Majoriteten gör en besparing på 6.6 mkr på barn och ungdomar i Gnesta!

Majoriteten gör en besparing på 6.6 mkr på barn och ungdomar i Gnesta!

Efter gårdagens budgetdebatt i Gnesta Kommunfullmäktige, står det klart att majoriteten med stöd av bl a Centern och SD, gör en besparing i barn- och utbildningsnämnden på mer än 6.6 miljoner kronor 2016. Det som känns allra värst är att man inte ens med ett ord vill berätta om vilka neddragningar man kommer göra, utan överlåter det ansvaret helt till Barn- och utbildningsnämnden. Det blir ju enklare så för majoriteten, än att ta en öppen debatt i Kommunfullmäktige.

 

Nedan är mitt anförande i Kommunfullmäktige, gällande det ansvar jag tycker att Kommunfullmäktiges ledamöter har i den här frågan.

Läs gärna Miljöpartiets budget på www.mp.se/gnesta

 

 

 

Jag är glad över att vi i Miljöpartiet, trots knappa ekonomiska resurser, kunnat lägga fram ett handlingskraftigt alternativ till framtidsplan! Den visar också att vi politiker, kan styra och påverka framtiden för kommunens invånare på ett positivt sätt, mot de mål vi satt upp och  uppfylla de löften vi utlovat i vårt valprogram. Allt detta finns i Miljöpartiets framtidsplan, men saknas nästan helt i majoritetens förslag.

 

Det som är mest intressant i majoritetens framtidsplan, är det som inte står i den. Majoritetens framtidsplan för 2016, innebär en kraftig besparing på barn och ungdomar i Gnesta kommun, 6.6 miljoner kronor! Men inte med ett ord, nämner man på vilket sätt denna besparing ska genomföras. Visserligen är det Barn- och utbildningsnämnden som ansvarar för att nämndens budget följs, men som ansvarsfull ledamot i Kommunfullmäktige måste man ändå sätta sig in i vad beslutet man fattar innebär för våra barn och unga i Gnesta. I Eskilstuna har det varit stor uppståndelse kring att man behöver sänka skol- och elevpengen med 2.5%. I Gnesta kommer majoritetens motsvarande besparing behöva bli över 3%. Eller är det kanske ytterskolor som majoriteten vill lägga ner?

Inte med ett ord nämner man detta i sin framtidsplan och det är orimligt att vi i kommunfullmäktige lämpar över hela ansvaret på en enskild nämnd. Trots allt är det vi i Kommunfullmäktige som ska styra kommunen åt det håll vi vill och det ska synas i de beslut vi fattar.

 

 

Mats Dellrud

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*