Miljöpartiet önskar God Jul!

Vi önskar er alla trevliga och vilsamma helgtider framöver. Ta hand om varandra!

Tack alla som besökte oss på julmarknaden i Gnesta! Det var ett trevligt arrangemang och jättekul att så många besökte julmarknaden.
Vi hade bland annat en frågesport och nedan redogörs för de rätta svaren. Vi vill också passa på att gratulera Gerd Berg som vann frågesporten!

Svar på tipsfrågor till MP:s julmarknad 2012

1. Gröna butikens innehavare odlar själva en del av det sortiment de har i sin butik. Vilken av dessa närodlade blommor kan man få köpa? Luktärter
2. Gnesta Lanthandel öppnade den 15 september 2012 med visionen att bli ett levande skyltfönster för traktens småproducenter. Vad var det förut i den lokalen? Hälsokostaffär
3. Art Lab på Bryggeriholmen har i sommar byggt en jurta på Prästön. Vad är det? En hydda efter förebild från Centralasien.
4. Att kunna gå och bada har länge varit en fråga Miljöpartiet drivit. Nu finns det planer på en ny badplats i Frösjön. Den ska ligga nedanför Frönäs.
5. Varje år delar kommunen ut priser till några som gjort en god insats för miljö, kultur eller som ungdomsledare. Vilken är prissumman för vart och ett av dessa priser? 10 000:-. Årets pristagare kungjordes på kommunfullmäktige den 17 december.
6. ”Ytterskolorna” är viktiga tycker Miljöpartiet. Eleverna ska kunna gå kvar till och med årskurs 5. Vad heter skolan i Stjärnhov? Kvarnbacka, tidigare Kexle. Welandersborg heter skolan i Björnlunda.
7. Många av kommunens sjöar är övergödda av för mycket näring. Dåliga avlopp måste åtgärdas för att slippa algblomning och fiskdöd. Vilket ämne är det som göder? Fosfat. Kalk sprider man i sjöar som blivit försurade, t ex genom nedfall från luften.
8. Allmänna kommunikationer är mycket viktiga. Drygt tusen personer från Gnesta kommun pendlar dagligen mot Stockholmsområdet. 1863 byggdes den första järnvägen. Varför blev det en station i Gnesta? Ångloken kunde tankas med vatten från Frösjön.
9. Harry Martinson bodde på 50-talet i Vårdinge. Han inspirerades ofta av naturen. En byggnad i kommunen har han gett namn åt. Vilken? Elektron
10. Harald och Sonja Speer på Uppmälby har fått stor uppmärksamhet för sitt idoga arbete med ekologisk odling. Lennart Hellsing skrev: ”Här dansar Herr Gurka, både ¬_____ och mazurka.” Vilken dans? Vals
11. Av kommunens överskott 2011 har 1 miljon extra satsats på Gnestas föreningsliv. Vad sysslar GARK med? Ridsport
12. Gnesta kommun är 2012 rankad som bäst i Sörmland på friluftsliv. Gnesta tätort ligger vid en mycket populär kanotled. Vilken sjö tillhör INTE denna kanotled? Storsjön

Skiljefråga: Sörmlands landskapssten granatådergnejs – stenen väger 452 gram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*