Så dödar jordbruksverket mångfalden

Trots att det här är en väldigt tråkig historia kan jag inte låta bli att le åt Gittos fyndiga rubrik – Jordbruksverkets enfald hotar biologisk mångfald!

Ett förslag än så länge visserligen, men det är väl när något är på förslag man gör bäst i att protestera, inte efteråt.

Det här är vad förslaget går ut på: Alla grönsaker på marknaden ska standardiseras. Det kommer att kosta pengar för den som vill sälja ett frö till en grönsak, mycket pengar – 3000 kr per sort i engångsavgift och 2000 kr i årsavgift. Därutöver ska man kvotera hur mycket av varje sort som får säljas till konsumenterna. De stora patenterade GMO-sorterna beläggs däremot inte med dessa avgifter, då kostar det endast 200 kr per frösort.

Jordbruksverkets och jordbruksminister Eskil Erlandssons ”Matlandet Sverige”
är bara strunt. I framtiden ska vi alla äta samma sorts morötter, förmodligen är de raka och fina och har alla exakt samma färg. Gamla kulturväxter göre sig icke besvär i Erlandssons Matland.

Det handlar förstås om ett EU-direktiv som ska implementeras. NämligenEU-direktiv 2009/145/EG av 26 november 2009.

Var det detta vi skulle ha EU till? Varför ska gamla kulturväxter mer eller mindre utrotas till förmån för de stora industriernas ibland genmanipulerade sorter?

Och vad äter du helst? En standardiserad morot eller vill du hellre välja mellan en uppsjö av många sorter, av vilka en del odlades av dina förfäder för hundratals år sedan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*