kvinnan började en ny anställning för en månad sedan, hon visste då att hon var gravid men vågade inte berätta det eftersom hon var rädd att inte få jobbet. Nu har arbetsgivaren ”kommit på” henne eftersom magen är lite rund och god så som den är efter ett tag i graviditeten. ”I stället för att njuta av graviditeten är jag jätterädd för att inte få ha kvar mitt jobb. Jag mailade min chef och bad om ursäkt. Hon mailade tillbaka och sade att hon var besviken på mig, eftersom de tackade nej till andra unga kvinnor vid anställningsprocessen och nu strular jag också!”. Min vän berättade även att hon lovat sin chef att börja arbeta igen när bebisen är 6 månader för att blidka denne trots att hon inte vet om hon vill börja arbeta så tidigt. Idag är hon inkallad till högste chefen, han ska då bestämma om hon får vara kvar.

Vad vill vi ha för samhälle?

Hur ska vi kunna vara lyckliga, välmående medborgare om vi inte får bilda familj när vi själva finner detta lämpligt?

På vilket sätt stödjer vi par som vill bilda familj och vill vara föräldrarlediga?

Det gör mig rent ut sagt förbannad att höra vad denna kvinna råkat ut för. Att höra att chefen vill sparka henne för att hon ska ha barn. Undrar om hennes pojkväns arbetsgivare säger samma sak, skulle inte tro det!
Dessutom har inte arbetsgivaren en särskilt långsiktig plan när denne hetsar upp sig över att en anställd kommer att vara föräldrarledig under en period på säg ett år. Hur många år är väl inte ett helt arbetsliv?!
En anställd som har det bra på kommer med största sannolikhet göra ett bättre jobb än en som blir utskälld för att denne ska ha barn, för övrigt ett av det mest magiska ögonblicken i livet!

Miljöpartiet och Jämställdhet:
http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=176375

Miljöpartiet och Diskriminering:
http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=174016

Miljöpartiet och Arbetsmarknad:
http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=174015

Kukkamariia Valtola Sjöberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*