Varför krångla med den vegetariska kosten?

Jag har rest en del i Sverige och har ätit på olika restauranger på många ställen. En sak som aldrig upphör att förvåna mig är det faktum att de allra flesta ställen krånglar till det för sig när det gäller vegetariska alternativ för sina gäster.
Låt mig ge några exempel som är självupplevda:

– När jag ska på konferens är jag mån om att anmäla att jag vill ha vegetarisk kost eftersom detta inte automatiskt finns. Jag minns fortfarande konferensstället där man ställt en person som ”vakt” vid det vegetariska alternativet vid buffébordet ”för att alla vill ha- och äter upp maten, även om det inte är vegetarianer.”
En stilla tanke- hade det inte varit både trevligare för alla gäster och mer kostnadseffektivt att laga tillräckligt mycket vegetarisk mat så att alla kunde få ta? Då slapp man ju både vakter och uppenbarligen föll ju det vegatariska alternativen fler i smaken. Dessutom är ju oftast de vegetariska råvarorna billigare än kött dito så vad är problemet? Dessutom slapp de som ville ha vegetariska bli granskade av vakten innan man vågade ta mat. Varför krångla
till det för sina gäster?

-Jag stannade med min familj vid ett värdshus som låg trevlig till med fin utsikt. Skylten utanför lovades buffé och A´la carte, bra tyckte vi då finns det något för alla. Väl inne på värdshuset ställde jag för säkerhetsskull fråga om det hade vegetariska alternativ på buffén? Nej, det hade man inte. Men då kunde jag ta något från menyn tyckte jag- men tji fick jag. Man hade inget på buffén som var vegetarisk inte heller på menyn- av den orsaken förlorade
man 5 hungriga gäster som körde 1,5km till nästa ställe där många alternativ fanns- för alla.

-På hotellet där jag bodde en natt med min familj fanns en sommarbuffé (nej, inga vegetariska alternativ) men personalen var mycket tillmötesgående och gick in till kocken och frågade vilka alternativ det fanns för mig. Tre olika rätter visade det sig. En liten stund senare kom ett par och satte sig vid bordet bredvid och jag råkade höra deras konversation med personalen. Nej, de ville inte äta buffé- de ville gärna få se menyn. Personalen talade om att
det fanns tre rätter att välja på (hamburgare, pizza, lasagne) varvid personerna såg något konfunderade ut. Återigen en stilla undran- personalen hade precis gett mig förslag på tre vegetariska rätter, varför inte tala om att det fanns 6 rätter att välja på istället för 3 köttdito- särskilt som gästerna inte verkade särskilt sugna på varken hamburgare,pizza eller lasagne.

Nu undrar jag hur det går till på utbildningen till kock. Finns studier i mathistoria med? Förr fanns det något som hette ”söndagsstek”- men det verkar vara en glömd historia. Lär man sig olika alternativ eller är köttet likt en nalle man håller i för trygga, framgångsrika recept?

Kukkamariia Valtola Sjöberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*