Brrrrm

Vi vill ha tankställen för biogas och så småningom för elbilar i Gnesta, så att folk uppmuntras att anskaffa fordon som drivs med alternativa bränslen. Varför vi inte har det ännu, kan man fundera på.

Skälet till att fordonsindustrin så krampaktigt behåller sitt grepp om bensin- och dieselslukande fordon är naturligtvis pengar. Det privata näringslivet gör och ska göra det man tjänar pengar på. Det är själva syftet med aktiebolag. Men det är inte bara vinstintressena som ligger bakom utan också att vinstintressena är extremt kortsiktiga. Kvartalsekonomin griper omkring sig. Hade det funnits utrymme för långsiktighet i näringslivet, skulle fordonsindustrin långt tidigare ha kunnat börja omställningen till etanol, hybrider, biogas, elbilar o.s.v. Men till syvende och sidst krävs politiska insatser för att inom rimlig tid åstadkomma en övergång till “hållbara” drivmedel.

I Sverige finns inget beslut om stöd till anskaffning av elbilar, som det finns i många andra länder. Centern har kommit med ett förslag nyligen, vilket är bra men det är svårt att tro på att övriga borgerliga partier har något intresse av det. Men hoppas kan man ju alltid och i bästa fall kanske det finns ett sådant stöd, när valet är över och när elbilarna äntligen börjar marknadsföras på allvar.

Och för att förekomma hellre än att förekommas av argsinta insändare, kan jag säga att jag själv kör en dieselpickup, som drar nästan en liter per mil. Inget att skryta med i detta sammanhang men jag tycker faktiskt att jag har rätt att jobba för en ändring i alla fall. Så det så. Och en vacker dag ska jag ha en elbil.

Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*