VÅR bästa tid är nu!

En av de saker som jag tror de flesta uppskattar mest med att bo i en mindre tätort, är närheten till naturen. Oavsett var man bor i tätorten, så är det bara några minuters promenad till naturen och landsbygden.

 

En av de positiva sakerna med att ha hund är att ta en tidig söndagspromenad en vårmorgon och njuta av tystnaden och fågelsången. Igår var en sådan underbar söndagsmorgon med lätt regn, ingen vind och endast fåglarna verkade vara vakna. Det är fascinerande att bara på några få minuters promenad  passera så många olika typer av natur och lyssna till de fåglar som hör just den naturtypen till.

För mig började promenaden med villaträdgårdar och en liten skogsdunge, där kajor, mesar, talgoxar, bofinkar och koltrasten höll till. När man närmar sig Sigtunaån blir det helt andra fåglar som tar över. Gäss, måsar och minsann årets första morgonpigga näktergal. När man passerat snårskogen med den karaktäristiska fasanens inte särskilt vackra rop, kommer man fram till vall och gärden. Här håller kråkor och min vårfavorit lärkorna till. Från skogen längre bort i öster hörs vårens första gök och… Men vad nu, både hunden och jag stannar mitt i steget, ett klagande skrik hörs över bygden. Det tar några sekunder innan hjärnan kopplar ihop ljud och plats och jag kan konstatera att det nu finns påfåglar på mycket närmare håll än på Eskilstuna Zoo.

 

Mats Dellrud

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*