Klyschor och opinion

Som ett “Inlägg utifrån” i SN gav speluppfinnaren Dan Glimne i förra veckan utlopp för ett antal gamla klyschor om de olika blocken i svensk politik med en förenklad och ganska barnslig retorik. Huvudmålet var socialdemokraterna, som ju kan försvara sig själva. Miljöpartiet fick sig några kängor också. Inte för att man ägnar sig åt miljöfrågor – de berördes, som vanligt från högerhåll, inte med ett ord – utan för att man anses arbetsskygg och tillväxtfientlig. Glimne uttalade sig om arbetstid med utgångspunkten att den enda sanningen i det avseendet är 40 timmars arbetsvecka. En speciell världsbild. Har man kortare arbetstid, blir det som i Grekland, var budskapet. Det framgick inte, om det inträffar vid 39 timmar eller 35 och inte heller, varför det är bra med 40 snarare än de 45 som gällde här hemma för några decennier sedan. Glimne oroar sig för folkomröstningar inte bara om Förbifart Stockholm, som de grönröda själva sagt utan även om arbetstiden, Afghanistan och bidragsnivåerna. Hej och hå.

En helt annan sak. När det gäller opinionsundersökningarna, som är en överskattad företeelse, tycks endast en sak klar inför valet och det är att ingenting är klart. Det är väl som vanligt det. Nu spekuleras om, varför mätningarna visar olika och någon i tv frågar lite aningslöst, om undersökningarna inte kunde likriktas, så att man förstår mer.

Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*