Listor hit och ranking dit

Som kollegan Kukka redan kommenterat, har Gnesta kommun hamnat på en förnedrande 240 plats i en sorts enkätundersökning (opinionsundersökningsbranschen måste vara lukrativ nu för tiden) om var det är bäst att bo. Det är ingen trösts att en systerkommunen i Sörmland, Oxelösund, hamnat ännu längre ner. Visst ska man ta kritik i opinionen på allvar, särskilt om man är aktiv politiskt. Men jag undrar, hur trovärdig den här undersökningen är. Frågan är om inte resultatet säger mer om själva enkäten än om, hur bra det är att bo i Gnesta och Oxelösund.

I Gnesta kommun finns vacker landsbygd och natur, goda kommunikationer och rika tillfällen till ett gott liv. Arbetslösheten är inte värre än på de flesta håll och kommunens ekonomi är rimligt välskött. Skolorna är av hyfsad kvalitet. Den genomsnittliga gnestabon lever på en ganska god standard. Man bor tryggt I Gnesta och det är ordning och reda. Det är klart att det finns elände också men ganska lite. Och det är klart att man kan förbättra vissa saker, som t.ex. standarden i vissa äldreboenden, kvaliteten och valfriheten i skolorna, ungdomars möjligheter, lite torftigt kulturliv o.s.v. Men i stort innebär livet i Gnesta kommun för de allra flesta ett gott liv. Om detta avspeglar sig så i enkätundersökningar att man har det ännu bättre i 239 andra kommuner, är levnadsstandard och livskvalitet verkligen otroligt hög i Sverige.

Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*