Spelar roll?

Som kommunpolitiker i budgettider kan man fråga sig, vad man egentligen kan påverka. En mycket stor del av den kommunala verksamheten är så att säga given.

Skatteintäkterna är vad de är. Vissa tycker att den stora uppgiften är att öka skatteintäkterna genom reklam, nybyggnation o.s.v., så att folk väljer att flytta till den “egna” kommunen. Andra sidan av myntet är att de som flyttar, just lämnat andra kommuner, som då får mindre skatteintäkter. Dessa andra kommuner hittar då vägar att locka till sig fler invånare från ytterligare andra kommuner eller kanske lockar tillbaka dem som flyttat. O.s.v. Tja.

På kostnadssidan avser de stora posterna lagbundna skyldigheter, där politikerna visserligen kan påverka kvalitet och inriktning på marginalen. Visst spelar det t.ex. roll att det finns goda förutsättningar för företagsamhet och tillräckligt med arbetstillfällen och visst är det viktigt med bra äldreboenden, ett levande föreningsliv och goda kommunikationer. Men en kommun som inte har en bra skola, är en kommun som förr eller senare hamnar i bakvatten. Alla kommuner måste se till att de uppväxande ges de allra bästa möjligheterna i förskolor och skolor. Det finns många motiveringar men påståendet är egentligen självskrivet. Det är ett av de områden, där jag tycker att vi kommunpolitiker kan verka lite extra. Ett annat är miljön (nu blev ni förvånande, va?), allas vårt gemensamma intresse, som vi på alla nivåer måste se till att ta vara på. Det är viktigt att ta ansvar och att visa vägen på detta område så gott det går, även om det mesta även här bestäms långt upp över huvudena på kommunparlamenten.

Vad blev slutsatsen av det här då? Man får inse sina begränsningar som lokalpolitiker men jag tror på gräsrotsdemokratin, även om den har helt andra sätt att verka på än rikspolitiken.

Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*