Centerns miljösvek

På ledarplats gårdagens SN talas om ekonomisk tillväxt, vår tids evinnerliga mantra. I alla fall från dem, som inte tänkt efter ännu, om miljön och klimatet alltså. Miljöpartiets engagemang i frågorna behandlas i ledaren mer eller mindre hånfullt och S får sig en släng av sleven för att man ställer upp på lite av Miljöpartiets idéer. Det talas om “latteliberaler” som låter lustigt men jag begriper inte riktigt poängen. Nu undrar jag en sak. SN är en tidning med Centerpartistiska grundvärderingar. Centern menar ju att man är det gröna alternativet i alliansen och ståtar i sin valpropaganda med en lång rad miljö- och klimatlöften, låt vara väldigt allmänna sådana. Personligen menar jag att C har svikit den gröna profil man faktiskt en gång hade men partiet självt tycker ju inte det. Det har blivit uppenbart att en fortsatt ohämmad ekonomisk tillväxt innebär en akut fara för jordens miljö och klimat. Så jag undrar hur Centerkretsar egentligen ser på miljö- och klimatfrågorna i relation till den ekonomiska tillväxten. Förklaringar från C kan förresten behövas även av den ändrade uppfattningen om uranbrytning och kärnkraft, skatt på handelsgödsel och kringfartsleden runt Stockholm. Det går knappast att göra det så enkelt för sig att man bara säger “kompromisser” för att få vara med och regera.

Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*