Barngruppernas storlek i Gnesta

Ett av våra mål i majoriteten har varit att sänka antalet barn i barngrupperna per personal i både förskola, skola och fritids, vilket vi också gjort.
I dag skriver SN om att vi sänkt antalet barn i förskolans grupper och att det finns föräldrar som gärna ser att det blir ännu färre barn per personal.
Jag tycker det är bra att målsmän är aktiva och har synpunkter på våra verksamheter för på så sätt kan vi jobba för att bli ännu bättre. Jag håller dessutom med om att det är bra om vi hittar medel för att sänka antalet barn i barngrupperna ytterligare.

När det gäller barngruppernas storlek kan jag berätta följande:

-under förra mandatperioden när alliansen styrde Gnesta sänkte man barnpengen i förskolan med 5 miljoner kronor och ökade därmed gruppstorlekarna.
-under förra mandatperioden när alliansen styrde Gnesta sänkte man elevpengen med 5 miljoner kronor och tog bort åk 5 och 6 i ytterorterna

Vad har vi gjort i majoriteten ( S+ Mp+V) för att rätta till detta?

-vi har höjt barnpengen med 2 miljoner för färre barn i barngrupperna per personal
-vi har återinfört årskurs 5 i ytterorterna och gett ett riktat stöd för de två minsta skolorna för att kunna bibehålla en god pedagogisk nivå
-dessutom har vi sänkt antalet barn per personal på fritidshemmen och ökat andelen årsarbetare i både förskoleklass och i grundskolan per 100 elever

Sammanfattningsvis:

Alliansens budgetminskningar var stora på både förskolan och skolan och vi har gjort allt vi kunnat för att rätta till detta. Vi fortsätter det arbetet.
Vi har delvis uppnått vårt mål eftersom vi har sänkt andelen barn per personal i alla grupper men vi i Miljöpartiet ser gärna att vi fortsätter det arbetet.
Dessutom kunde man i går läsa i SN att Gnestas barngrupper ligger precis på genomsnittet av riket i en jämförelse vilket är bra men mitt mål är att vi ska ligga ännu bättre till i den jämförelsen.
Så man kan definitivt säga att vi infriat vårt vallöfte men att det finns skäl att titta över om vi kan göra ännu mer.

Kukkamariia Valtola Sjöberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*