Hej!

Nu är det jag, Kajsa Bergman Fällén, som tar över valbloggen som blivit partibloggen. Bra initiativ från SN, tycker i alla fall jag som ”social medie-nörd”.

I veckan som gick deltog jag i Internetdagarna, en konferens som årligen ordnas av .SE-stiftelsen. Ett seminarium som naturligtvis intresserade mig var det som handlade om sociala medier i valrörelsen. Missa inte filmen från det seminariet om du är intresserad av ämnet.

Själv funderar jag på om vi i Miljöpartiet i Gnesta kunde gjort mer eller om tiden helt enkelt inte är mogen än, för det kan jag konstatera att det inte kändes som om de sociala medierna fick någon särskilt enorm genomslagskraft för vår del i alla fall, undantaget kanske den här bloggen som då tillhandahålls av något som inte alls är ett nytt socialt media utan en tidning.

Å andra sidan är min uppfattning att politiken ändå på något sätt flyttade ut i sociala medier. Jag har aldrig känt till så mycket om mina vänners politiska preferenser som under den här valrörelsen, de skrev nämligen gladeligen om det i sina statusuppdateringar på Facebook, smyckade sina profilbilder med olika politiska budskap eller gillade olika sidor med politiska budskap.

När valrörelsen var i sin mest intensiva fas, hände något som många analytiker idag säger att det var det som fick Alliansen att förlora sin egna majoritet, blogginlägget Sveketslog ner som en bomb och spreds som en löpeld bland bloggar, på Facebook och snart även till tidningar, teve och radio. Plötsligt hände något. Socialdemokraterna var snabba att hoppa på tåget men Alliansen missade.

Med tanke på att en enda röst faktiskt kan avgöra vilket parti som styr i en kommun så säger jag – ja, sociala medier påverkade valresultatet. Kanske inte på det sättet att vår sida på Facebook fick massor av kommentarer och att det uppstod spännande diskussioner, utan på ett helt annat sätt. Det går att som en vanlig, liten människa väcka opinion i en blogg. Att göra sin röst hör, tack vare sociala medier och Internet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*