Äckeltuna och gnestatöntar

Jag ska strax åka till Eskilstuna. Vi har ärenden till sjukhuset. En kamrat till mig, född i Sörmland till skillnad från mig, kallar Eskilstuna för Äckeltuna. En nedvärdering. Det har jag hört från andra håll också. Undrar varför. Det är ju därifrån som Sveriges bästa band kommer – Kent. Jag hade själv anledning att ägna lång tid åt Eskilstuna för några år sedan och åt Mälarsjukhuset. På sjukhuset blev jag mycket väl omhändertagen. Jag minns de underjordiska kulvertarna med patienttågen men personalen var jättefin och professionell. Staden som sådan gjorde inget riktigt positivt eller starkt intryck, måste jag medge. Och jag har för mig att Eskilstuna dras med en lite “halvtaskig” image.

Vad är det hos en stad eller ort som ger ett positivt eller negativt intryck? Vad är det hos Gnesta som uppfattas som bra eller dåligt? En del kan få en känsla, därför att namnet låter si eller så. Andra tycker att Gnesta verkar “bondigt” och det är det väl. För en del år sedan såg jag att någon sprayat ett tillägg på en vägskylt, så att det stod ”Gnestatöntar” i stället för ”Gnesta 17”. Men det är ofta förutfattade meningar som hörs. Och inte är det avgörande, vilken reklamslogan vi använder. Men vi som bor här, vi vet. Den här kommunen har det mesta. Vacker natur och landsbygd, trygg och säker miljö, lugn och skön omgivning i såväl tätorter som på landet, goda kommunikationer och närhet till storstaden. Ingen trängsel. Tja, vad kan man mer begära. För dem som efter valet kommer att få ansvaret för denna juvel, gäller det föst och främst att se till att den inte försämras men också att den vidareutvecklas på ett varsamt och mänskligt sätt.

Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*