Premiärdopp om ett år!

För drygt fyra år sedan, tog vi i Miljöpartiet för första gången upp förslaget om en badplats vid Frösjöstrand. Det möttes av gapskratt i kommunens planeringsutskott… Men vi sådde ett frö som grodde och snabbt växte sig starkt! Ganska snart var alla överens om att en badplats i centrala Gnesta skulle vara något riktigt bra för Gnestaborna. Därför känns det väldigt bra att vi under den förra mandatperioden fattade beslut om en badplats i Frösjön och nu har det första spadtaget tagits. I gårdagens SN hade också Kerstin Landin med en insändare som citeras nedan.

 

Mats Dellrud

 

Snart kan du gå och bada! För 100 år sen var Frösjön i fokus för Gnestaborna. Man badade, fiskade, tvättade och tog upp is. Ångloken stannade också för att med hjälp av vattenhästen fylla på tankarna.

Men sämre tider skulle komma. Det började med att man installerade WC på Bryggeriholmen och spolade ut vattnet i sjön. Från femtiotalet minns jag hur avloppen gick raka vägen ut i Marieströmsån och att det luktade pyton. Nu vände Gnestas invånare ryggen åt sin sjö.

Men med reningsverk och allt fler anslutningar till det, så började sjön friskna till. 1995-98 var jag ordförande i dåvarande Miljö- och kulturnämnden och då intensifierades arbetet med att stoppa avloppsutsläppen. Upprepade vattenprov visade att sjöns vatten var godkänt för bad. I valet 1998 propagerade jag därför att man skulle kunna GÅ OCH BADA. Men önskan att även kunna GÅ längs vattnet, resulterade i att stigen längs ån mot Sillen röjdes fram. Där kan man nu både se sällsynta fåglar och bäverns hydda och gnagda träd.

Arbetet med att åter få Frösjön i fokus har fortsatt under åren. Bryggeriholmens invånare har både sjötomt, egen badbrygga och en båthamn som granne. Botten vid kanotangöringen har rensats från föremål och sand fyllts på. Vass och buskar har röjts vid Gnesta Strand där man kan njuta av sjöutsikten från uteserveringen. I planerna för Centrumutvecklingen ingår också en pir i sjön och mitt eget förslag är en fontän i vattnet.

När nu första spadtaget har tagits för det nya bad- och friluftsområdet vid Frönäs, kan Gnestaborna se fram mot ett nytt centralt utflyktsmål dit man äntligen ska kunna GÅ OCH BADA!

Kerstin Landin

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*