Direktörslöner?

SN har rapporterat mycket om de alltför höga arvoden som vissa landstingspolitiker skaffat sig. Man skrev också om ett par fritidspolitiker som hade “direktörslöner”. Det är bra att pressen håller efter politikerna.

Men en “vanlig” fritidspolitiker i en kommun har inte någon direktörslön, kan jag upplysa om. För ett möte, oavsett längd, utgår ett arvode på fem eller sexhundra kr. Sitter man i en fullmäktigeförsamling, blir det väl en sju, åtta sådana möten på ett år. Några politiker sitter också i en nämnd och då blir det kanske lika många möten till. Man kan väl, om man är flitig, komma upp i ett årligt arvode på 10, 12 000 kr. Om man vill göra sitt jobb som förtroendevald ordentligt, måste man läsa tjocka luntor av papper och göra en hel del skrivarbete. Många deltar också i oarvoderade möten och i det interna partiarbetet. För min del kommer jag kanske upp i en selma i timmen, 20 kronor alltså, om man skulle räkna så.

Detta inlägg ska inte tas som en klagovisa. Man måste inte vara fritidspolitiker. Det är man, för att man tror på något. Och jag ser på intet sätt ner på de ersättningar som gäller. Inte heller talar jag för att de ska höjas. Men det kan vara bra att upplysa om, hur det ligger till.

Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*